“Westen moet ophouden zichzelf te profileren als tolerant tegenover homoseksualiteit”

"Genoeg is genoeg - Open je mond!" zegt deze Russische slogan. (Foto © Flickr/Marco Fieber)

© Flickr/Marco Fieber

“De acties in Tsjetsjenië zijn deels een tegenreactie op het Westen”, zegt Sophie Withaeckx naar aanleiding van de gebeurtenissen in Tsjetsjenië, dat homo’s actief opspoort en martelt. Withaeckx doctoreerde over eergerelateerd geweld aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en is coördinator bij RHEA, het expertisecentrum Gender, Diversiteit en Intersectionaliteit van VUB.

Bij de jacht van de autoriteiten in Tsjetsjenië op homoseksuele mannen in hun land zijn zeker al honderd mannen opgepakt. Ze zouden niet allemaal levend thuiskomen. Dat bevestigen organisaties als Human Rights Watch. Homoseksuele mannen werden in Tsjetsjenië al langer uitgesloten.

De huidige escalatie kan volgens Sophie Withaeckx deels begrepen worden door de houding van het Westen. “Het Westen profileert zichzelf als beschaafd en tolerant ten aanzien van homoseksualiteit. Daardoor wordt er een tegenreactie uitgelokt bij sommige niet-Westerse landen die hun identiteit gaan opbouwen aan de hand van tegengestelde waarden. Het is een soort van wisselwerking. Daarom zou het Westen moeten stoppen met te claimen dat die tolerantie typisch westers is.”

Geen excuus

Withaeckx vindt het de verantwoordelijkheid van het Westen om af te stappen van hun geïdealiseerde zelfbeeld. “Het Westen wil zich profileren alsof ze altijd tolerant zijn geweest, terwijl dat zeker niet in het DNA van het westen zit. Die tolerantie in het Westen voor homoseksualiteit is nog maar recent en er is nog steeds veel weerstand.”

“Maar dit is allemaal natuurlijk geen excuus voor wat er in Tsjetsjenië gebeurt”, stelt ze. “De wreedheden ten aanzien van homo’s zijn een grove schending van de mensenrechten.”

Volgens Withaeckx moeten we ook opletten om die gebeurtenissen te zien als het gevolg van een traditie of de islam. “Eergerelateerd geweld kan bij verschillende geloven én bij niet-gelovigen voorkomen”, klinkt het. “Er zijn inderdaad bepaalde culturele opvattingen die maken dat homoseksualiteit niet aanvaardbaar is, maar dat is niet typisch aan Tsjetsjenië of Rusland. Dat heb je overal ter wereld. Ook in België krijgen holebi’s nog vaak te maken met afkeuring van hun familie.”

Identiteitspolitiek

Volgens Withaeckx kunnen de acties van de Tsjetsjeense autoriteiten ook verklaard worden door naar de actuele context te kijken van Tsjetsjenië en Rusland. “De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov is een soort marionet van Rusland. Kadyrov wil zich profileren naar Rusland toe als de beste van de klas. In Rusland zijn er al langer anti-homowetten aangenomen.”

Kadyrov krijgt steun van de Russische president Poetin en is de zoon van de pro-Russische voormalige president Achmat Kadyrov, die in 2004 werd vermoord. “Ramzan Kadyrov voert een bepaalde identiteitspolitiek, waarbij hij patriarchale en heteronormatieve waarden gaat opleggen. Wat nu bezig is, is daar een escalatie van. Het is ook samen met Rusland een profileringsdrang naar de westerlingen ‘met hun tolerantie’.”

© 2017 – StampMedia – Stien Verdick

===

Dit artikel werd gepubliceerd door MO* – online op 18/04/2017
Dit artikel werd gepubliceerd door DeWereldMorgen.be op 18/04/2017

Reactie posten

Gelieve je naam in te vullen

Naam is vereist

Gelieve een geldige e-mail in te vullen

E-mail is vereist

Gelieve een reactie in te vullen

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 24 mei 2017 @ 15:52

  Op het menu vandaag: insecten! Binnenkort meer hierover op onze website en Facebookpagina… https://t.co/C5Mp8HVso8

 • 24 mei 2017 @ 14:10

  JES ontvangt 35.000 euro voor bouw van Antwerpse droomhut! @JESstadslabo @Stad_Antwerpen https://t.co/lbTNKhD4tM… https://t.co/7QTtOVOkTX

 • 23 mei 2017 @ 15:00

  Armand (84) is al 37 jaar uitbater van de oudste homobar van Antwerpen - https://t.co/4Fcu0o6keR https://t.co/DVz5BE0ALw

 • 20 mei 2017 @ 15:37

  RT @timmermansniels: Mijn allereerste #pride, nu via Instagram #SorrySnapchat #loveislove https://t.co/CuNAG4ZXtC

 • 20 mei 2017 @ 13:09

  Volg samen met reporter @timmermansniels hoe hij de #belgianpride beleeft op ons instagram verhaal! #pride https://t.co/OTyyoToGVn

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk