Museumnajaar in Keulen: Dialogue of masters: From Dürer to Van Gogh

Schilderij van Cuyp

Het Keulse culturele najaar heeft ook dit jaar heel wat te bieden. StampMedia-reporter Sien Wevers bezocht het Museum Ludwig, het Wallraf-Richartz-Museum en het Rautenstrauch-Joest-Museum. Vandaag: From Dürer to Van Gogh, een spannende clash tussen de grootmeesters van de schilderkunst.

Waar het Museum Ludwig zich richt op kunst vanaf de twintigste eeuw, biedt het Wallraf-Richartz-Museum beeldende kunst die teruggaat tot het begin van de dertiende eeuw. Met in de hoofdrol van hun nieuwste expositie: grootmeesters als Dürer en Van Gogh. Maar ook Cézanne, Monet en Picasso dragen hun steentje bij tot deze dialoog.

Samengebracht in het hartje van de Keulse binnenstad kunnen de grootmeesters van de voornamelijk impressionistische schilderkunst eindelijk bijbabbelen. Dat hebben we onder andere te danken aan kunstverzamelaar Emil Bührle. Een unieke privéverzameling komt zo oog in oog te staan met enkele stukken uit de vaste collectie van het Wallraf-Richartz-Museum. En dat biedt interessante perspectieven, nieuwe ontdekkingen én een nooit eerder geziene dialoog.

Monoloog? Dialoog!

Waar een kunstwerk op zich vaak een monoloog van de schilder is, biedt deze tentoonstelling een nieuwe kijk op eeuwenoude werken. Een zestigtal meesterwerken van twee of net dezelfde schilders krijgen zo een nieuwe betekenis en gaan met elkaar in dialoog. Zo worden de werken van Dordtse schilder Albert Cuyp Vissersboten in Maanlicht en Onweer boven Dordrecht samengebracht en ontstaat er een dynamisch spektakel. Maar ook minder voor de hand liggende duo’s spreken voor het eerst met elkaar. Soortgelijke stillevens van Picasso en Willem Claeszoon Heda en werken van Snijders en Braque vinden een gemeenschappelijke interesse.

Van de middeleeuwen tot het modernisme, voor ieder wat wils. Of toch vooral voor ieder wat nieuws. De tentoonstelling From Dürer to Van Gogh is te bezichtigen tot en met 27 januari 2017. Prijzen en info vind je op http://www.wallraf.museum.

© 2016 – StampMedia – Sien Wevers

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Newsmonkey.be op 30/11/2016

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 28 april 2017 @ 22:00

  Het jongvolwassenenkoor ‘ChoriX’ houdt vandaag zijn debuutconcert ‘#Intro’ in cultuurcentrum ’t Kerkske in Kapellen… https://t.co/9JBTf0oQBT

 • 28 april 2017 @ 16:30

  @Smienos en @Amal__I8 vertellen over @FleksBE, hun gloednieuw jeugdhuis & hun eerste event Fleksin' morgen! #fleks… https://t.co/1zZGjcSt2s

 • 28 april 2017 @ 15:57

  Jawel...Jullie lezen het goed! Een gloednieuwe website op komst dankzij @zapallpeople! https://t.co/B36hWSI0dm

 • 28 april 2017 @ 14:30

  Mourad & Omar van @nuffsaidantwerp zien morgen documentaire ‘Marquette Park’ in première gaan op @MOOOV_films!… https://t.co/vUqaNa78Wj

 • 28 april 2017 @ 14:16

  RT @FleksBE: Yasmien & Amal vertellen over hun gloednieuwe jeugdhuis Fleks en over hun 1e event Fleksin' morgen i/d @Arenberg_OLT https://t…

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk