Syrische Antwerpenaren kijken met stadsgenoten naar de toekomst

Toekomst van Antwerpen

© Omar Jbour

Omar (23) en Soulaf (23) trokken voor ons de straat op met de vraag: hoe ziet de Antwerpenaar de toekomst in? Wat denken stadsgenoten van de economie? Hoe staat het met ons onderwijs? En wat zullen de volgende verkiezingen teweegbrengen?

Onze ‘Startdag Journalistiek’ kon dankzij het zonnige weer niet beter voor Omar en Soulaf. De terrasjes zaten goed vol, met enkele mensen een gesprek aankopen, bleek niet zo moeilijk. “Wat ons opviel: de meeste mensen die we spraken, denken dat de Belgische economie slechter zal worden”, vertellen de twee kersverse StampMedia-reporters. “De mensen menen dat België veel schulden heeft en het aantal werklozen nog zal stijgen.”

Zo vond een van de gesprekspartners dat België veel geld uitgeeft aan onderwijs en gezondheid. “Op dit moment levert dat misschien niets op, maar in de toekomst brengt dat wel goede resultaten met zich mee”, nuanceert ze.

Omar en Soulaf vroegen zich ook af wat de invloed van zoveel verschillende nationaliteiten op de Belgische samenleving is. “Over het algemeen had niemand een probleem met de aanwezigheid van buitenlanders, maar toch weerklonken ook stemmen ‘dat Marokkanen niet genoeg geïntegreerd zijn’. Een man vond dat veel buitenlanders geen Nederlands willen leren en dat dat grootste probleem is.”

De twee reporters richtten zich tot slot met volgende vraag tot hun gesprekspartners: hoe zien zij de wereld evolueren, nu Trump Amerikaans president is? “Een dame vond het nog te vroeg om dat te zeggen, maar ze ziet wel op tegen zijn bezoek. Volgens haar zijn Trump en IS hetzelfde. ‘We zullen door allebei nog problemen krijgen.’”

En wat met de lokale politiek, tot slot? “Daarin was bijna iedereen het eens: Bart De Wever zal met N-VA de volgende verkiezing winnen.”

© 2017 – StampMedia – Omar Jbour en Soulaf Abou Saeb

Deze reportage kwam tot stand tijdens de workshop ‘Startdag Journalistiek’.

Reactie posten

Gelieve je naam in te vullen

Naam is vereist

Gelieve een geldige e-mail in te vullen

E-mail is vereist

Gelieve een reactie in te vullen

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 24 mei 2017 @ 15:52

  Op het menu vandaag: insecten! Binnenkort meer hierover op onze website en Facebookpagina… https://t.co/C5Mp8HVso8

 • 24 mei 2017 @ 14:10

  JES ontvangt 35.000 euro voor bouw van Antwerpse droomhut! @JESstadslabo @Stad_Antwerpen https://t.co/lbTNKhD4tM… https://t.co/7QTtOVOkTX

 • 23 mei 2017 @ 15:00

  Armand (84) is al 37 jaar uitbater van de oudste homobar van Antwerpen - https://t.co/4Fcu0o6keR https://t.co/DVz5BE0ALw

 • 20 mei 2017 @ 15:37

  RT @timmermansniels: Mijn allereerste #pride, nu via Instagram #SorrySnapchat #loveislove https://t.co/CuNAG4ZXtC

 • 20 mei 2017 @ 13:09

  Volg samen met reporter @timmermansniels hoe hij de #belgianpride beleeft op ons instagram verhaal! #pride https://t.co/OTyyoToGVn

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk