Hockey, een sport voor iedereen

Hockey zit in de lift. Na de Belgische mannenploeg hebben nu ook de dames zich voor de Olympische Spelen gekwalificeerd. Het label ‘elitesport’ heeft hockey al lang van zich afgeschud. Dat bewijst ook R. Victory H.C. uit Edegem met haar nieuwste ploeg, de Victory Wanderers.

Vanaf september 2011 organiseert Victory hockey voor mensen met een beperking. Het gaat hierbij om g-hockey voor zowel mensen met een mentale als een lichamelijke beperking. In België was RHTC Wellington in Brussel de eerste club die met het project begon in 2009. Dit seizoen zijn daar Victory, R. Pingouin H.C. uit Nijvel en NEOhc uit Mechelen bij gekomen.

“De sporttak bestaat al langer in Nederland waar zowel de hockeysport als de gehandicaptenzorg veel verder staan dan in België”, zegt trainer Ines De Ridder. “Wij hebben met de trainers van de Victory Wanderers een workshop gevolgd bij Flocamp om te leren hoe je met de verschillende beperkingen moet omgaan.”

Succes

Het opstarten van de nieuwe ploeg is een succes. “We zijn in september begonnen met vier leden en zitten nu aan zes Wanderers. Iedereen reageert ook enorm positief, de gasten zelf, de ouders, maar ook de andere leden van de club.”

Ook de Koninklijke Belgische Hockey Bond steunt het initiatief. Op zondag 18 maart waren alle g-hockeyers uitgenodigd op het kwalificatietornooi in Kontich voor de Olympische Spelen. Ze hebben eerst gesupporterd voor de Red Panthers tijdens de wedstrijd België-Mexico (12-0). Daarna mochten ze met de nationale dames op de foto en kregen ze een korte training van enkele topspelers.

Niet enkel hockey voor mensen met een beperking is populair. De Provincie Antwerpen begon in 2010 al met de campagne Start to G-Sport. Zo is er inmiddels niet alleen g-hockey, maar ook g-gym en g-basket. In totaal zijn er 72 nieuwe g-werkingen opgericht.

© 2012 – StampMedia – Emily Daelemans, Video: Delphine De Metsenaere

===

Deze reportage werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 02/04/2012
Deze reportage werd gepubliceerd door Extrasport op 02/04/2012
Deze reportage wordt verspreid door Zoomin.TV

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 27 april 2017 @ 15:12

  RT @UAntwerpen: Elke voorlaatste dinsdag van de maand is het #mathsjam op #UAntwerpen.@StampMedia kwam mee raadsels oplossen. https://t.co/…

 • 27 april 2017 @ 15:00

  “Als je me wilt bereiken, moet je me bellen tijdens de etensuren, alleen dan ben ik thuis” https://t.co/ZvUq355L13

 • 27 april 2017 @ 15:00

  Wiskunde een feest op Antwerpse MathsJams - https://t.co/asf2FCToLK https://t.co/gI7P2bv7YX

 • 27 april 2017 @ 12:10

  "We zijn een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en hun kinky kant niet moeten verstoppen" #BDSM https://t.co/B5efspRC3q

 • 27 april 2017 @ 11:00

  Onregelmatig, weekend- & nachtwerk? “Ideaal als jongere. Met partner&kinderen niet meer interessant” #knelpuntberoep https://t.co/3O6cMZ1IJh

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk