Zwartrijders worden harder aangepakt

Openbaar vervoer

Ondanks de stijging van het aantal zwartrijders kan De Lijn rekenen op een groot deel aan trouwe reizigers. (foto: Flickr – Darmvlinder)

Zwartrijders blijven een probleem voor het openbaar vervoer. Maar ze komen er alsmaar moeilijker mee weg. De kans op een boete is afgelopen jaar immers fors gestegen. De inkomsten van die boetes zouden in de eerste plaats moeten dienen om besparingen bij De Lijn mogelijk te maken.

In 2012 werden 50.225 processen-verbaal opgesteld tegen zwartrijders. Dat is 23% meer dan het jaar daarvoor. Dit zou ondermeer komen doordat het aantal controles met 16 % is gestegen ten opzichte van 2011. “Wij hebben natuurlijk veel gecontroleerd op lijnen waar er meer zwartrijders zitten dan op andere”, zegt woordvoerder Tom Van de Vreken.

Boete

Wie zwartrijdt, riskeert een boete van 75 of 150 euro, afhankelijk van het type van overtreding. Wie een tweede keer in datzelfde jaar wordt betrapt, moet een som van 200 of 400 euro neertellen. Eén vierde van de boetes blijken echter niet betaald te worden. “Mensen die niet betalen, worden een paar keer herinnerd met behulp van aangetekende brieven. Hebben ze dan nog niet betaald, worden hun dossiers overgebracht naar een deurwaarder. Als een boete niet betaald wordt, is dat vaak omdat die mensen onvermogend zijn”, aldus Van de Vreken.

Ondanks de stijging van het aantal zwartrijders kan De Lijn rekenen op een groot deel aan trouwe reizigers: “Als we kijken naar het aantal reizigers dat gecontroleerd wordt, zien we dat 97% wel correct betaalt.” Van de Vreken merkt bovendien op dat bij die zwartrijders ook mensen zijn die hun abonnement op het moment van controle niet bij zich hadden.

Besparingen

“We moeten reizigers aanzetten tot het simpele principe: wie gebruik maakt van het openbaar vervoer, moet daarvoor betalen”, zegt topman Roger Kesteloot in de Gazet van Antwerpen. Maar of dat de enige stimulans was voor het stijgend aantal controles kan in vraag gesteld worden. De vervoersmaatschappij moest in 2012 tegemoetkomen aan een besparing van 60 miljoen euro om haar begroting op orde te kunnen brengen. Met de extra controles is De Lijn erin geslaagd om de opbrengsten met 600.000 euro te verhogen.

“Je krijgt geld van de overheid, geld van verkoop en geld van boetes. Al dat geld gaat dan in een grote pot waaruit je het jaarbudget moet halen. Maar die controles helpen natuurlijk ook om de begroting rond te krijgen. Je hebt enerzijds inkomsten uit boetes, maar daarnaast stijgen de inkomsten van verkoop omdat mensen zich meer bewust worden van de toenemende controles”, vertelt Van de Vreken.

Tevredenheid

De Lijn maakte bekend dat het aantal reizigers in de eerste helft van 2012 lichtelijk daalde, namelijk met 1,2 %. Ook de tevredenheid van de klanten zou volgens een peiling in 2012 licht achteruit zijn gegaan. De woordvoerder meldt dat de meest voorkomende klachten te maken hebben met stiptheid en verkeersdrukte.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Laura Lefever

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 22 mei 2016 @ 15:00

  [video] Wat wil de Vlaming nog zien op tv? - https://t.co/S2T5w667ul https://t.co/3rlF5IWSZC

 • 21 mei 2016 @ 11:15

  Steeds meer haatberichten tegen moslims en vluchtelingen op sociale media - https://t.co/i9cU9JVtn1 https://t.co/yvhRLpBfur

 • 20 mei 2016 @ 16:00

  Met afval op je rug in de Leuvense straten @JNMvzw @Globelink https://t.co/TsJfLyaE2K https://t.co/1fjykYSoRX

 • 20 mei 2016 @ 14:00

  .@charlottevdycke:“Samenwerken om rechtspositie v asielzoekers te verdedigen” @VluchtwerkVl https://t.co/Uy170Gl5BC https://t.co/yiNd1knxZW

 • 20 mei 2016 @ 12:07

  Wat doet onze reporter @JonathanTwiet in Straatsburg? #EYMD #EYE2016 https://t.co/8PjlGk4OG0

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2016 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk