Ramadan: één worden met je lichaam en ziel

Scènebeeld uit 'Ramadan: een maand voor lichaam en ziel'

Scènebeeld uit 'Ramadan: een maand voor lichaam en ziel'

Donderdag 8 september werd de reportage ‘Ramadan: een maand voor lichaam en ziel’ van Ismail Belbattah voor het eerst vertoond in de Atlas in Antwerpen.

“De documentaire werd gerealiseerd in het kader van ‘Communicatie Anders’”, vertelt Ann Coppens van VOEM vzw. “Dit project slaat een brug tussen verschillende culturen en religies aan de hand van documentaires en gespreksavonden. Onlangs is het project van naam veranderd in ‘REVA’, dit staat voor: Reportages, Vorming, Actualiteit.”

Wat is ramadan?

In de documentaire komen moslims, christenen en joden aan bod. Deze godsdiensten zijn alle drie vertrouwd met het idee van vasten. Regisseur Ismail Belbattah wil dat ramadan een begrip wordt in België. Studenten, buren en collega’s weten vaak weinig tot niks over de maand ramadan en zijn rituelen. “Met korte reportages bereik je meer mensen”, zegt Belbattah. “Daarom dat het filmpje twintig minuten duurt. Zo kan het op scholen, universiteiten of op het werk vertoond worden.”

In de reportage wordt mensen op de Antwerpse Meir gevraagd wat ze weten over de ramadan. De hoofdvragen gaan meestal over het doel van het vasten, combinatie werken en vasten, het taraweehgebed (gebed na het nachtgebed) en de iftar (gezamenlijke avondmaaltijd). Bij elke vraag werd het nog eens beantwoord door geleerde moslims. Een bisschop en een rabbijn leggen uit wat overeenkomsten zijn met vasten bij andere religies. Er wordt ook nagegaan wat de verschillen zijn tussen tradities bij moslims en niet-moslims.

Respect voor elkaar

“Ik ben zelf christen”, vertelt een oude man uit het publiek, “maar ik heb veel respect voor de islam, omdat de moslims nog steeds samen zijn. Het christendom is helemaal uiteengevallen. Weinig christenen zijn nog bereid om 40 dagen te vasten, bij moslims ligt dit anders. Het zou kunnen dat dit door de huidige tijdsgeest ook snel kan veranderen in de islam.”

Moslims in rusthuizen

De regisseur wil een volgende documentaire maken over moslims in rusthuizen. Belbattah: “De eerste generatie moslims in België zijn nu oude mensen. Ze hebben hier hun leven opgebouwd, maar ze missen iets en dat is een rusthuis. Moslims horen voor hun ouders te zorgen. De samenleving van nu maakt het moeilijk voor de kinderen. Vaak kunnen ze die taak niet volbrengen doordat man en vrouw werken. Turken staan op dat vlak al veel verder. Ze hebben zich beter georganiseerd dan de meeste andere moslims.”

Gratis vertoning

Ismail Belbattah is van plan om eerst de reportage gratis te vertonen op scholen en bedrijven. Nadien zal overwogen worden om de documentaire op het internet te plaatsen.

Wie meer wil weten over de reportage kan Ismail Belbattah contacteren via belbattah@hotmail.com.

© 2011 – StampMedia – Farah Ahaddour en Marieke Van Cauwenberghe

===

Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 21/09/2011

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 27 april 2017 @ 15:12

  RT @UAntwerpen: Elke voorlaatste dinsdag van de maand is het #mathsjam op #UAntwerpen.@StampMedia kwam mee raadsels oplossen. https://t.co/…

 • 27 april 2017 @ 15:00

  “Als je me wilt bereiken, moet je me bellen tijdens de etensuren, alleen dan ben ik thuis” https://t.co/ZvUq355L13

 • 27 april 2017 @ 15:00

  Wiskunde een feest op Antwerpse MathsJams - https://t.co/asf2FCToLK https://t.co/gI7P2bv7YX

 • 27 april 2017 @ 12:10

  "We zijn een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en hun kinky kant niet moeten verstoppen" #BDSM https://t.co/B5efspRC3q

 • 27 april 2017 @ 11:00

  Onregelmatig, weekend- & nachtwerk? “Ideaal als jongere. Met partner&kinderen niet meer interessant” #knelpuntberoep https://t.co/3O6cMZ1IJh

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk