Kijk eens binnen in het oudste cruiseschip ter wereld

© Sebastiaan Peeters

© Sebastiaan Peeters

Het cruiseschip MS Astoria van de Britse rederij Cruise & Maritime Voyages lag op zaterdag 11 maart 2017 voor de eerste keer in Antwerpen, maar in 1958 bezocht het schip de stad nog onder een andere naam. Momenteel draagt het 69 jaar oude schip de titel van ‘oudste cruiseschip ter wereld’.

Het oudste cruiseschip ter wereld, MS Astoria, bracht Antwerpen op zaterdag 11 maart voor de eerste keer een bezoek. Het 160 meter lange schip van de Britse rederij Cruise & Maritime Voyages had dit jaar de eer om het cruiseseizoen van 2017 te openen. Toch is het niet echt de allereerste keer dat het schip de stad bezoekt. In 1958, 59 jaar geleden, lag het schip namelijk ook al in Antwerpen onder zijn originele naam MS Stockholm. Dat jaar bezochten verschillende cruiseschepen de Scheldestad naar aanleiding van de toenmalige wereldtentoonstelling in Brussel.

Dat het schip na 59 jaar nog eens in Antwerpen ligt is een absoluut record. MS Astoria viert dit jaar haar 69 verjaardag en voor een cruiseschip is dat zeer uniek. Een doorsnee cruiseschip vaart namelijk ongeveer 40 jaar rond voor het gesloopt wordt. Rond die leeftijd lopen de onderhoudskosten meestal te hoog op om het schip rendabel te houden. MS Astoria is echter al bijna twintig jaar ouder en zal al zeker tot en met 2018 verder blijven varen. Volgend jaar in maart wordt het schip trouwens opnieuw verwacht in Antwerpen.

Het moet wel gezegd worden dat het schip door de jaren heen wel wat veranderd is. In 1989 besliste de toenmalige eigenaar om de volledige bovenbouw van het schip te verwijderen en opnieuw op te bouwen in de vorm van een toenmalig modern cruiseschip. Bij deze grote ombouw werd enkel de originele romp behouden.

Hieronder kan je een kijkje nemen aan boord van dit unieke schip:

Een bewogen geschiedenis                                                 

Het schip werd tussen 1946 en 1948 in het Zweedse Göteborg gebouwd als MS Stockholm voor Swedish America Line en werd ingezet op de Noord-Atlantische route tussen Göteborg en New York. In 1958, toen het schip nog maar tien jaar oud was, haalde het op deze route het wereldnieuws. Op 25 juli van dat jaar botste het namelijk voor de Amerikaanse kust in dichte mist met het Italiaanse passagiersschip Andrea Doria. MS Stockholm boorde zich met haar boeg 12 meter in de romp van het andere schip. Bij de aanvaring kwamen 51 mensen om het leven, het merendeel daarvan aan boord van de Andrea Doria.

Na de botsing begon de Andrea Doria water te maken en het schip zonk de volgende dag. MS Stockholm had meer geluk en kon met haar zwaar gehavende boeg nog zonder problemen terugkeren naar New York. Tijdens de aanvaring is ook de originele scheepsbel van de Stockholm verloren gegaan maar twee jaar geleden dook ze plots opnieuw op in een privécollectie en nu wordt ze aan boord van MS Astoria tentoongesteld.

Nadat haar boeg hersteld werd hervatte MS Stockholm haar trans-Atlantische overvaarten en voer ze nog tot 1960 voor Swedish America Line. Dat jaar werd het schip verkocht aan de toenmalige Duitse Democratische Republiek (DDR) en kreeg het de naam MS Völkerfreundschaft. Daarvoor voer het schip in lijndienst maar voer het ook regelmatig cruises. Na 25 jaar werd het schip in 1985 opnieuw verkocht en daarna is het nooit langer dan een paar jaar bij dezelfde eigenaar gebleven.

In totaal heeft het schip al 11 verschillende namen gehad. De laatste verandering gebeurde nog in 2016 toen Cruise & Maritime Voyages het schip overnam en de naam veranderde van MS Azores in MS Astoria.

© 2017 – StampMedia – Sebastiaan Peeters

 

Reactie posten

Gelieve je naam in te vullen

Naam is vereist

Gelieve een geldige e-mail in te vullen

E-mail is vereist

Gelieve een reactie in te vullen

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 27 april 2017 @ 15:12

  RT @UAntwerpen: Elke voorlaatste dinsdag van de maand is het #mathsjam op #UAntwerpen.@StampMedia kwam mee raadsels oplossen. https://t.co/…

 • 27 april 2017 @ 15:00

  “Als je me wilt bereiken, moet je me bellen tijdens de etensuren, alleen dan ben ik thuis” https://t.co/ZvUq355L13

 • 27 april 2017 @ 15:00

  Wiskunde een feest op Antwerpse MathsJams - https://t.co/asf2FCToLK https://t.co/gI7P2bv7YX

 • 27 april 2017 @ 12:10

  "We zijn een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en hun kinky kant niet moeten verstoppen" #BDSM https://t.co/B5efspRC3q

 • 27 april 2017 @ 11:00

  Onregelmatig, weekend- & nachtwerk? “Ideaal als jongere. Met partner&kinderen niet meer interessant” #knelpuntberoep https://t.co/3O6cMZ1IJh

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk