Gezocht: vrijwillige commissarissen voor toezicht in jeugdinstellingen

Kinderrechten jeugdinstellingen

© Stefan Vananderoye

Het Kinderrechtencommissariaat is op zoek naar twaalf enthousiaste maandcommissarissen. Die zouden maandelijks en op vrijwillige basis een gesloten of besloten jeugdinstelling in hun buurt moeten bezoeken. Want worden de rechten van jongeren – in het bijzonder in zo’n instelling – wel (voldoende) gerespecteerd?

Voor de regio’s Leuven, Antwerpen, Mechelen, Ieper, Ruiselede, Mol, Everberg en Tongeren is het Kinderrechtencommissariaat op zoek naar vrijwillige maandcommissarissen. Hun opdracht: een brug slaan tussen de jongeren, opvoeders en directie van jeugdinstellingen. De vrijwilligers bezoeken maandelijks een jeugdinstelling en brengen nadien verslag uit over het reilen en zeilen daar.

Samen vormen de maandcommissarissen de ‘Commissie van toezicht’, het toezichtsorgaan op alle Vlaamse instellingen waar jongeren verblijven die tijdelijk de vrijheid ontnomen zijn. In januari gaf het Vlaams Parlement zijn goedkeuring voor het oprichten van de Commissie die in alle onafhankelijkheid zal werken.

Het Kinderrechtencommissariaat ziet de Commissie van toezicht als een extra kans om een kijk te krijgen op het respecteren van rechten van jongeren in een gesloten of besloten instelling. De nieuwe maandcommissarissen zullen daarin een belangrijke rol vervullen.

Kinderrechtencommissariaat?

Als onafhankelijke instantie, opgericht door het Vlaams Parlement, is het Kinderrechtencommissariaat de Vlaamse pleitbezorger van kinderrechten. Met het oog op de goede naleving en toepassing van kinderrechten adviseert het commissariaat het beleid en onderzoekt het signalen van kinderen, jongeren en professionals.

Heb je interesse om vrijwilliger te worden? Mail je motivatiebrief en een beknopt cv voor 6 april 2017 naar inge.schoevaerts@vlaamsparlement.be. Voor meer info kan je terecht op www.kinderrechtencommissariaat.be.

© 2017 – StampMedia – Sien Wevers

Dit artikel werd gepubliceerd door Jongerenplaneet.be op 17/03/2017

Reactie posten

Gelieve je naam in te vullen

Naam is vereist

Gelieve een geldige e-mail in te vullen

E-mail is vereist

Gelieve een reactie in te vullen

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 27 april 2017 @ 15:12

  RT @UAntwerpen: Elke voorlaatste dinsdag van de maand is het #mathsjam op #UAntwerpen.@StampMedia kwam mee raadsels oplossen. https://t.co/…

 • 27 april 2017 @ 15:00

  “Als je me wilt bereiken, moet je me bellen tijdens de etensuren, alleen dan ben ik thuis” https://t.co/ZvUq355L13

 • 27 april 2017 @ 15:00

  Wiskunde een feest op Antwerpse MathsJams - https://t.co/asf2FCToLK https://t.co/gI7P2bv7YX

 • 27 april 2017 @ 12:10

  "We zijn een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en hun kinky kant niet moeten verstoppen" #BDSM https://t.co/B5efspRC3q

 • 27 april 2017 @ 11:00

  Onregelmatig, weekend- & nachtwerk? “Ideaal als jongere. Met partner&kinderen niet meer interessant” #knelpuntberoep https://t.co/3O6cMZ1IJh

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk