Antwerps cruiseseizoen 2017 opent met oudste cruiseschip ter wereld

© Sebastiaan Peeters

 

MS Astoria, het oudste cruiseschip ter wereld, opende op zaterdag 11 maart het cruiseseizoen voor 2017 in Antwerpen. Schepen van Toerisme Koen Kennis liet aan boord weten dat er in totaal 30 zeecruiseschepen en 594 riviercruiseschepen naar de Scheldestad komen.

Het cruiseseizoen voor 2017 in Antwerpen werd op zaterdag 11 maart op gang getrokken door de komst van de MS Astoria, het oudste cruiseschip ter wereld. Schepen van Toerisme Koen Kennis stelde het nieuwe seizoen voor aan boord van het schip. Omdat het de eerste keer was dat het schip in Antwerpen aanmeerde werden er ook geschenken overhandigd aan de kapitein.

Antwerpen verwacht dit jaar 30 zeecruiseschepen en 594 riviercruiseschepen. Die zijn samen goed voor iets meer dan honderdduizend passagiers. Voor de zeecruiseschepen is er een duidelijke stijging te merken in het aantal aanlopen tegenover vorig jaar.

Na 69 jaar nog steeds op zee

MS Astoria is een unicum wat cruiseschepen betreft. Normaal gezien worden cruiseschepen afgedankt als ze ongeveer 40 jaar oud zijn. De Astoria heeft het momenteel al 19 jaar langer volgehouden. Dat maakt haar het oudste cruiseschip ter wereld. In 1948 werd ze gebouwd voor Swedish America Line als MS Stockholm. Onder die naam heeft het schip ook nog in Antwerpen gelegen in 1958. Buiten de romp is er wel niet veel origineel meer aan het schip want in de jaren ’80 werd het volledig omgebouwd. In totaal heeft het schip al 11 verschillende namen gehad.

© Sebastiaan Peeters

Meer achtergrondinformatie en interieurfoto’s van het schip kan u hier vinden.

Cruiseseizoen met opvallende gasten

Tussen de zeecruiseschepen zitten ook enkele opvallende gasten. Er zullen dit jaar drie schepen voor de eerste keer naar Antwerpen komen en daar is MS Astoria er al één van. De eerstvolgende ‘maiden call’, zoals dat genoemd wordt, is de MS Columbus op 13 juni 2017. Met een lengte van 246 meter is het het grootste schip dat dit jaar naar Antwerpen komt. Daarbij komt ook nog dat de Columbus op 13 juni aanmeert tijdens haar maiden voyage, of allereerste cruise voor de rederij Cruise & Maritime Voyages. Eind september komt ook de derde maiden call naar Antwerpen: het luxecruiseschip MS Seven Seas Navigator van de rederij Regent Seven Seas. Het is de allereerste keer dat deze rederij naar de Scheldestad komt.

Naast de nieuwe schepen komen ook enkele andere noemenswaardige schepen terug naar de stad. Zo zal MS Crystal Symphony begin augustus drie dagen in Antwerpen liggen. Daarbij zal het schip een volledige passagierswissel doen en vanuit Antwerpen een nieuwe cruise starten. Een paar dagen later brengt ook het meest luxueuze cruiseschip ter wereld, MS Europa 2, een bezoek aan de stad. Ook het grote luxueuze cruiseschip MS Marina zal Antwerpen weer twee keer bezoeken. Om het jaar af te sluiten zijn er naar goede gewoonte ook weer enkele kerstcruises om het jaar af te sluiten.

Wie de volledige lijst met cruiseaanlopen voor Antwerpen wil bekijken kan dat hier: Cruiseaanlopen 2017

© 2017 – StampMedia – Sebastiaan Peeters

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 13/03/2017

Reactie posten

Gelieve je naam in te vullen

Naam is vereist

Gelieve een geldige e-mail in te vullen

E-mail is vereist

Gelieve een reactie in te vullen

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 27 april 2017 @ 15:12

  RT @UAntwerpen: Elke voorlaatste dinsdag van de maand is het #mathsjam op #UAntwerpen.@StampMedia kwam mee raadsels oplossen. https://t.co/…

 • 27 april 2017 @ 15:00

  “Als je me wilt bereiken, moet je me bellen tijdens de etensuren, alleen dan ben ik thuis” https://t.co/ZvUq355L13

 • 27 april 2017 @ 15:00

  Wiskunde een feest op Antwerpse MathsJams - https://t.co/asf2FCToLK https://t.co/gI7P2bv7YX

 • 27 april 2017 @ 12:10

  "We zijn een plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en hun kinky kant niet moeten verstoppen" #BDSM https://t.co/B5efspRC3q

 • 27 april 2017 @ 11:00

  Onregelmatig, weekend- & nachtwerk? “Ideaal als jongere. Met partner&kinderen niet meer interessant” #knelpuntberoep https://t.co/3O6cMZ1IJh

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk