Ali Khan (29): van junkfood en frisdrank tot ambassadeur van de Ten Miles

Ali Khan (29): van junkfood en frisdrank tot ambassadeur van de Ten Miles

© Golazo

Twee jaar geleden begon Ali Khan (29) met lopen. Toen woog de Antwerpenaar nog meer dan 130 kilo. Ondertussen viel hij meer dan veertig kilo af en werd hij ambassadeur van de Antwerp Ten Miles 2017.

Sinds zijn dertien worstelde Ali Khan met zijn gewichtsprobleem. Hij probeerde er op verschillende manieren iets aan te doen, maar dat lukte nooit. “Ik dacht: ‘Ik blijf dik voor de rest van mijn leven.’ De weg die ik nu heb afgelegd, is de grootste verwezenlijking in mijn leven. Studeren en een job vinden: dat kwam vrij natuurlijk. Bij beweging en sport was dat een heel andere zaak.”

De twintiger uit de Antwerpse Luchtbal woog altijd wat meer. “Maar tussen mijn achttien en 28 kwam er 40 kilogram bij. Omdat ik zeer ongezond at”, vervolgt de ambassadeur van de Antwerp Ten Miles, die zondag plaatsvinden. “Ik at vooral junkfood, zeker wanneer ik me niet goed in mijn vel voelde. Voor ik het wist woog ik 130 kilo.”

Start to Run

Khan beloofde een goede vriend twee jaar geleden dat hij zou meedoen met de Ten Miles. “Daar kwam uiteindelijk niets van in huis. Maar aangezien het niet mijn gewoonte is om loze beloftes te maken, begon ik daarna toch te lopen.”

De Antwerpenaar kwam bij Start To Run uit. “Dat viel me aanvankelijk behoorlijk zwaar. Ik woog veel te veel en schaamde me daarvoor.” Daarom liep hij vooral ’s avonds. “De eerste weken waren niet aangenaam, maar ik bleef volhouden en merkte toch vooruitgang.”

Toen kwam plots de switch. “Lopen veranderde van een gedwongen zaak naar iets waar ik naar uitkeek.  Zonder een dag over te slaan, maakte ik het programma af”, vertelt Khan. “Lang tijd had ik me erbij neergelegd dat mijn gewicht niet meer zou afnemen. Toen er ook een paar kilo’s afgingen, besefte ik: het is nu of nooit.

De man koos voor gezondere eetgewoontes, at geen junkfood meer en bande frisdrank. Daarna begon hij met crossfit. Na vijf maanden deed hij mee aan de eerste wedstrijd. “En een paar maanden later (in 2016, red.) deed ik mee met de Ten Miles.”

Ambassadeur

Intussen is Khan ambassadeur van die Ten Miles geworden. Op aanraden van een vriend schreef hij zich in. “Ik geloofde dat ik met mijn verhaal mensen zou kunnen motiveren en inspireren.”

Hij genoot extra begeleiding en leerde zo nog bij. “Ik kwam te weten dat ik een aantal zaken fout deed. Zo liep ik te snel. Mijn basisuithouding moest eerst beter. Daarom loop ik nu trager en langer, wat ook beter is voor de vetverbranding.”

Khan zal zich blijven inzetten voor een gezonder leven en wil dat meer mensen zich daar bewust van worden. “In mijn nabije omgeving is obesitas ook een serieus probleem en velen weten niet wat gezond en wat ongezond is. Als je opzoekt wat gezond is en welke hoeveelheden je mag eten, sta je er vaak van versteld hoe ongezond je wel niet eet.”

Kom op tegen Kanker

Eén van de kantelmomenten om met sport te beginnen, was het moment dat één van Khans nonkels geconfronteerd werd kwalen door zijn overgewicht. Zoals obesitas “Ik besefte dat het ook mijn toekomst was als ik zo bleef verdergaan. Op 27-jarige leeftijd 130 kilo wegen is niet goed, maar ik dacht dat ik geen zware gezondheidsproblemen had. Dat besef kwam pas met af te vallen, toen merkte ik die problemen wel. Nu voel ik me frisser, word ik aangenamer wakker, slaap ik beter – in het algemeen voel ik me beter.”

Elke ambassadeur van de Ten Miles mag een goed doel kiezen. Voor Khan werd dat Kom op tegen Kanker. “Ik moest daar niet lang over nadenken. Mijn zus kreeg leukemie toen ze vier was. Ze is er gelukkig van genezen, maar mijn grootmoeder stierf aan baarmoederhalskanker. Ik weet dus wat de impact van de ziekte is op een gezin.”

Tijd maken

Intussen is sport een echt deel geworden in Khans leven. Zelfs als hij voor zijn werk op reis is, neemt hij loopschoenen mee en doet hij oefeningen in zijn hotelkamer. “Het is een routine geworden, die ik echt nodig heb.”

Door Khan raakten ook anderen gemotiveerd om te gaan sporten. “Maar niet iedereen slaagde erin om effectief te beginnen. Sommigen gebruiken het excuus dat ze te weinig tijd hebben en zo lijkt het of ik meer dan genoeg tijd heb. Daar erger ik me een beetje aan, want dat is niet zo. Tijd moet je zelf maken en dan moet je keuzes maken.”

Daardoor ziet hij zijn vrienden minder dan vroeger. Voor hij met sport begon ging hij na het werk vaak iets eten met vrienden of collega’s. Nu gebeurt dat vele minder. “Je zou denken dat mijn persoonlijk leven hier dus onder lijdt, maar zelf vind ik dat niet het geval. Sporten is belangrijk en ik voel me er beter door.”

© 2017 – StampMedia – Hayat El Khattabi

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – online op 20/04/2017
Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 20/04/2017

Reactie posten

Gelieve je naam in te vullen

Naam is vereist

Gelieve een geldige e-mail in te vullen

E-mail is vereist

Gelieve een reactie in te vullen

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 24 mei 2017 @ 15:52

  Op het menu vandaag: insecten! Binnenkort meer hierover op onze website en Facebookpagina… https://t.co/C5Mp8HVso8

 • 24 mei 2017 @ 14:10

  JES ontvangt 35.000 euro voor bouw van Antwerpse droomhut! @JESstadslabo @Stad_Antwerpen https://t.co/lbTNKhD4tM… https://t.co/7QTtOVOkTX

 • 23 mei 2017 @ 15:00

  Armand (84) is al 37 jaar uitbater van de oudste homobar van Antwerpen - https://t.co/4Fcu0o6keR https://t.co/DVz5BE0ALw

 • 20 mei 2017 @ 15:37

  RT @timmermansniels: Mijn allereerste #pride, nu via Instagram #SorrySnapchat #loveislove https://t.co/CuNAG4ZXtC

 • 20 mei 2017 @ 13:09

  Volg samen met reporter @timmermansniels hoe hij de #belgianpride beleeft op ons instagram verhaal! #pride https://t.co/OTyyoToGVn

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk