De Nachtwinkel: grafisch ontwerp en maandverband

De Nachtwinkel

De doorsnee artikelen van de Nachtwinkel: Cara, een boek over typografie, shampoo. (foto: Sam De Mol)

ANTWERPEN – Op 23 februari vond de officiële opening van de Nachtwinkel in de Seefhoek plaats. Het is echter niet zo maar een nachtwinkel. Het collectief Driewerk organiseert in het pand aan de Veldstraat 69 om de twee weken een tentoonstelling, expo of een voorleesavond.

Bij het zien van de typografie van de nachtwinkels in de Seefhoek begonnen de oogjes van Yana Foqué, Jozefien Gruyaert en Joke Leonare Desmet te blinken. Yana: “Een schoon ontwerp is niet per se een goed ontwerp. Letters zijn als mode, je zegt er iets mee.” Gecharmeerd besloten ze om met hun collectief een nieuw project op te starten dat hun persoonlijke interesse voor grafisch ontwerp en hun fascinatie voor de alom bekende typografische stijl van nachtwinkels zou combineren.

Geen letters maar daden

Met de steun van hun spaarboekje, de Stad Antwerpen en crowdfunding huurden ze het leegstaande pand waar vroeger de (echte) nachtwinkel Trans Night Shop gevestigd was en bouwden het om tot een kleine kunstgalerij. Al is ombouwen nogal veel gezegd. Het doel van de drie was namelijk om zich zoveel mogelijk te assimileren met de nachtelijke handelspanden in de buurt: het gebruik van handgeschilderde letters en zwevende plakletters, de goedkoopste houten platen om hun waar op te verkopen, zelfs het tempo waarmee nachtwinkels komen en gaan. Het project loopt eind juni immers af. De bedoeling van deze vermomming is om de laagdrempeligheid en het verrassingseffect te vergroten.

Kieskeurig

Volgens de gouden regel ‘kwaliteit boven kwantiteit’ kiezen de meisjes er bewust voor om de beperkte ruimte waarover ze beschikken niet vol te stouwen. Zo creëren ze meer ruimte om te zien wat er wel ligt: naast boeken uit antiquariaten en platen met een nachtelijk thema, liggen er ook eigen publicaties. Via een open call kreeg iedereen de kans om een kunstwerk, zij het grafisch dan wel met het thema ‘nacht’ op te sturen. Die oproep geldt overigens nog steeds.

Op de agenda

De Nachtwinkel is geen verderzetting van het herwaarderingsproject dat de stad opgestart heeft door de plaatsing van bibliotheek Permeke in de Seefhoek. Yana, Joke en Jozefien zijn drie ondernemende creatieve geesten die hun fascinatie voor grafisch ontwerp willen delen met de wereld. En dat kan alleen maar aangemoedigd worden met een bezoek. Op zaterdag 9 maart bijvoorbeeld. Dan is er iets met dia’s en snoep. Alsof de combinatie van maandverband en boeken nog niet vreemd genoeg was.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Sam De Mol

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 06/03/2012
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 06/03/2012

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 27 april 2017 @ 15:12

  RT @UAntwerpen: Elke voorlaatste dinsdag van de maand is het #mathsjam op #UAntwerpen.@StampMedia kwam mee raadsels oplossen. https://t.co/…

 • 27 april 2017 @ 15:00

  “Als je me wilt bereiken, moet je me bellen tijdens de etensuren, alleen dan ben ik thuis” https://t.co/ZvUq355L13

 • 27 april 2017 @ 15:00

  Wiskunde een feest op Antwerpse MathsJams - https://t.co/asf2FCToLK https://t.co/gI7P2bv7YX

 • 27 april 2017 @ 12:10

  "We zijn een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en hun kinky kant niet moeten verstoppen" #BDSM https://t.co/B5efspRC3q

 • 27 april 2017 @ 11:00

  Onregelmatig, weekend- & nachtwerk? “Ideaal als jongere. Met partner&kinderen niet meer interessant” #knelpuntberoep https://t.co/3O6cMZ1IJh

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk