Laaggeschoolden benutten opleidingscheques niet

Opleidingscheques

“Laaggeschoolden moeten gestimuleerd worden om extra opleidingen te volgen.”

Opleidingscheques hadden oorspronkelijk als doel om de financiële drempel van een opleiding te verlagen. Maar al gauw bleek het systeem niet naar behoren te functioneren. Enerzijds door misbruik van de cheques en anderzijds door de ondervertegenwoordiging van laaggeschoolden.

Iedere werknemer of interim-kracht die werkt in Vlaanderen of het Brussels Gewest en de opleiding op eigen initiatief volgt, heeft recht op opleidingscheques van de Vlaamse Overheid. Met deze cheques, waarvan de overheid minstens de helft terugbetaalt, kan je gewone opleidingen, een loopbaanbegeleiding of een opleiding in het kader van die loopbaanbegeleiding volgen.

Maatregel 2010

Er werd echter vastgesteld dat 60% van de opleidingscheques gebruikt werd voor opleidingen in de sfeer van hobby’s en persoonlijke ontwikkeling. Om het systeem meer arbeidsmarktgericht te maken werd in augustus 2010, op voorstel van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA), een maatregel ingevoerd waarbij opleidingscheques enkel gebruikt kunnen worden voor een vaste lijst van goedgekeurde opleidingen die een reële meerwaarde betekenen voor werknemers op de arbeidsmarkt.

Onlangs bleek uit cijfers van minister Muyters, dat het aantal Vlamingen die de eerste 10 maanden van 2011 opleidingscheques in ontvangst namen, met 20% was gedaald. Dat betekende een besparing van 8 miljoen euro. De maatregel bleek dus te zorgen voor een positieve hervorming van het systeem.

Ondervertegenwoordiging laaggeschoolden

Maar er is nog een ander probleem. Volgens cijfers van de studiedienst van de VDAB werden 12,69 % aanvragen voor opleidingscheques in 2012 gedaan door laaggeschoolden, wat een duidelijke ondervertegenwoordiging betekent. In 2010 werden 13,34% van de opleidingscheques aangevraagd door laaggeschoolden en maar liefst 48,21 % door hooggeschoolden. Een verbetering van de toestand is er dus niet. Er is wel een andere verbetering te zien: “Door de maatregel van 2010 worden meer cheques gebruikt voor arbeidsmarktgerichte opleidingen. Maar we zien wel dat die cheques vooral door hooggeschoolden worden gebruikt”, zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger Jan Laurys (CD&V).

Motivatie

Waarom laaggeschoolden minder beroep doen op opleidingscheques heeft volgens Laurys te maken met enerzijds cultuur en de manier van informeren, en anderzijds met hoe mensen bezig zijn met opleiding en bijleren. Laaggeschoolden zouden minder openstaan voor bijkomende opleidingen. “Iemand die al een diploma op zak heeft, zal zich gemakkelijker voor een extra opleiding inschrijven. Dit alles zorgt ervoor dat het systeem zijn oorspronkelijke doelstelling nog steeds niet vervult”, aldus Laurys.

Stimuleren

Laaggeschoolden moeten meer gestimuleerd worden om extra opleidingen te volgen. “De lokale werknemers zouden dat moeten doen door mond aan mond reclame. Ook vakbonden kunnen hierbij helpen door hen meer te begeleiden”, besluit Laurys.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Laura Lefever

2 reacties op dit artikelReageer
 1. Mooi voorbeeld van het Matteüseffect.

 2. Laaggeschoolden leren wel, maar niet op dezelfde manier als hooggeschoolden. Er is gewoon geen aandacht voor andere vormen van leren, en de aanbieders van opleidingen breien gewoon een verlengstuk aan hun klassieke leervormen. Het probleem is alleen oplosbaar als je toelaat in het systeem van de opleidingscheques dat er ook “andere” opleidingen mee kunnen betaald worden. Twee actiepunten dus: andere leervormen en -inhouden en structureel aanbieders van deze nieuwe leervormen die een erkenning krijgen. En als je de effecten wil meten: het is niet belangrijk welke kleur en vorm dat de kat heeft, als ze maar muizen vangt …

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 28 april 2017 @ 22:00

  Het jongvolwassenenkoor ‘ChoriX’ houdt vandaag zijn debuutconcert ‘#Intro’ in cultuurcentrum ’t Kerkske in Kapellen… https://t.co/9JBTf0oQBT

 • 28 april 2017 @ 16:30

  @Smienos en @Amal__I8 vertellen over @FleksBE, hun gloednieuw jeugdhuis & hun eerste event Fleksin' morgen! #fleks… https://t.co/1zZGjcSt2s

 • 28 april 2017 @ 15:57

  Jawel...Jullie lezen het goed! Een gloednieuwe website op komst dankzij @zapallpeople! https://t.co/B36hWSI0dm

 • 28 april 2017 @ 14:30

  Mourad & Omar van @nuffsaidantwerp zien morgen documentaire ‘Marquette Park’ in première gaan op @MOOOV_films!… https://t.co/vUqaNa78Wj

 • 28 april 2017 @ 14:16

  RT @FleksBE: Yasmien & Amal vertellen over hun gloednieuwe jeugdhuis Fleks en over hun 1e event Fleksin' morgen i/d @Arenberg_OLT https://t…

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk