DAY ONE zet Luchtbal in de verf

Street art

DAY ONE, vijf dagen street art in wijk Luchtbal. (foto: pixelpancho)

ANTWERPEN- In de wijk Luchtbal start op 2 oktober 2013 het DAY ONE street art festival. Maar liefst vijftien artiesten uit binnen- en buitenland beschilderen er gebouwen. Daarnaast kan je naar een expo gaan, workshops volgen en een debat bijwonen.

Het hoofddoel van DAY ONE is om de wijk op een andere manier voor te stellen. “Veel mensen rijden Luchtbal voorbij maar stoppen er niet”, vertelt Elisabeth Grillet van cc Luchtbal. “Wij willen ervoor zorgen dat de mensen wel degelijk stoppen en een kijkje komen nemen naar wat onze wijk te bieden heeft.” De buurtbewoners zelf zijn alvast heel benieuwd.

Activiteiten

In de eerste plaats zijn er de artiesten die gedurende een hele week een grote reeks muren en scholen opfrissen met gigantische muurschilderingen. Zaterdag 5 oktober vindt er een workshop plaats. En de inschrijvingen hiervoor lopen goed binnen. “Wie nog wil meedoen, zal snel moeten zijn want er zijn nog maar enkele plaatsen vrij”, aldus Elisabeth Grillet.
Maar er zijn ook activiteiten voor volwassenen. Zo kan je op donderdag 3 oktober een lezing en debat rond street art bijwonen. “Zo willen we jong en oud laten zien wat Luchtbal in zijn mars heeft.”

Artiesten

DAY ONE pakt uit met een waaier aan (inter)nationaal talent. Artiesten uit Italië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, maar ook artiesten uit Antwerpen en omstreken, zullen de wijk opfrissen. De selectie van deze artiesten werd bepaald aan de hand van de verschillende gebouwen die zich in de wijk bevinden. “Omdat er ook enkele scholen zijn, moest er natuurlijk gekeken worden naar wat voor artiesten we konden laten komen.” Hiervoor werkte cc Luchtbal samen met Street Art Belgium.

amAi, koffie en gebak!

Cc Luchtbal stippelde een wandeling uit die je langs alle activiteiten en artiesten loodst. Op het einde van deze wandeling kan je iets gaan drinken in de pop-upbar amAi. Hiervoor werd een verlaten winkelpand omgebouwd tot een heuse bar waar bezoekers en buurtbewoners dagelijks terecht kunnen voor koffie en gebak. De bar kwam er in de aanloop van het festival en zal nog tot het einde van de week open blijven.

Onderscheid

Maar wat onderscheidt DAY ONE van andere street art festivals? Voor de organisatie is dit heel duidelijk. In vergelijking met andere street art festivals is het een meerdaags festival met een brede waaier aan activiteiten. Elke dag kun je op een andere manier in aanraking komen met street art. Je kan luisteren en kijken, maar je kan natuurlijk ook zelf de handen uit de mouwen steken tijdens één van de workshops.

Het festival vindt plaats van 2 tot 6 oktober 2013 in de wijk Luchtbal.

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Thomas Verstrepen

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 02/10/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 02/10/2013
Dit artikel werd gepubliceerd door Allesoverjeugd.be op 02/10/2013Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 02/10/2013

1 reactie op dit artikelReageer
 1. Ik gids zelf voor mijn groep bepaalde projecten.
  Ik vind dit project fantastisch!!!
  Maar indien ik dit project zou gidsen, moet ik de nodige info krijgen.
  1) Waar vind ik alle tekeningen terug???
  2) Wat is de uitleg daarbij ???
  of hebben jullie een gids, die ik kan kontakteren voor een rondwandeling ?
  Laten jullie iets weten aub.
  Groetjes,
  Bruno boey
  brunoboey@telenet.be

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 27 april 2017 @ 15:12

  RT @UAntwerpen: Elke voorlaatste dinsdag van de maand is het #mathsjam op #UAntwerpen.@StampMedia kwam mee raadsels oplossen. https://t.co/…

 • 27 april 2017 @ 15:00

  “Als je me wilt bereiken, moet je me bellen tijdens de etensuren, alleen dan ben ik thuis” https://t.co/ZvUq355L13

 • 27 april 2017 @ 15:00

  Wiskunde een feest op Antwerpse MathsJams - https://t.co/asf2FCToLK https://t.co/gI7P2bv7YX

 • 27 april 2017 @ 12:10

  "We zijn een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en hun kinky kant niet moeten verstoppen" #BDSM https://t.co/B5efspRC3q

 • 27 april 2017 @ 11:00

  Onregelmatig, weekend- & nachtwerk? “Ideaal als jongere. Met partner&kinderen niet meer interessant” #knelpuntberoep https://t.co/3O6cMZ1IJh

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk