Rasechte ijsberen in Deurnese Boekenbergpark

2012 gaat de geschiedenis in als een harde winter, ook voor de dieren. Pinguïns in de zoo verkiezen de warmtelamp boven de sneeuw en eenden vriezen vast. De uitzondering is de ijsbeer. We hebben het over de menselijke variant: zwemmers die het koude water trotseren.

Donderdag 9 februari: de temperatuur boven water bedraagt -2°C, in het water is het 1,8°C. “Koud? Het is nog redelijk warm vandaag,” zegt meneer Poppelaars, die zichzelf ook ‘s ochtends in de tuin douchet. Hij is lid van de vzw Deurnese IJsberen. De groep duikt zelfs – of vooral – met barkoude temperaturen het water van de zwemvijver in het Boekenbergpark in, sommigen zelfs tot driemaal per week. Onder hen ook Hilde Luyckx (65) en Irène Praet (62). “Erin gaan is moeilijk, eruit gaan niet,” lacht Luyckx. Praet voegt toe: “Als je erin gaat, dan moet je het verstand gewoon op nul zetten.” Volgens de dames geeft een koude duik niet enkel een kick, maar is het ook goed voor de gezondheid. “Sinds dat ik bij de ijsberen ben, heb ik geen verkoudheid meer gehad. Het zal dus wel ergens goed voor zijn,” zegt Luyckx. Mocht er iemand onwel worden tijdens de zwempartij, dan staat er altijd een redder klaar die zonder twijfel mee het water in springt. Redster van dienst, Els Dierkx, is zelf een fervente ijsbeer: “Ik begin al te watertanden als ik ze zie zwemmen.” Wij begonnen vooral te klappertanden.

© 2012 – StampMedia – Dorien Adams, Ines Callens en Daniëlle Raeijmaekers

===

Deze reportage werd gepubliceerd door Nieuws.be op 10/02/2012
Deze reportage werd gepubliceerd door Apen.be op 10/02/2012

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 24 mei 2017 @ 15:52

  Op het menu vandaag: insecten! Binnenkort meer hierover op onze website en Facebookpagina… https://t.co/C5Mp8HVso8

 • 24 mei 2017 @ 14:10

  JES ontvangt 35.000 euro voor bouw van Antwerpse droomhut! @JESstadslabo @Stad_Antwerpen https://t.co/lbTNKhD4tM… https://t.co/7QTtOVOkTX

 • 23 mei 2017 @ 15:00

  Armand (84) is al 37 jaar uitbater van de oudste homobar van Antwerpen - https://t.co/4Fcu0o6keR https://t.co/DVz5BE0ALw

 • 20 mei 2017 @ 15:37

  RT @timmermansniels: Mijn allereerste #pride, nu via Instagram #SorrySnapchat #loveislove https://t.co/CuNAG4ZXtC

 • 20 mei 2017 @ 13:09

  Volg samen met reporter @timmermansniels hoe hij de #belgianpride beleeft op ons instagram verhaal! #pride https://t.co/OTyyoToGVn

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk