Senioren en studenten samen rond de tafel

Het kunstenfestival Calamartes op de Universiteit Antwerpen stond woensdag 14 maart in het teken van senioren. In de spiegeltent werd een RapKlap georganiseerd, een praatmiddag waarbij senioren en studenten samenkomen om over allerlei onderwerpen te praten en ervaringen uit te wisselen.

De Antwerpse studenten nodigden senioren uit nabijgelegen zorgcentra uit op de campus voor een RapKlap. Het principe van RapKlap doet denken aan speeddaten. Studenten en senioren praten over allerlei thema’s: mode, sport, liefde, muziek enzovoort. Elk kwartier wisselen de deelnemers van tafel, thema en gesprekspartners.

Bompa in huis

Stan (77) belandde in een zorgcentrum na het overlijden van zijn vrouw. Hij zit aan de tafel waar het onderwerp mode hoort besproken te worden, maar over mode wordt er niet lang gepraat. Stan vindt dat de samenleving tegenwoordig helemaal verkeerd omgaat met senioren. “Ouderen worden samengepropt in zorgcentra, waar ze verzorgd worden als koeien en langzaamaan al hun energie verliezen. Ik vind het de opdracht van de bevolking om zorg te dragen voor de ouderen, in de gezinnen.” De studenten aan tafel vinden dat geen slecht idee, maar zien het toch niet allemaal zitten om hun grootouders in huis te halen.

Wiske (67) en Angèle (91) zijn het niet eens met Stan. Zij wonen graag in zorgcentrum Cocoon en zouden niet bij hun kinderen willen inwonen. Angèle: “Een gezin is een geheel, dat wil ik niet verstoren. Ieder moet zijn vrijheid hebben. Mijn kinderen komen genoeg op bezoek.”

Leuk initiatief

Aan de muziektafel wordt er over het Sportpaleis gepraat. Florette (65) herinnert zich nog dat daar vroeger geschaatst werd. Jan (67) zag er ooit The Rolling Stones optreden. Manu (87) was vroeger een fervent danser. Nu zit hij in een rolstoel. “Ik kan er echt niet bij hoe snel dat ineens is gegaan. Maar ja, rolstoeldansen kan ook hé.”

Alle deelnemers zijn enthousiast over het initiatief. Florette: “Ik vind het heel aangenaam dat de studenten dit organiseren. Het zou vaker moeten gebeuren. Wij mogen toch ook eens iets zeggen hé!” Patrick (23), student Politieke Wetenschappen, werkt vaak met bejaarden. “Ik vind het heel fijn om met ouderen in contact te komen. Ik heb al veel van hen geleerd en ze hebben mijn denken verrijkt. Ouderen krijgen volgens mij te weinig aandacht.”

Sexy in de sixties

Annet (21) en Nicolas (22), studenten Communicatiewetenschappen, hebben zich goed geamuseerd op de RapKlap. “‘Sexy’ vonden wij het leukste gespreksonderwerp. Het viel ons op dat we hierover vaak dezelfde opvattingen hadden als de ouderen. We vonden allemaal dat het schoonheidsideaal in de samenleving sterk achteruit is gegaan. Dingen als plastische chirurgie en anorexia, daar was niemand van ons voorstander van.” In de namiddag kwam Nicky Langley optreden in de spiegeltent. Zij bracht liedjes van Doris Day en Anita O’Day.

© 2012 – StampMedia – Katrijn Leemans, video: Dorien Adams, Delphine De Metsenaere

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 15/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 15/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 15/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 15/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 15/03/2012

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 22 mei 2016 @ 15:00

  [video] Wat wil de Vlaming nog zien op tv? - https://t.co/S2T5w667ul https://t.co/3rlF5IWSZC

 • 21 mei 2016 @ 11:15

  Steeds meer haatberichten tegen moslims en vluchtelingen op sociale media - https://t.co/i9cU9JVtn1 https://t.co/yvhRLpBfur

 • 20 mei 2016 @ 16:00

  Met afval op je rug in de Leuvense straten @JNMvzw @Globelink https://t.co/TsJfLyaE2K https://t.co/1fjykYSoRX

 • 20 mei 2016 @ 14:00

  .@charlottevdycke:“Samenwerken om rechtspositie v asielzoekers te verdedigen” @VluchtwerkVl https://t.co/Uy170Gl5BC https://t.co/yiNd1knxZW

 • 20 mei 2016 @ 12:07

  Wat doet onze reporter @JonathanTwiet in Straatsburg? #EYMD #EYE2016 https://t.co/8PjlGk4OG0

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2016 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk