Diervriendelijke paardenmolen op Winterland Hasselt

De pony’s van Marcel Turelinckx rusten even uit tussen de ritten door. © 2016 – StampMedia – Giulia Latinne

De pony’s van Marcel Turelinckx rusten even uit tussen de ritten door. © Giulia Latinne

HASSELT – The Legends of Country Farm, een paardenmolen op de kerstmarkt van Winterland, is erg bekommerd om het welzijn van de paarden en respecteert de wetgeving hierrond nauwgezet. Vaak staan mensen wantrouwig tegenover paardenmolens, toch kunnen de kermispaarden in Winterland zich geen betere eigenaar wensen.

“Ik ben niet van plan om affiches uit te delen met informatie over de verzorging van mijn dieren. Ik verzorg hen goed en ze zien er gezond uit. Dat bleek ook uit verschillende controles door de Dierenbescherming,” aldus Marcel Turelinckx. Sinds 1987 is hij trotse eigenaar van de kermispaarden van The Legends of Country Farm. Hij vertegenwoordigt de zesde generatie van de familie die zorg draagt voor dit paardenbedrijf.

De pony’s, die tussen vijf en twaalf jaar oud zijn, worden gestald in Sint-Truiden. Er zijn een rits wettelijk vastgelegde regels om het dierenwelzijn te waarborgen en Marcel Turelinckx respecteert deze met trots. Zo verblijven zijn pony’s in ruime stallen van 9 m2 per dier en lopen ze vrolijk rond op grote weiden. Ook moet het gewicht van de ruiter aangepast worden aan de bouw van de dieren. Dat betekent dat Marcel alleen kinderen laat genieten van een rit op de pony’s. Hij zorgt ervoor dat er altijd drinkwater beschikbaar is voor de dieren en tussen de ritten door laat hij hen even pauzeren. Na het werken overnachten de pony’s in mobiele stallen met hooi en drinkwater.

The Legends of Country Farm redt ook paarden. “Wanneer de slachthuizen van Sint-Truiden en Geel paarden die nog redelijk gezond zijn binnenkrijgen, bellen ze mij eerst op. Zo heb ik al enkele pony’s kunnen redden,” aldus Marcel Turelinckx. Eerst verzorgt hij de afgedankte pony’s om hen dan in te schakelen in het kermisleven. “Ik kon me vroeger ergeren aan de kritiek die ik kreeg” vertelt hij. “Mensen geloven liever elkaar dan wat ik te vertellen heb. Gelukkig veranderen ze van ening als hun kinderen eenmaal op mijn paarden hebben gereden. Mond-tot-mondreclame is de beste publiciteit voor mijn paardenmolen.”

© 2016 – StampMedia – Giulia Latinne

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 21/12/2016

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

1 reactie op dit artikelReageer
 1. Mooi artikel.

Reactie posten

Gelieve je naam in te vullen

Naam is vereist

Gelieve een geldige e-mail in te vullen

E-mail is vereist

Gelieve een reactie in te vullen

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 20 januari 2017 @ 15:47

  @julie__ds Excuses, is rechtgezet!

 • 20 januari 2017 @ 09:19

  Gepokt en gemazeld in de journalistiek en je wil met talentvolle jongeren aan de slag? Tot snel!… https://t.co/xDYCtEPJI4

 • 18 januari 2017 @ 16:14

  Afrika Cup 2017: wie wordt Afrikaans voetbalkampioen? #AfricaCup https://t.co/Y9vIv32hLm https://t.co/SbPJbkgzH9

 • 13 januari 2017 @ 14:54

  Hartstikke neig! Enkele leuke verschillen tussen het Nederlands en het Vlaams. Met dank aan Fay, Wisse & @_anoukTB! https://t.co/Jap2Mo8PaA

 • 11 januari 2017 @ 13:54

  La La Land als grote winnaar van de 74ste Golden Globes, Trump als grootste verliezer? https://t.co/wX9KPj0NfU https://t.co/P0NKYBTydq

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk