Poolse kunst in Aarschotse kloostergangen

(Foto © Jesse Oyen)

(Foto © Jesse Oyen)

Deze maand exposeert de Poolse kunstenares Joanna Soszyńska haar werken in het cultureel centrum van Aarschot. Nog tot eind september kan je in de kloostergangen van Het Gasthuis terecht voor haar eerste Belgische expositie.

De naam Joanna Soszyńska zal bij de meesten geen belletje doen rinkelen. De Poolse kunstenares die in 1982 geboren werd in Rzeszów, een Poolse universiteitsstad, is nog maar aan haar eerste Belgische expositie toe. Dat betekent niet dat de tentoonstelling geen bezoekje waard is, integendeel.

Tijdrovend realisme

Soszyńska beschrijft haar stijl als ‘tijdrovend realistisch’. “Ik probeer zo realistisch mogelijk te schilderen. Ik zou niet weten hoe ik me anders moet uitdrukken. Moderne kunst is niets voor mij”, aldus Soszyńska.

Dat realisme is duidelijk terug te vinden in haar werken. De schilderijen van Soszyńska zijn gebaseerd op bestaande foto’s. Ze geeft er een eigen draai aan en herwerkt ze tot unieke kunstwerken.

Foto van Kunstwerk op de tentoonstelling

Soszyńska probeert bestaande foto’s zo realistisch mogelijk na te maken. (© Stampmedia / Jesse Oyen)

Kloostergangen

Het cultureel centrum van Aarschot vormt het decor voor de tentoonstelling. De grote vraag is hoe deze Poolse kunst nu terecht komt in de Aarschotse kloostergangen. “We vonden haar via Rootstown, een organisatie die concerten organiseert in de buurt van Aarschot”, vertelt Roeland Holemans, organisator van de expositie.

“Soszyńska is zelf geen muzikante, maar haar broer is op tournee in België. Rootstown stelde haar aan ons voor en we waren meteen geïnteresseerd. Soszyńska gaf haar kunstwerken mee met het tourbusje van haar broer. Een paar dagen later vloog ze zelf naar België om de expositie op te stellen. Ondertussen is ze al terug in Polen, maar de expositie loopt nog tot eind september”.

De kloostergangen van het cultureel centrum vormen het decor voor de expositie. (Foto © Jesse Oyen)

De kloostergangen van het cultureel centrum vormen het decor voor de expositie. (Foto © Jesse Oyen)

Wie de werken van Soszyńska wil bewonderen, moet snel zijn. De expositie loopt nog tot 30 september in het cultureel centrum van Aarschot. De tentoonstelling is dagelijks geopend en is bovendien gratis. Wie meer informatie wil, kan terecht op http://www.hetgasthuis.be/expo-joanna-soszynska .

© 2016 – C.H.I.P.S. StampMedia – Jesse Oyen

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 06/09/2016

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 29 mei 2017 @ 15:49

  Syrische vluchteling traint jonge voetballertjes bij MSC. https://t.co/RQ9jKg6P7s https://t.co/vYbxzubYlb

 • 24 mei 2017 @ 15:52

  Op het menu vandaag: insecten! Binnenkort meer hierover op onze website en Facebookpagina… https://t.co/C5Mp8HVso8

 • 24 mei 2017 @ 14:10

  JES ontvangt 35.000 euro voor bouw van Antwerpse droomhut! @JESstadslabo @Stad_Antwerpen https://t.co/lbTNKhD4tM… https://t.co/7QTtOVOkTX

 • 23 mei 2017 @ 15:00

  Armand (84) is al 37 jaar uitbater van de oudste homobar van Antwerpen - https://t.co/4Fcu0o6keR https://t.co/DVz5BE0ALw

 • 20 mei 2017 @ 15:37

  RT @timmermansniels: Mijn allereerste #pride, nu via Instagram #SorrySnapchat #loveislove https://t.co/CuNAG4ZXtC

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk