(Hang)jongeren leveren een creatieve bijdrage aan hun stad

Jongeren kunnen meer dan hangen alleen, om dit te bewijzen organiseerden Turnhoutse jongeren op 26 september 2009 voor de tweede keer het urban festival “23Dubbel0 On FIRe!”. Met optredens van bekende namen uit de hiphop-scene, een open-mic contest en graffiti-workshops leverden ze een creatieve bijdrage aan hun stad.

23Dubbel0 On FIRe!” verwijst naar de postcode van Turnhout. Het is de bekroning van bijna een jaar werk van een groep “hangjongeren”. Met “23dubbel0 On FIRe!” vertaalden de jongeren mee het Turnhoutse beleid: “rondhangen” is een recht. En als dat eventueel gepaard ging met overlast koos men niet voor repressie. Er werd naar oplossingen gezocht via toenadering en open communicatie.
Project “23Dubbel0 On FIRe!” is dan ook een stap in de positieve beeldvorming over Turnhoutse jongeren.

Een twintigtal jongeren legden samen een intensief traject af, begeleid door Uit de Marge vzw, samen met de straathoekwerker en medewerkers van het JAC, de Jeugddienst en Akira. De jongeren namen deel aan overleg, kregen vorming en gingen in dialoog met de stad Turnhout. Met de organisatie van het evenement op 26 september oefenden ze hun vaardigheden om creatief te organiseren en te communiceren. Ze kregen inzicht in de werking van diensten, politie en administratie. Ze namen initiatief en engageerden zich om hun project te realiseren.

Op verzoek van de jongeren werd het jongeren media-agentschap StampMedia gecontacteerd om samen met hen een reportage te maken die het project toelicht vanuit hun leefwereld.

© 2009 – StampMedia

===

Deze reportage werd uitgezonden op 19/10/2009 door StadsTV Turnhout (RTV), aflevering 133.
Deze reportage werd uitgezonden op 29/10/2009 door de jongerenzender TMF.
Deze reportage werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen – online op 30/10/2009
Deze reportage werd gepubliceerd door Steunpunt Jeugd op 30/10/2009
Deze reportage werd gepubliceerd door De Hangman op 30/10/2009
Deze reportage werd gepubliceerd door Kif Kif op 30/10/2009
Deze reportage werd gepubliceerd door VlaamseRap.be op 31/10/2009
Deze reportage werd genomineerd voor de Interculturele Persprijs 2010.

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 28 april 2017 @ 22:00

  Het jongvolwassenenkoor ‘ChoriX’ houdt vandaag zijn debuutconcert ‘#Intro’ in cultuurcentrum ’t Kerkske in Kapellen… https://t.co/9JBTf0oQBT

 • 28 april 2017 @ 16:30

  @Smienos en @Amal__I8 vertellen over @FleksBE, hun gloednieuw jeugdhuis & hun eerste event Fleksin' morgen! #fleks… https://t.co/1zZGjcSt2s

 • 28 april 2017 @ 15:57

  Jawel...Jullie lezen het goed! Een gloednieuwe website op komst dankzij @zapallpeople! https://t.co/B36hWSI0dm

 • 28 april 2017 @ 14:30

  Mourad & Omar van @nuffsaidantwerp zien morgen documentaire ‘Marquette Park’ in première gaan op @MOOOV_films!… https://t.co/vUqaNa78Wj

 • 28 april 2017 @ 14:16

  RT @FleksBE: Yasmien & Amal vertellen over hun gloednieuwe jeugdhuis Fleks en over hun 1e event Fleksin' morgen i/d @Arenberg_OLT https://t…

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk