Black Ice, machtiger dan het zwaard

Lamar Manson, beter bekend als Black Ice, geeft woensdag 4 april zijn eenmansshow Mightier than the sword in het Zuiderpershuis in Antwerpen. De Amerikaanse spoken-word-artiest komt niet alleen optreden maar geeft ook workshops aan lokale talenten en geïnteresseerden.

Black Ice was oorspronkelijk een groep met drie andere dichters die met hun gedichten een bepaalde dynamiek wilden brengen op het podium. Na verloop van tijd groeide de groep uit elkaar en nam Manson de naam Black Ice over nadat hij zo in zijn carrière verschillende malen werd voorgesteld.

Wanneer hij precies met dichten begon, kan Manson zich niet herinneren. “Ik dicht heel mijn leven al, van het moment dat ik kon schrijven. Mijn moeder zag al vroeg dat ik bepaalde zaken heel beschrijvend en gedetailleerd verhaalde. Ze hechtte er belang aan dat ik mijn talent verder ontwikkelde en liet me mijn verhalen opschrijven. Later deed ik mee aan talentenshows en zo ging het almaar verder.”

Rappen en dichten

Vaak wordt poëzie in de vorm van spoken word onterecht gezien als de laatste stap richting rap. De laatste decennia komt spoken word echter op eigen benen te staan, los van rap. Manson: “Het verschil tussen spoken word en rap kan ik het duidelijkst maken door de vergelijking tussen een wilde hengst en een renpaard. Daar waar een renpaard een vast parcours doorloopt met een bepaalde snelheid om de finish te halen, kan de wilde hengst in alle vrijheid rondlopen. Een rapper is gebonden aan een bepaalde tijd en ritme. De vrijheid die de wilde hengst kent, komt aan de dichter toe.”

Mightier than the sword

De pen is machtiger dan het zwaard. Een uitdrukking die Manson zelf cliché noemt, maar toch verwijst hij ernaar met de titel van zijn show. “In de laatste twee jaar dat ik mijn zoon zie opgroeien, valt het me op hoe hij eveneens een liefde voor het schrijven ontdekt heeft en zich daarin verder probeert te ontwikkelen. Hoe hij daar soms ook mee worstelt. Zelf ben ik via mijn teksten altijd bezig met het analyseren van eigen handelen en denken. Door zowel naar mijn zoon als naar mezelf te kijken, ben ik tot de conclusie gekomen dat die zelfreflectie op geen betere manier geuit kan worden dan met woorden, niets is krachtiger dan woorden”, zegt Manson.

Door een heuse show rond poëzie te bouwen, lijkt Manson meer richting theater te gaan. Toch ziet hij dat zelf niet zo. Meer nog, door poëzie en theater samen te brengen, creëer je pas écht spoken word, vindt hij. “Het verschil tussen spoken word en poëzie is dat je bij spoken word jouw gedicht tot leven moet brengen. Dat gebeurt via gezichtsuitdrukkingen en andere meer theatrale aspecten en bewegingen die poëzie in haar puurste vorm niet kent. Hoe jouw werk overkomt op het publiek wordt ineens veel belangrijker.”

Kritiekloze workshops

Tijdens de lessen die Manson geeft, maakt hij een duidelijk onderscheid tussen dichttechnieken zoals metrums, stanza en dergelijke en free verse, wat een vrijere invulling aan dichten geeft die minder op techniek gebaseerd is. “Wat ik probeer te doen tijdens mijn lessen, is duidelijk maken hoe ik mezelf in mijn werk uit om daarna het werk van de leerlingen te bekijken. Ik bekritiseer het werk van anderen nooit. Het enige wat ik bekritiseer, is eerlijkheid. Is jouw werk eerlijk, dan heeft het betekenis. Truth doesn’t come back void.”

“Daarnaast leg ik de nadruk op hoe je jouw persoonlijkheid in de performance brengt, want uiteindelijk hangt er ook een level van entertainment vast aan spoken word dat aandacht verdient. Het komt erop neer dat ik mijn leerlingen wil helpen hun eigen stem te vinden,” besluit Manson.

‘Mightier than the sword’, voor meer informatie www.zuiderpershuis.be.

© 2012 – StampMedia – Anissa Boujdaini, foto: Julia M. Free, video: Anissa Boujdaini, Jelle Laurijssen, Mathieu Vancamp

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 04/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 04/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 04/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 04/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 04/04/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Kif Kif op 04/04/2012
De videoreportage werd gepubliceerd door De Standaard op 04/04/2012
De foto’s worden aangeboden via Demotix.
Deze reportage wordt verspreid door Zoomin.TV.

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 28 april 2017 @ 22:00

  Het jongvolwassenenkoor ‘ChoriX’ houdt vandaag zijn debuutconcert ‘#Intro’ in cultuurcentrum ’t Kerkske in Kapellen… https://t.co/9JBTf0oQBT

 • 28 april 2017 @ 16:30

  @Smienos en @Amal__I8 vertellen over @FleksBE, hun gloednieuw jeugdhuis & hun eerste event Fleksin' morgen! #fleks… https://t.co/1zZGjcSt2s

 • 28 april 2017 @ 15:57

  Jawel...Jullie lezen het goed! Een gloednieuwe website op komst dankzij @zapallpeople! https://t.co/B36hWSI0dm

 • 28 april 2017 @ 14:30

  Mourad & Omar van @nuffsaidantwerp zien morgen documentaire ‘Marquette Park’ in première gaan op @MOOOV_films!… https://t.co/vUqaNa78Wj

 • 28 april 2017 @ 14:16

  RT @FleksBE: Yasmien & Amal vertellen over hun gloednieuwe jeugdhuis Fleks en over hun 1e event Fleksin' morgen i/d @Arenberg_OLT https://t…

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk