Surrealistische taferelen op Gentse Kotroute

Op donderdagavond 22 november vond in Gent de vierde editie van de Kotroute plaats. Jonge kunstenaars stelden hun werk tentoon in koten van jongelui. Honderden bezoekers liepen er de deuren plat.

Het concept is simpel. Jonge fotografen, muzikanten, regisseurs en allerlei andere kunstenaars zonden hun kunstzinnige uitspattingen naar  AmuseeVous vzw. Deze vzw, die als missie heeft om jongeren naar musea te lokken door drempelverlagende activiteiten te organiseren, selecteerde zeventien artiesten om te exposeren op het kot van een student, die zich daar eveneens vrijwillig voor opgaf.

Galerij voor één avond

Free Anckaert is 19 en studeert journalistiek aan de Arteveldehogeschool. “AmuseeVous lanceerde een oproep op Facebook om koten te zoeken. In een impulsieve bui heb ik gereageerd”, zegt Anckaert. “Het voelt een beetje onwennig om zoveel vreemden over de vloer te krijgen, maar uiteindelijk draait het om de kunst.”

Fotografe Sanne Govaert, die onder het label Surione Photography werkt, heeft het genoegen gekregen om het kot van Anckaert om te toveren tot een galerij voor één avond. “Als studente biologie ben ik enorm geboeid door bepaalde fysische processen in de natuur. Wanneer ik in fysica iets leer over reflecties tijdens het bellenblazen, popel ik om dat uitvoerig te analyseren met mijn reflexcamera.”
Met een macro-objectief maakt Govaert er een sport van om de wonderlijke natuurwereld vast te leggen. “Als ik ’s ochtends buitenloop en de druppeltjes op het gras zie glinsteren, wil ik die meteen vastleggen.”

De gedachtige gedachteman

Enkele straten verder vindt de performance Hersenspinsels plaats. Zes dramastudenten zitten verspreid in de studentenkamer en laten ‘de gedachten van het hoofd’ de vrije loop. Dat resulteert in surrealistische taferelen zoals een meisje dat vertelt over haar plant: “Herman is niet zo’n gedachtige gedachteman zoals ik. Maar toch, ’t is genen dommerik, zenne“, klinkt het.

De 18-jarige Anna Carlier is regisseur en studeert drama aan KASK. “Weken hebben mijn medestudenten en ik naar deze avond toegeleefd en nu het eindresultaat er eindelijk is, zijn we meer dan tevreden.”

© 2012 – StampMedia – Fernand Van Damme en Hanne Op de Beeck

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 28/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 28/11/2012

Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 28/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 28/11/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Belg.be op 28/11/2012

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 24 april 2017 @ 13:08

  Zit de toekomst van jeugdhuizen nog aan de toog? https://t.co/N5JxNuFnwY https://t.co/vRREoVMvxq

 • 24 april 2017 @ 08:01

  Jullie hebben nog één week! Gewoon doen! https://t.co/egKVwH31Qq

 • 21 april 2017 @ 11:34

  "We willen de opbrengst teruggeven aan zij die minder of geen kansen krijgen om geschoold te worden” #beiaardcantus https://t.co/HBFB09QHel

 • 20 april 2017 @ 21:13

  RT @msillis: Tip voor jong (#journalistiek) talent dat klaar is de wereld te veroveren: een workshop freelance @StampMedia: https://t.co/GQ…

 • 20 april 2017 @ 09:01

  Je zag de riders van @Deliveroo_Be ongetwijfeld ook al. Benieuwd hoe dat eraan toegaat? Volg @FrateurCharline &… https://t.co/fnaJkamE2h

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk