Diervriendelijke paardenmolen op Winterland Hasselt

De pony’s van Marcel Turelinckx rusten even uit tussen de ritten door. © 2016 – StampMedia – Giulia Latinne

De pony’s van Marcel Turelinckx rusten even uit tussen de ritten door. © Giulia Latinne

HASSELT – The Legends of Country Farm, een paardenmolen op de kerstmarkt van Winterland, is erg bekommerd om het welzijn van de paarden en respecteert de wetgeving hierrond nauwgezet. Vaak staan mensen wantrouwig tegenover paardenmolens, toch kunnen de kermispaarden in Winterland zich geen betere eigenaar wensen.

“Ik ben niet van plan om affiches uit te delen met informatie over de verzorging van mijn dieren. Ik verzorg hen goed en ze zien er gezond uit. Dat bleek ook uit verschillende controles door de Dierenbescherming,” aldus Marcel Turelinckx. Sinds 1987 is hij trotse eigenaar van de kermispaarden van The Legends of Country Farm. Hij vertegenwoordigt de zesde generatie van de familie die zorg draagt voor dit paardenbedrijf.

De pony’s, die tussen vijf en twaalf jaar oud zijn, worden gestald in Sint-Truiden. Er zijn een rits wettelijk vastgelegde regels om het dierenwelzijn te waarborgen en Marcel Turelinckx respecteert deze met trots. Zo verblijven zijn pony’s in ruime stallen van 9 m2 per dier en lopen ze vrolijk rond op grote weiden. Ook moet het gewicht van de ruiter aangepast worden aan de bouw van de dieren. Dat betekent dat Marcel alleen kinderen laat genieten van een rit op de pony’s. Hij zorgt ervoor dat er altijd drinkwater beschikbaar is voor de dieren en tussen de ritten door laat hij hen even pauzeren. Na het werken overnachten de pony’s in mobiele stallen met hooi en drinkwater.

The Legends of Country Farm redt ook paarden. “Wanneer de slachthuizen van Sint-Truiden en Geel paarden die nog redelijk gezond zijn binnenkrijgen, bellen ze mij eerst op. Zo heb ik al enkele pony’s kunnen redden,” aldus Marcel Turelinckx. Eerst verzorgt hij de afgedankte pony’s om hen dan in te schakelen in het kermisleven. “Ik kon me vroeger ergeren aan de kritiek die ik kreeg” vertelt hij. “Mensen geloven liever elkaar dan wat ik te vertellen heb. Gelukkig veranderen ze van ening als hun kinderen eenmaal op mijn paarden hebben gereden. Mond-tot-mondreclame is de beste publiciteit voor mijn paardenmolen.”

© 2016 – StampMedia – Giulia Latinne

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 21/12/2016

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

1 reactie op dit artikelReageer
 1. Mooi artikel.

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 28 april 2017 @ 22:00

  Het jongvolwassenenkoor ‘ChoriX’ houdt vandaag zijn debuutconcert ‘#Intro’ in cultuurcentrum ’t Kerkske in Kapellen… https://t.co/9JBTf0oQBT

 • 28 april 2017 @ 16:30

  @Smienos en @Amal__I8 vertellen over @FleksBE, hun gloednieuw jeugdhuis & hun eerste event Fleksin' morgen! #fleks… https://t.co/1zZGjcSt2s

 • 28 april 2017 @ 15:57

  Jawel...Jullie lezen het goed! Een gloednieuwe website op komst dankzij @zapallpeople! https://t.co/B36hWSI0dm

 • 28 april 2017 @ 14:30

  Mourad & Omar van @nuffsaidantwerp zien morgen documentaire ‘Marquette Park’ in première gaan op @MOOOV_films!… https://t.co/vUqaNa78Wj

 • 28 april 2017 @ 14:16

  RT @FleksBE: Yasmien & Amal vertellen over hun gloednieuwe jeugdhuis Fleks en over hun 1e event Fleksin' morgen i/d @Arenberg_OLT https://t…

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk