Eten zoals in het paleolithicum

Paleofood

Paleo: terug naar de essentie. (foto: flickr – sbshine)

De Paleo levensstijl is gebaseerd op de manier waarop onze voorouders aten en bewogen. Mensen die deze levensstijl aanhangen zijn niet langer gelukkig met ons huidig voedings- en bewegingspatroon. Maar Paleo-aanhangers willen op die manier ook het hoofd bieden aan de crisis.

De 25-jarige fitnesscoach Leander Verbraeken heeft jaren gezocht naar een levensstijl waarbij hij zich goed voelt. Tal van diëten heeft hij geprobeerd. Toen is hij in aanraking gekomen met Paleo. “Het is een vorm van leven die het voedings- en bewegingspatroon van onze voorouders nabootst. Je kiest zelf de manier waarop je deze leefgewoonte volgt”, zegt hij. “Het nieuwe boek van Pascale Naessens, Mijn pure keuken, is bijvoorbeeld een eigen invulling van Paleo”, vertelt Leander. In het boek vormen groenten en fruit, samen met het minder innemen van koolhydraten, de basis.

Rauw en puur

Paleo is afgeleid van paleolithicum, wat ‘oude steentijd’ betekent. “Mensen die met Paleo bezig zijn, zijn op zoek naar een oplossing voor zichzelf. De manier waarop onze ouders en de vorige generaties leefden, blijkt duidelijk niet te werken. Paleo-aanhangers willen op een andere, positieve manier de toekomst tegemoet gaan”, zegt Ellen Anthoni van het onderzoeksbureau Trendwolves dat onderzoek naar Paleo bij jongeren deed. Eén van de conclusies is dat jongeren op zoek gaan naar het rauwe en het pure. Sommigen beginnen rauw vlees te eten, maar daar draait het bij Leander Verbraeken niet om. Hij eet dingen die van een zo hoog mogelijke kwaliteit zijn en volgt de 80/20-regel. “Tijdens de week volg ik de Paleo levensstijl heel strak, terwijl ik er in het weekend wat losser mee omga. Dan eet ik bijvoorbeeld wel eens een pizza. Maar dat voel ik daarna wel.”

Back to basics

Het vertrouwen in ons systeem brokkelt bij jongeren af omwille van de financiële en politieke crisissen. “Jongeren willen op een andere manier leven”, zegt Ellen Anthoni. “Mensen keren vaker terug naar de basis en kopen hun groenten bijvoorbeeld weer meer op de lokale markten in plaats van in de supermarkt”, zegt Leander Verbraeken.

De juiste manier

Leander Verbraeken wil zoveel mogelijk mensen aanzetten om met de Paleo levensstijl te beginnen. Hij is ervan overtuigd dat het de juiste manier is. “Het is heel makkelijk om vol te houden. Ik daag je uit om het een maand op mijn manier te proberen. Je zult heel zeker een verschil merken. Als het je niet bevalt, kan je opnieuw overschakelen op je oude leefgewoonte.”

© 2013 – C.H.I.P.S StampMedia – Shana Rasschaert

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 26 mei 2016 @ 15:00

  “Burgerschap leer je niet op een schoolbank maar in de praktijk”  - https://t.co/VM7IEmLhL1 https://t.co/5zLdlwRaqH

 • 26 mei 2016 @ 07:53

  European Youth Event brengt een pro-Europese boodschap in barre tijden - https://t.co/ye1ZptNJyT https://t.co/Wjs3o0ksO2

 • 25 mei 2016 @ 15:09

  RT @_StoryLab_: Stemmen uit de stad - Younes van den Broeck - https://t.co/UYT7bIkuJ5 #stemmenuitdestad https://t.co/K2b1TK4xNZ

 • 25 mei 2016 @ 13:52

  Borgerhout viert tienjarig bestaan van #BorgerRio - https://t.co/gjU72k04tW https://t.co/Ht1PjQiSrV

 • 22 mei 2016 @ 15:00

  [video] Wat wil de Vlaming nog zien op tv? - https://t.co/S2T5w667ul https://t.co/3rlF5IWSZC

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2016 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk