Antwerpse ‘Nuff Said op MOOOV in première met docu uit Chicago

Mourad Bekkour en Omar Ba © Stien Verdick

Mourad Bekkour en Omar Ba © Stien Verdick

Producers Mourad Bekkour en Omar Ba van het Antwerpse ‘Nuff Said zien zaterdagavond hun documentaire ‘Marquette Park’ in première gaan op filmfestival MOOOV in Turnhout. De documentaire toont positieve verhalen uit Zuid-Chicago, een wijk in de Amerikaanse stad die bekend staat om zijn hoge geweldcijfers. “Het is een documentaire geworden over verbintenis, die zich niet focust op de gevaarlijke kant van Chicago”, vertelt Bekkour.

Marquette Park stond in augustus 2016 in het teken van de mars voor gelijke rechten van Martin Luther King, die 50 jaar geleden plaatsvond. Het park ligt in het zuiden van Chicago. In tegenstelling tot de rest van Chicago wordt het stadsdeel geteisterd door geweld, met jaarlijks zo’n 2000 doden tot gevolg. “Daarom wordt het ook Chiraq genoemd, een triestige vergelijking met het dodenaantal in Irak”, legt Bekkour uit.

De Amerikaanse dichter Amir Sulaiman nodigde de huisband van ‘Nuff Said, Brzzvll (uitgesproken: Brazzaville), uit om op het intercultureel festival ‘Takin’ it to the Streets’ te komen spelen. Dat evenement inspireerde Bekkour en Ba om hun documentaire te maken. “De strijd van Martin Luther King is nog niet afgelopen”, vertelt Bekkour. “Daarom was de slogan van het festival ‘the journey to justice continues’.”

‘Taking’ it to the Streets’, dat in Marquette Park plaatsvindt, wordt georganiseerd door IMAN. Voluit: Inner-City Muslim Action Network. “Dat is een moslimorganisatie, maar vooral een Chicago-organisatie, die de problemen in Chicago wil aanpakken”, legt Ba uit. “Net als ‘Nuff Said – dat avonden organiseert met live muziek, woord en comedy – wil IMAN een verbindende rol spelen waarbij etniciteit of geloof geen rol speelt.”

Barack Obama

IMAN wil mensen elkaar meer laten vertrouwen en de armoede laten afnemen. Dat ze onder andere door gratis gezondheidsdiensten aan mensen in armoede. Of door verloederde panden te laten renoveren om daarna goedkoop op de markt te brengen. Voormalig president Obama is nauw betrokken bij de organisatie.

Bekkour en Ba verzamelden de verhalen van deze projecten in een reisverhaal. Zonder er een droge reportage van te maken. “Wij wilden het positieve verhaal van verbinding brengen en zo onze blik vooruit richten. Er bestaan al veel documentaires over het slechte verhaal van Zuid-Chicago”, aldus Bekkour.

Naast armoede en uitsluiting is er in het zuiden van Chicago eveneens veel diversiteit. Ook dat thema komt aan bod in de documentaire. “Al die thema’s spelen niet alleen daar een rol. Het verhaal van Chicago is ook een verhaal van hier”, besluit Ba.

© 2017 – StampMedia – Stien Verdick

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Nieuwsblad – online op 28/04/2017

Reactie posten

Gelieve je naam in te vullen

Naam is vereist

Gelieve een geldige e-mail in te vullen

E-mail is vereist

Gelieve een reactie in te vullen

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 29 mei 2017 @ 15:49

  Syrische vluchteling traint jonge voetballertjes bij MSC. https://t.co/RQ9jKg6P7s https://t.co/vYbxzubYlb

 • 24 mei 2017 @ 15:52

  Op het menu vandaag: insecten! Binnenkort meer hierover op onze website en Facebookpagina… https://t.co/C5Mp8HVso8

 • 24 mei 2017 @ 14:10

  JES ontvangt 35.000 euro voor bouw van Antwerpse droomhut! @JESstadslabo @Stad_Antwerpen https://t.co/lbTNKhD4tM… https://t.co/7QTtOVOkTX

 • 23 mei 2017 @ 15:00

  Armand (84) is al 37 jaar uitbater van de oudste homobar van Antwerpen - https://t.co/4Fcu0o6keR https://t.co/DVz5BE0ALw

 • 20 mei 2017 @ 15:37

  RT @timmermansniels: Mijn allereerste #pride, nu via Instagram #SorrySnapchat #loveislove https://t.co/CuNAG4ZXtC

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk