Tuinieren op kot

StuJardin

Duurzaamheid en respect zijn enorm belangrijk voor StuJardin.

GENT – Gentse studenten laten kennismaken met tuinieren, is het motto van StuJardin. Deze organisatie hield op 26 februari een ‘tuinier-op-kot’ avond om studenten te tonen hoe ze met gerecycleerd materiaal voedsel kunnen kweken op een beperkte ruimte.

Groenten, fruit en kruiden kweken in de stad kan vanaf nu dankzij StuJardin. “Wij zijn een vereniging van studenten die samenwerkt met drie verschillende verenigingen: de Gentse studentenraad van de Universiteit Gent, UGent 1010 van de Universiteit en de Jeugddienst voor Natuur en Milieu (JNM)”, zegt communicatieverantwoordelijke van StuJardin Julie Van Houtryve.

Niet alleen studenten

StuJardin richt zich tot de studenten van de hogescholen en de universiteiten. “Wij willen studenten zo veel mogelijk warm maken voor groen in de stad en om zelf te tuinieren. Wij willen zorgen voor een aangenamer leefmilieu en groen draagt daartoe bij”, vertelt Van Houtryve. StuJardin wil zich niet alleen focussen op studenten, ook andere mensen zijn welkom. Samen met volwassenen legt StuJardin zich evengoed toe op de volkstuinen aan de Brugse Poort. “In de toekomst willen we graag uitbreiden in stad Gent, maar we zijn nu nog in de beginfase”, vertelt Van Houtryve.

Duurzaamheid en respect

Op 26 februari organiseerde StuJardin een ‘tuinier-op-kot’ avond om studenten aan te moedigen meer zelf te kweken in plaats van voedsel uit een ver land te kopen. “Tijdens deze workshop tonen we creatieve manieren hoe je op een eenvoudige manier planten op je kot kan kweken”, zegt Van Houtryve. “Daarnaast organiseren we workshops rond tuinieren met recyclagemateriaal, zwammen, kruiden, composteren, zaadmonstertjes en bijenhotelletjes. Die zijn heel eenvoudig om te maken. Je moet gewoon een stuk hout nemen en daar gaatjes in boren”, legt Van Houtryve uit. Maar het draait niet enkel om eigen groenten kweken. “Duurzaamheid en respect zijn enorm belangrijk”, verduidelijkt Julie Van Houtryve.

Aandeel

Naast het kweken van eigen groenten, ziet Julie Van Houtryve een groot voordeel in het leggen van sociale contacten. “Bovendien kunnen mensen bijleren over planten en zien hoe ze meer kunnen doen dan alleen consumeren.” Graan telen is natuurlijk niet mogelijk in de stad. “Om graan te telen heb je een groter perceel nodig. Dan doe je aan stadslandbouw in plaats van aan stadstuinieren. Het aandeel in voedsel dat je zelf kunt kweken, is eerder klein.”

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Shana Rasschaert 

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 27/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 27/02/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 27/02/2013

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 12 februari 2016 @ 15:07

  Peter Bouckaert: “Crisis is niet in Europa, maar in Syrië, Afghanistan en Irak” @KU_Leuven https://t.co/GAZEQzcAXT https://t.co/J5YjEJy1O1

 • 11 februari 2016 @ 11:53

  Schilderij in #CarolusBorromeus gewisseld volgens eeuwenoude techniek #timelapse https://t.co/ifRhnsvqIe https://t.co/PUyp5vKgzf

 • 10 februari 2016 @ 15:37

  Comeback Neveneffecten in #Leuven @lievenscheire @JonasGeirnaert @koendepoorter @Preparee https://t.co/HPG8cYSjlq https://t.co/j0l2fULy0E

 • 9 februari 2016 @ 17:00

  Vijf jaar na de #ArabischeLente: een verwelkte bloem in een verwoest veld https://t.co/27XqPc13vB https://t.co/lyDkUgVhv9

 • 9 februari 2016 @ 13:35

  ‘#ManyVoicesOneLove’: Artiesten tegen mensonwaardige #vluchtelingenkampen @NoMoBSOfficial https://t.co/EUYRKgOePJ https://t.co/A03bBeYigm

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2016 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk