Fietsersairbag kan levens redden

Fietsersairbag

Test met de fietsersairbag van TNO.

Veilig door het drukke verkeer fietsen, is niet altijd een sinecure. De Nederlandse onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO stelt daarom de fietsersairbag voor. Een airbag die zich uitzet op de voorruit van de auto in combinatie met een automatisch remsysteem.

De ontwikkeling van deze airbag is het resultaat van een onderzoek in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Fietsersbond in Nederland. In het streven naar de verbetering van de verkeersveiligheid van kwetsbare weggebruikers, werd de fietsersairbag als meest succesvol bevonden. TNO werkte voor dit project samen met de Nederlandse verzekeraar Centraal Beheer Achmea en het Zweeds-Amerikaanse bedrijf Autoliv als producent. De toepassing werd voor het eerst gedemonstreerd op de Automotive Campus in Helmond waarbij een dummy op een fiets met 40 km per uur aangereden werd door een personenwagen. Het hoofd en bovenlijf van de dummy werden succesvol opgevangen.

Belangstelling

De autosector toonde meteen belangstelling, maar toezeggingen op het gebruik van de airbag bleven uit. Projectleidster Margriet Van Schijndel hoopt de fabrikanten te motiveren om Europese administratieve rompslomp te omzeilen. “Het komt er nu op aan om fabrikanten finaal over de streep te trekken in hun beslissing om de airbag in hun modellen op te nemen.” In theorie ziet Van Schijndel de eerste wagens met fietsersairbag al binnen vijf jaar op de markt verschijnen.

Slachtoffers terugschroeven

Maar steun vanuit de Europese Unie laat op zich wachten. Er moet een nieuwe Europese norm aangemaakt worden om de toepassing van de fietsersairbag aan iedere autobouwer op te leggen. “Die procedure kan vijftien jaar in beslag nemen. Terwijl het aantal verkeersslachtoffers op een veel kortere termijn al drastisch teruggeschroefd kan worden”, zegt Van Schijndel. Onderzoek in Nederland wijst uit dat er zeventig van de honderd fietsers en dertig van de vijftig voetgangers die jaarlijks in een verkeersongeluk omkomen, met de airbag zouden overleven. “Dit product maakt het verschil tussen een fatale klap of zware hoofdpijn. Met een beetje goodwill kan de airbag spoedig al levens redden.”

© 2012 – StampMedia – Lieselotte Wröbel

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 23/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 23/11/2012

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 28 april 2017 @ 22:00

  Het jongvolwassenenkoor ‘ChoriX’ houdt vandaag zijn debuutconcert ‘#Intro’ in cultuurcentrum ’t Kerkske in Kapellen… https://t.co/9JBTf0oQBT

 • 28 april 2017 @ 16:30

  @Smienos en @Amal__I8 vertellen over @FleksBE, hun gloednieuw jeugdhuis & hun eerste event Fleksin' morgen! #fleks… https://t.co/1zZGjcSt2s

 • 28 april 2017 @ 15:57

  Jawel...Jullie lezen het goed! Een gloednieuwe website op komst dankzij @zapallpeople! https://t.co/B36hWSI0dm

 • 28 april 2017 @ 14:30

  Mourad & Omar van @nuffsaidantwerp zien morgen documentaire ‘Marquette Park’ in première gaan op @MOOOV_films!… https://t.co/vUqaNa78Wj

 • 28 april 2017 @ 14:16

  RT @FleksBE: Yasmien & Amal vertellen over hun gloednieuwe jeugdhuis Fleks en over hun 1e event Fleksin' morgen i/d @Arenberg_OLT https://t…

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk