Nieuwe FuX-app componeert muziek

Fux

Met de schuifregelaar kun je zelf kiezen voor een snuifje meer Haydn, Beethoven of Bach.

Een onderzoeksteam van de universiteit van Antwerpen heeft een nieuwe applicatie voor Android ontwikkeld. Deze FuX-app, genoemd naar de uitvinder van de contrapuntstijl Johann Fux, componeert een continue stroom aan klassieke muziek aangepast aan de stijl van een componist naar keuze.

Dorien Herremans en professoren Kenneth Sörensen en David Martens zijn de onderzoekers die achter dit ingenieuze systeem zitten. Ze maken deel uit van de Operation Research Group van de UA. “Het doel van de Operation Research Group is het ontwikkelingen van efficiënte algoritmes om daarmee heel complexe problemen op te lossen. Die algoritmes hebben wij bijvoorbeeld met de FuX-app op muziek toegepast”, legt Dorien Herremans uit.

Haydn, Beethoven en Bach

“Door een eenvoudige klik kan de gebruiker een continue en nieuw gegenereerde stroom van muziek laten afspelen. Je kan ook kiezen of de muziek in de stijl van een bepaalde componist moet klinken”, vertelt Herremans. Je kan bijvoorbeeld een muziekstroom aanvragen die voor 50% de stijl van Bach en voor 50% de stijl van Beethoven volgt.

Het systeem beperkt zich echter tot drie welbekende componisten: Haydn, Beethoven en Bach. “Om een correct model op te stellen hebben we gekozen voor componisten waarvan veel werk ter beschikking stond. We werkten met een gratis database waarin de meeste werken van deze drie componisten terug te vinden waren.”

Algoritmes

De applicatie kan voor verschillende zaken gebruikt worden: “Je kan gewoon luisteren, het gebruiken als achtergrondmuziek, om baby’s in slaap te sussen of zelfs als inspiratiemiddel voor componisten”, zegt Herremans.

“Ik vond het vooral leuk om te zien hoe al die ingewikkelde algoritmes ook kunnen dienen voor andere originele toepassingen, zoals muziek”, besluit ze lachend.

De FuX-app is beschikbaar als Open Source software in de Google Play Store en is dus volledig gratis. Het kan eenvoudig op elke Android smartphone of tablet geïnstalleerd worden.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Laura Lefever

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 22/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 22/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 22/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Pienternet.be op 22/02/2013

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 27 april 2017 @ 15:12

  RT @UAntwerpen: Elke voorlaatste dinsdag van de maand is het #mathsjam op #UAntwerpen.@StampMedia kwam mee raadsels oplossen. https://t.co/…

 • 27 april 2017 @ 15:00

  “Als je me wilt bereiken, moet je me bellen tijdens de etensuren, alleen dan ben ik thuis” https://t.co/ZvUq355L13

 • 27 april 2017 @ 15:00

  Wiskunde een feest op Antwerpse MathsJams - https://t.co/asf2FCToLK https://t.co/gI7P2bv7YX

 • 27 april 2017 @ 12:10

  "We zijn een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en hun kinky kant niet moeten verstoppen" #BDSM https://t.co/B5efspRC3q

 • 27 april 2017 @ 11:00

  Onregelmatig, weekend- & nachtwerk? “Ideaal als jongere. Met partner&kinderen niet meer interessant” #knelpuntberoep https://t.co/3O6cMZ1IJh

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk