Constructieve oppositie tegen onrecht

Flatworld

FlatWorld: “Wij voeren constructief oppositie tegen onrecht.”

FlatWorld is een vierkoppig kunstcollectief uit Lier dat naar eigen zeggen ‘de wereld wil veroveren’. De eerste stap om die werelddominantie te bereiken, was een gepast atelier vinden. Dat vonden ze door illegale graffiti achterwege te laten en zich maatschappelijk te engageren.

De vier ambitieuze kunstenaars zijn Joachim Lambrechts (26), Jonas Van Varenberg (26), Andreas Meermans (21) en Jef Buseyne (28) en hebben ieder een eigen specialiteit. Joachim schildert felgekleurde abstracte patronen, gecombineerd met herkenbare elementen. Jonas’ dada zijn burleske naakte vrouwen, terwijl Andreas gespecialiseerd is in graffiti. Jef, tenslotte, is gepassioneerd door fotografie. “Beeldende kunst is wat ons bindt. Maar het zijn net de verschillen die van ons een hecht collectief maken en onze horizonten verruimen”, zegt Andreas geestdriftig.

Constructieve rebellie

Hun splinternieuwe atelier bevindt zich in één van de lokalen van een oude school in hartje Lier. De rauwe opschriften ‘No guts no glory’ en ‘I wasn’t born to follow’ trekken meteen de aandacht. Maar om het atelier te bemachtigen, moesten de vier zich enigszins intomen. “Wie illegaal graffiti spuit, komt vroeg of laat in de problemen. Bij mij was dat niet anders”, vertelt Joachim. “Daarom besloten we het anders aan te pakken: door constructief oppositie te voeren tegen onrecht. De rebellie zijn we niet kwijt, maar verwerken we nu in onze creaties. We maken er een positief verhaal van.”

Street art

Vorige zomer moest jeugdhuis De Moeve in Lier verfraaid worden. “We maakten van de gelegenheid gebruik om dat project naar ons toe te trekken. We gaven de zaal een hippe, jeugdige look”, zegt Andreas, de benjamin van de gezelschap. “Omdat de mensen van het jeugdhuis tevreden waren over het resultaat, organiseerden we meteen daarna ‘Street Moves’”, pikt Joachim in. Tijdens dat festival lieten we jongeren kennis maken en experimenteren met de verschillende technieken van ‘street art’.” Een ander project dat FlatWorld op het getouw zette, was ‘Supervlieg’, een workshop in deelgemeente Koningshooikt om kinderen warm te maken voor kunst.

Jeugdige originaliteit

Toenmalige Schepen van Cultuur Els van Weert (Groen) was gecharmeerd door het werk en de inzet van FlatWorld. “Els vroeg ons om haar persoonlijke campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober kracht bij te zetten met onze creaties. ‘Jeugdige originaliteit’ vond ze een belangrijke troef. Vandaag zit ze echter in de oppositie”, knipoogt Joachim. “Dat we mijn garage konden inruilen voor dit immense atelier, met zoveel meer potentieel, hebben we aan haar te danken.”

Toekomst

Binnenkort organiseert FlatWorld in het nieuwe atelier een gratis cultureel-artistiek evenement voor de buurtbewoners. In de zomer, van 8 juni tot 27 juli, stellen de jonge kunstenaars hun werk tentoon op een expo in de winkel Fish & Chips in Antwerpen.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia / Plantijn Hogeschool – Andrei Diaconu

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 01/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuws.be op 01/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 01/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 01/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door CJP.be op 04/02/2013

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 28 april 2017 @ 22:00

  Het jongvolwassenenkoor ‘ChoriX’ houdt vandaag zijn debuutconcert ‘#Intro’ in cultuurcentrum ’t Kerkske in Kapellen… https://t.co/9JBTf0oQBT

 • 28 april 2017 @ 16:30

  @Smienos en @Amal__I8 vertellen over @FleksBE, hun gloednieuw jeugdhuis & hun eerste event Fleksin' morgen! #fleks… https://t.co/1zZGjcSt2s

 • 28 april 2017 @ 15:57

  Jawel...Jullie lezen het goed! Een gloednieuwe website op komst dankzij @zapallpeople! https://t.co/B36hWSI0dm

 • 28 april 2017 @ 14:30

  Mourad & Omar van @nuffsaidantwerp zien morgen documentaire ‘Marquette Park’ in première gaan op @MOOOV_films!… https://t.co/vUqaNa78Wj

 • 28 april 2017 @ 14:16

  RT @FleksBE: Yasmien & Amal vertellen over hun gloednieuwe jeugdhuis Fleks en over hun 1e event Fleksin' morgen i/d @Arenberg_OLT https://t…

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk