Partner/you, solo met drie

partner/you

partner/you, Chantal Yzermans op zoek naar de ander. (foto: Laetitia Bica)

ANTWERPEN – Wat als er naast een publiek en naast een performer ook nog een ander is? In haar nieuwe performance partner/you gaat choreografe Chantal Yzermans niet alleen de dialoog aan met het publiek, maar ook met een onbekende chatter.

Chantal Yzermans woonde en werkte gedurende vijf jaar in New York, waar ze les kreeg van Merce Cunningham. Ze vond aansluiting bij zijn opvattingen over dans, waarin dynamiek en het lichaam-an-sich centraal staan. Ondertussen is ze weer in België en klaar voor de première van haar jongste performance, partner/you.

Zoektocht

Yzermans vertrekt vanuit de idee dat wij allemaal zoekend zijn, naar verbinding, naar uitdagingen, naar iets nieuws – via een ander. Die zoektocht is een eeuwenoud gegeven waar Stravinsky al gewag van maakte in zijn bekende Rite of Spring. Yzermans houdt van de dynamiek die Stravinsky gaf aan dit primitieve gebeuren. Dat ze ervoor kiest zijn muziek te gebruiken, ligt dus grotendeels voor de hand. Maar hoewel in Rite of Spring van Stravinsky de commune waarbinnen men die veelbetekenende andere zocht eerder kleinschalig was, barst die uit zijn voegen in de eenentwintigste eeuw. De grenzen van onze samenleving zijn vaag. Want naast het tastbare leven is er ook het World Wide Web waarbinnen alles slechts een muisklik weg lijkt te zijn.

Oppervlakkig

Paradoxaal genoeg is de zoektocht naar die andere er ondanks multimediale mogelijkheden niet eenvoudiger op geworden. Maar liefst miljoenen mensen zijn dagelijks online. Ze zijn via chatsites op zoek naar iemand om hun hart bij te luchten, of ze zoeken spanning of verstrooiing. Ze zijn alleszins op zoek naar iemand die hen weer zin geeft om zichzelf te zijn. In die wereld gaat Yzermans op zoek naar de ander. Als chatter bepaal je zelf met wie je contact hebt, en met wie niet. Als je dat wil, kan je de hele avond lang met verschillende mensen van over de hele wereld praten. Dat de contacten oppervlakkig zijn, is het minste van hun zorgen.

Wat als

Het is zo’n conversatie, oppervlakkig, maar boeiend, die Yzermans aangaat tijdens haar performance. Ze laat de natuurlijke selectie haar werk doen en praat een uur met één of meerdere chatters. De chatters kunnen haar zien en Yzermans ziet hen. Daarnaast is er ook een publiek dat alles nauwgezet volgt en als voyeur toegelaten wordt tijdens de selectieprocedure die zo’n gesprek onrechtstreeks is. Ook al wordt er over koetjes en kalfjes gesproken. Yzermans past haar performance aan de chatter aan, waardoor elke performance een uniek karakter heeft en elk publiek met andere, maar toch dezelfde vragen achterblijft. Wat als er naast een publiek en een performer ook nog een ander is? Wat als.

De voortelling Partner/you is nog te zien op vrijdag 8 en zaterdag 9 maart in de Monty in Antwerpen.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Annelies Gilis

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 08/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 08/03/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 08/03/2013

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 24 mei 2017 @ 15:52

  Op het menu vandaag: insecten! Binnenkort meer hierover op onze website en Facebookpagina… https://t.co/C5Mp8HVso8

 • 24 mei 2017 @ 14:10

  JES ontvangt 35.000 euro voor bouw van Antwerpse droomhut! @JESstadslabo @Stad_Antwerpen https://t.co/lbTNKhD4tM… https://t.co/7QTtOVOkTX

 • 23 mei 2017 @ 15:00

  Armand (84) is al 37 jaar uitbater van de oudste homobar van Antwerpen - https://t.co/4Fcu0o6keR https://t.co/DVz5BE0ALw

 • 20 mei 2017 @ 15:37

  RT @timmermansniels: Mijn allereerste #pride, nu via Instagram #SorrySnapchat #loveislove https://t.co/CuNAG4ZXtC

 • 20 mei 2017 @ 13:09

  Volg samen met reporter @timmermansniels hoe hij de #belgianpride beleeft op ons instagram verhaal! #pride https://t.co/OTyyoToGVn

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk