Een zee van tijd met de Jeugdboekenweek

Een zee van tijd

Jeugdboekenweek: een zee van tijd om boeken te lezen.

De Jeugdboekenweek ging op 2 maart van start met een extra uitgebreide openingsceremonie die maar liefst 24 uur duurde. Het thema van dit jaar is ‘tijd’. De Jeugdboekenweek is het grootste kinderboekenfestival van het land en wil kinderen aanzetten tot lezen.

Zaterdag werd de aftrap van de 42ste editie van de Jeugdboekenweek gegeven met een openingsceremonie over heel Vlaanderen. “Een aantal vliegende reporters doorkruisen vanaf 14 uur het land om te kijken wat er allemaal gebeurt”, zegt Sofie Dewulf van Stichting Lezen die de Jeugdboekenweek organiseert.

In de Gentse Kopergietery werd ook de Vlaamse Cultuurprijs voor Jeugdliteratuur 2011 – 2012 door minister van Cultuur Joke Schauvliege uitgereikt aan Els Beerten voor haar boek Allemaal willen we de hemel. Die prijs wordt driejaarlijks uitgedeeld en bekroont het beste oorspronkelijke Vlaamse jeugdboek.

Een zee van tijd

“De Jeugdboekenweek is opgericht door mensen die vonden dat er meer jeugdboeken in kinderhanden moesten komen”, zegt Sofie Dewulf. “Wij bouwen verder op dat idee, maar proberen te variëren door elk jaar een ander thema te kiezen. ”Het is het grootse kinderboekenfestival van het land. Scholen, bibliotheken, cultuurcentra, iedereen doet mee en organiseert verschillende acties.

Dit jaar wordt het thema ‘tijd’ behandeld. “Over ‘tijd’ bestaan er heel veel boeken. Geschiedenisboeken, sciencefictionboeken of boekjes over de seizoenen. Er is een hoop rond te doen”, vertelt Dewulf.

Lowie

Na de openingsceremonie gaat de Jeugdboekenweek gewoon verder. “Alle deelnemende instellingen blijven twee weken actief”, zegt Sofie Dewulf. Bibliotheken geven bijvoorbeeld de Jeugdboekenweek een extra toets door een eigen spel te lanceren. “Het spel is een vervolgverhaal rond het figuurtje Lowie. Lowie is terug in de tijd verdwenen en kinderen kunnen hem naar het nu halen. In elke bibliotheek kunnen kinderen het spel spelen.”

Erfgoeddag en Stichting Lezen

Stichting Lezen, de organisator van de Jeugdboekenweek, is een vzw die tien jaar geleden werd opgericht om een leesbevorderingsproject uit te werken. “Wij staan in voor de algemene coördinatie zoals het bepalen van het thema of het maken van boekentips”, vertelt medewerker Sofie.

Om de Jeugdboekenweek mogelijk te maken, is er hulp van verschillende partners. Eén van die partners is de Erfgoeddag. De Erfgoeddag vindt plaats in april en werkt dit jaar rond ‘Stop de tijd’. “We hebben de handen in elkaar geslagen en behandelen dezelfde thema’s. De organisatie van de Erfgoeddag zorgde voor weetjes over tijd die gelinkt zijn aan erfgoed”, licht Dewulf toe.

Warm maken

Met dit project wil de Stichting Lezen vooral dat kinderen meer in contact komen met boeken en dat ze een genre vinden dat bij hen past. “We willen echt dat de diversiteit en de mogelijkheden van het aanbod zichtbaar zijn”, vertelt Dewulf.

Ook na 17 maart 2013 blijft de Stichting Lezen kinderen aanmoedigen om te lezen. “Op onze website kunnen kinderen op basis van hun emoties of andere parameters een boek zoeken dat bij hen past. We proberen kinderen dus steeds warm te maken om boeken te lezen”, besluit Sofie Dewulf.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Shana Rasschaert

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 04/03/2013

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 29 mei 2017 @ 15:49

  Syrische vluchteling traint jonge voetballertjes bij MSC. https://t.co/RQ9jKg6P7s https://t.co/vYbxzubYlb

 • 24 mei 2017 @ 15:52

  Op het menu vandaag: insecten! Binnenkort meer hierover op onze website en Facebookpagina… https://t.co/C5Mp8HVso8

 • 24 mei 2017 @ 14:10

  JES ontvangt 35.000 euro voor bouw van Antwerpse droomhut! @JESstadslabo @Stad_Antwerpen https://t.co/lbTNKhD4tM… https://t.co/7QTtOVOkTX

 • 23 mei 2017 @ 15:00

  Armand (84) is al 37 jaar uitbater van de oudste homobar van Antwerpen - https://t.co/4Fcu0o6keR https://t.co/DVz5BE0ALw

 • 20 mei 2017 @ 15:37

  RT @timmermansniels: Mijn allereerste #pride, nu via Instagram #SorrySnapchat #loveislove https://t.co/CuNAG4ZXtC

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk