Antwerpse Koerden betogen tegen opsluiting Öcalan

Betoging Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

Een dertigtal leden van de Koerdische gemeenschap van België betoogden woensdagnamiddag op de Antwerpse Groenplaats. Ze herdachten de arrestatie van Abdullah Öcalan, Koerdisch volksleider en oprichter van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die sinds 1999 vast zit.

Öcalan zit sinds 1999 vast in eenzame opsluiting op het gevangeniseiland Imrali in Turkije. Hij werd gearresteerd omwille van zijn rol in de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging en kreeg de doodstraf, maar die werd nooit uitgevoerd omdat Turkije de doodstraf in 2002 afschafte. De laatste jaren werd Öcalan het contact met zijn advocaten ontzegd.

De betogers brachten spandoeken mee waarop onder meer “Nee tegen oorlog” en “Geen dictator in Turkije” stond te lezen. Ze ijverden voor de vrijlating van Öcalan en een vreedzame oplossing voor Koerdistan. De betoging in Antwerpen past binnen een groter internationaal protest dat vorige week zo’n vijftienduizend mensen op de been bracht in Straatsburg.

De betogers noemen het gevangenschap van Öcalan een schending van de wetten van Turkije en van de regels van de Raad van Europe, waar Turkije lid van is. De Europese stilte vinden ze onbegrijpelijk.

Öcalan riep de PKK in 2015 op om zich te ontwapenen. Ondertussen houdt hij vredesgesprekken met de Turkse regering en gaan alle campagnes verder om Öcalan te bevrijden.

© – 2017 – StampMedia – Shana Ludikhuyze

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 15/02/2017

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 29 mei 2017 @ 15:49

  Syrische vluchteling traint jonge voetballertjes bij MSC. https://t.co/RQ9jKg6P7s https://t.co/vYbxzubYlb

 • 24 mei 2017 @ 15:52

  Op het menu vandaag: insecten! Binnenkort meer hierover op onze website en Facebookpagina… https://t.co/C5Mp8HVso8

 • 24 mei 2017 @ 14:10

  JES ontvangt 35.000 euro voor bouw van Antwerpse droomhut! @JESstadslabo @Stad_Antwerpen https://t.co/lbTNKhD4tM… https://t.co/7QTtOVOkTX

 • 23 mei 2017 @ 15:00

  Armand (84) is al 37 jaar uitbater van de oudste homobar van Antwerpen - https://t.co/4Fcu0o6keR https://t.co/DVz5BE0ALw

 • 20 mei 2017 @ 15:37

  RT @timmermansniels: Mijn allereerste #pride, nu via Instagram #SorrySnapchat #loveislove https://t.co/CuNAG4ZXtC

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk