Na de jobbeurs: droomjob of reality check?

Jobbeurs

© Stefan Lambrechts

Met 32 standhouders en 1.900 voorinschrijvingen kon de jobbeurs in het Antwerpse hotel Elzenveld een succes genoemd worden. Werkgevers hoopten er hun vacatures te slijten, waaronder grote spelers als Provincie Antwerpen en De Lijn. Als werkzoekende ging onze reporter Stefan op pad, maar hij kwam van een kale reis terug. “Op wat gadgets na.”

Als net afgestudeerde in een creatieve richting ging ik naar deze jobbeurs, hopend op een job. Niet wetend wat zo’n beurs inhoudt, trok ik toch mijn beste hemd aan, op hoop van zege. Met mijn 22 jaar en een secundair diploma geen evidente opdracht. Ik was ook lang niet alleen: de organisatie vertelde me dat er 1.900 voorinschrijvingen van werkzoekenden waren. Het leek me onmogelijk dat die allemaal werk zouden vinden.

De eerste stand waar ik naar toe trok, was die van de stad Antwerpen. Hier deed ik enkele jaren geleden stage, en er zijn ook geregeld vacatures voor mensen met mijn diploma.

Ik nam plaats aan de tafel bij de stand en werd er hartelijk ontvangen. Ik vertelde dat ik net afgestudeerd ben als grafisch ontwerper, en kreeg als reactie: “Is dat een Bachelor?” Nee, helaas, hoger secundair. Waarop de dame uitlegde dat er in oktober vacatures komen, die ik kan raadplegen via de website, Er werd mij nog veel succes gewenst bij mijn zoektocht. Geen slecht begin, dus met goede moed naar de volgende stand.

Onthaalmedewerker

Bij de provincie Antwerpen kreeg ik een duidelijke folder met, per diplomaniveau, de vacatures. Ik nam ze door en trof, voor iemand met mijn cv, een halftijdse job in het Fotomuseum in Antwerpen, als onthaalmedewerker. Naast mij staat Jan (59) uit Berchem. Hij zoekt al anderhalf jaar werk met een bachelor maatschappelijk werk/cultureel assistent. “Ik sta open voor vacatures zoals onthaalmedewerker, maar vond nog niets concreets.”

Zo gaat het bij ongeveer elke stand. Ik schrijf me iets later in bij een interimkantoor, maar ook zij kunnen me nog niets concreets beloven. Ik ben teleurgesteld: ik heb niemand mijn cv kunnen overhandigen, hoewel de site van de beurs er zo op aandrong die (afgedrukt) mee te nemen.

Andere bezoekers, zoals Kaoutar (23) uit Zwijndrecht, hebben meer succes. Kaoutar heeft een hoger secundair diploma organisatie-assistente en zoekt sedert een jaar werk in de logistiek, maar ze wil ook iets in de zorg of verkoop doen. Zij solliciteerde op de jobbeurs bij De Voorzorg. Het is nu afwachten, vingers gekruist.

Niets concreets

Met 1.900 voorinschrijvingen kan men van een succes spreken, of je via deze beurs een job vindt? Je krijgt veel informatie en zelfs enkele gadgets, maar niets concreets. Toch maar blijven vrijwilligen, dus – je weet nooit wie je onderweg op het lijf loopt.

© 2015 – C.H.I.P.S. StampMedia – Stefan Lambrechts

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 06/10/2015
Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 06/10/2015

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 27 april 2017 @ 15:12

  RT @UAntwerpen: Elke voorlaatste dinsdag van de maand is het #mathsjam op #UAntwerpen.@StampMedia kwam mee raadsels oplossen. https://t.co/…

 • 27 april 2017 @ 15:00

  “Als je me wilt bereiken, moet je me bellen tijdens de etensuren, alleen dan ben ik thuis” https://t.co/ZvUq355L13

 • 27 april 2017 @ 15:00

  Wiskunde een feest op Antwerpse MathsJams - https://t.co/asf2FCToLK https://t.co/gI7P2bv7YX

 • 27 april 2017 @ 12:10

  "We zijn een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en hun kinky kant niet moeten verstoppen" #BDSM https://t.co/B5efspRC3q

 • 27 april 2017 @ 11:00

  Onregelmatig, weekend- & nachtwerk? “Ideaal als jongere. Met partner&kinderen niet meer interessant” #knelpuntberoep https://t.co/3O6cMZ1IJh

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk