Jonge vrouwen zijn toekomst van wetenschap

Vlaams minister van Wetenschap Ingrid Lieten wil binnen de Vlaamse innovatie-economie meer jongeren stimuleren om zich te ontwikkelen in de wetenschap. Vooral meisjes lijken voorlopig af te haken voor exacte wetenschappen. Meer dan de helft slaat na de middelbare studies een andere richting in.

In het licht van deze vaststellingen tekende Ingrid Lieten onlangs een nieuw vijfjarig akkoord met de zes Volkssterrenwachten van Vlaanderen. “In wetenschapscommunicatie bieden deze expertisecentra een tastbaar voorbeeld van boeiend onderzoek als motor voor toekomstige ontdekkingen”, aldus de minister. Astronomiefanaat en weerman Frank De Boosere zette mee zijn schouders onder de campagne ‘Richting Morgen’. “Sterrenkunde en ruimtevaart zijn krachtige factoren binnen het wetenschapsbeleid omdat ze kritische zin voor onderzoek en verwondering voor de natuur bijbrengen”, verzekert De Boosere.

Tina (16) en Juna (19) Peerlings zijn volbloed wetenschappers in wording en actief bij de jeugdwerking van volkssterrenwacht Mira in Grimbergen. Deze twee jonge vrouwen wilden alvast de boodschap van minister Lieten ondersteunen en bezochten, zoals elke maand, de Astroclub met een vooruitblik naar hemeljaar 2013. Daar vonden ze goed gezelschap bij een tiental jonge nieuwsgierigen, waaronder enkele meisjes. Door hun jarenlange  engagement hebben ze al vele meisjes kunnen stimuleren om te experimenteren bij de Astroclub en Mira’s jongerenkampen.

Tina: “Het stoort mij dat bekende sterrenkundigen en ruimtevaarders alleen mannen zijn. Vrouwen hebben dezelfde capaciteiten om het te maken in deze wereld.” Juna is blij dat de periode waarin uitvindingen van vrouwelijke wetenschapsteams werden toegeschreven aan een mannelijke vertegenwoordiger voorgoed verleden tijd is. Geboeid door biologie en wiskunde leggen zij en haar zus alvast mee de basis voor een bloeiende en vooruitstrevende toekomst.

© 2013 – StampMedia – Yves Torbeyns

===

Deze reportage werd gepubliceerd door Pienternet.be op 09/01/2012
Deze reportage werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 09/01/2012
Deze reportage werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 09/01/2012

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 23 maart 2017 @ 21:08

  RT @msillis: .@AnoukTorbeyns' adoptiedossier voor @StampMedia en @demorgen morgen ook nog eens op @hautekiet @radio1be https://t.co/94nF1ep…

 • 23 maart 2017 @ 16:25

  In dialoog met adoptiekinderen en stedelijke jongeren. @AnoukTorbeyns @rob_televisie @demorgen @HLN_BE @destandaard… https://t.co/AKG1x4YKWq

 • 23 maart 2017 @ 15:52

  RT @JefCauwenberghs: Het onbespreekbare bespreekbaar maken. Zeer sterk dossier van @AnoukTorbeyns vandaag in @demorgen https://t.co/FCqHIB3…

 • 23 maart 2017 @ 15:14

  Herbeluister hier de bespreking over het dialoogtraject rePresent met @hautekiet op @radio1be. https://t.co/VvRSZ4NFCW

 • 23 maart 2017 @ 12:51

  RT @AnoukTorbeyns: 'Zodra mensen ontdekken dat ik geadopteerd ben en Vlaamse ouders heb, reageren ze anders op mij, minder wantrouwig' http…

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk