China veegt hoog aantal strafexecuties onder de mat

(Foto © CACorrections)

(Foto © CACorrections)

China leidt de internationale gemeenschap om de tuin met verzwakte cijfers over het aantal strafexecuties in het land. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van Amnesty International. Het aantal doodstraffen in de VS staat dan weer op een historisch laagtepunt. 

De Chinese regering doet haar uiterste best om de ware omvang van het aantal executies te verbergen. In een onderzoeksrapport naar de doodstrafcijfers van 2016 is Amnesty International snoeihard voor de Aziatische grootmacht.

“China wil een leider zijn op het wereldtoneel, maar wat de doodstraf betreft leidt het op de slechtst denkbare manier door elk jaar meer mensen te executeren dan gelijk welk ander land in de wereld”, zegt Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International.

China zette nochtans zelf de stap naar meer transparantie maar leidt daarmee de internationale gemeenschap om de tuin. Zo vond Amnesty in de Chinese media berichten terug over minstens 931 personen die tussen 2014 en 2016 werden geëxecuteerd. Daarvan werden slechts 85 executies opgenomen in de nationale databank die de Chinese regering openbaar maakte.  Ook elf doodstraffen toegekend aan buitenlanders ontbraken in die databank.

China classificeert onder het mom van veiligheidswetten heel wat informatie met betrekking tot de doodstraf als ‘staatgeheim’ waardoor die gegevens ontoegankelijk worden. Amnesty International spreekt over duizenden strafexecuties per jaar.

Slecht voorbeeld voor de Zuid-Aziatische klas

In navolging van China blijkt ook het aantal executies in Vietnam en Maleisië hoger te liggen dan gedacht. Uit een rapport van het Vietnamese ministerie voor Openbare Veiligheid kwam naar voor dat het land in drie jaar tijd 429 mensen terecht stelde. In die periode, van augustus 2013 tot juni 2016, waren er enkel in China en Iran meer executies.

Ook de Filipijnen zitten op het strafbankje. Amnesty International sprak zich eerder al verbolgen uit over het gebruik doodseskaders die drugshandelaars stante pede executeren maar maakt zich nu ook zorgen over een eventuele herinvoering van de doodstraf na een afwezigheid van zestig jaar. Ook op de Malediven is soortgelijk geluid te horen.

Executies in VS op hun retour

De VS gaan sinds 2009 in dalende lijn wat betreft het aantal doodstraffen. Met twintig uitgevoerde executies in 2016 staat het land voor het eerst sinds 2006 niet in de top vijf van staten waar de doodstraf het vaakst wordt uitgevoerd. Het aantal uitgesproken doodsvonnissen, 32, was zelfs het laagste sinds 1973.

Amnesty International is voorzichtig positief maar wil niet te vroeg victorie kraaien.“We zullen moeten blijven vechten om het zo te houden”, aldus Salil Shetty. Volgens de secretaris-generaal kan het cijfer voor 2017 ook weer snel de hoogte ingaan door een hoog aantal geplande executies deze maand in de staat Arkansas.

Over het wereldwijd aantal terechtstellingen is de mensenrechtenwaakhond optimistisch. “Met slechts vier landen verantwoordelijk voor 87 procent van alle geregistreerde executies lijkt het einde van de doodstraf nabij.”

© 2017 – StampMedia – Jef Cauwenberghs

===

Dit artikel werd gepubliceerd door DeWereldMorgen.be op 11/04/2017

Reactie posten

Gelieve je naam in te vullen

Naam is vereist

Gelieve een geldige e-mail in te vullen

E-mail is vereist

Gelieve een reactie in te vullen

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 24 mei 2017 @ 15:52

  Op het menu vandaag: insecten! Binnenkort meer hierover op onze website en Facebookpagina… https://t.co/C5Mp8HVso8

 • 24 mei 2017 @ 14:10

  JES ontvangt 35.000 euro voor bouw van Antwerpse droomhut! @JESstadslabo @Stad_Antwerpen https://t.co/lbTNKhD4tM… https://t.co/7QTtOVOkTX

 • 23 mei 2017 @ 15:00

  Armand (84) is al 37 jaar uitbater van de oudste homobar van Antwerpen - https://t.co/4Fcu0o6keR https://t.co/DVz5BE0ALw

 • 20 mei 2017 @ 15:37

  RT @timmermansniels: Mijn allereerste #pride, nu via Instagram #SorrySnapchat #loveislove https://t.co/CuNAG4ZXtC

 • 20 mei 2017 @ 13:09

  Volg samen met reporter @timmermansniels hoe hij de #belgianpride beleeft op ons instagram verhaal! #pride https://t.co/OTyyoToGVn

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk