Atelier in Oude Beurs voor zestien jonge kunstenaars

Atelier in Oude Beurs voor zestien jonge kunstenaars

© Stien Verdick

Zestien jonge kunstenaars tussen de 18 en 30 jaar mogen voortaan gratis gebruik maken van een ruimte in de Oude Beurs. Dat plekje kunnen ze inrichten als hun eigen atelier. In ruil maken ze kunstwerken en performances voor een groepsexpo eind deze zomer. GAST, zoals het project heet, wordt georganiseerd door Fameus, KOP en Co.Labs.

Zestien jongeren met een passie voor kunst krijgen een plek in de Oude Beurs in het centrum van Antwerpen. Van eind augustus tot begin september worden de resultaten getoond in een groepsexpo. Muziek, theater, ontworpen kleding… Alle kunstvormen kunnen aan bod komen.

Vzw Fameus, dat amateurkunsten ondersteunt, heeft al vijf jaar zijn thuishaven in de Oude Beurs. Het pand staat al een hele tijd leeg. Samen met vzw KOP, Kunstenaars Ondersteunend Platform, wil Fameus inspelen op het gebrek aan ruimte voor kunstenaars. Co.Labs startte de co.werkplek op.

23 jongeren wilden graag een plekje in de Oude Beurs, zestien werden uiteindelijk geselecteerd. “Oorspronkelijk wilden we maar tien jongeren een plek geven, maar het waren zulke leuke voorstellen dat het er meer werden”, legt Caro Marnef van Fameus uit.

De jury bestond uit Fameus, KOP, Co.Labs en een medewerker van de jeugddienst van de Stad Antwerpen. Marnef vond het niet gemakkelijke beslissingen. “Sommigen wilden een atelier voor twee weken, anderen voor drie maanden. Wij moesten de puzzel laten passen”, klinkt het. “Omdat het oude gebouw niet goed geïsoleerd is, konden we geen mensen toelaten die met muziek bezig zijn.”

Op 30 juni is de officiële opening. Dan gaat ook de bar open. “We willen dat de Oude Beurs een place to be wordt”, vertelt Marnef. Voor 30 juni zullen er meer activiteiten zoals open mic-avonden en Nederlandstalige zangsessies voor nieuwkomers gehouden worden. Vanaf 25 augustus begint de groepsexpo. Jonge kunstenaars kunnen zich nog steeds inschrijven om te exposeren in een toonruimte.

Meer info op www.fameus.be.

© 2017 – StampMedia – Tekst en foto: Stien Verdick, video: Anouk Mathys

Dit artikel werd gepubliceerd door Apen.be op 24/05/2017

Reactie posten

Gelieve je naam in te vullen

Naam is vereist

Gelieve een geldige e-mail in te vullen

E-mail is vereist

Gelieve een reactie in te vullen

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 29 mei 2017 @ 15:49

  Syrische vluchteling traint jonge voetballertjes bij MSC. https://t.co/RQ9jKg6P7s https://t.co/vYbxzubYlb

 • 24 mei 2017 @ 15:52

  Op het menu vandaag: insecten! Binnenkort meer hierover op onze website en Facebookpagina… https://t.co/C5Mp8HVso8

 • 24 mei 2017 @ 14:10

  JES ontvangt 35.000 euro voor bouw van Antwerpse droomhut! @JESstadslabo @Stad_Antwerpen https://t.co/lbTNKhD4tM… https://t.co/7QTtOVOkTX

 • 23 mei 2017 @ 15:00

  Armand (84) is al 37 jaar uitbater van de oudste homobar van Antwerpen - https://t.co/4Fcu0o6keR https://t.co/DVz5BE0ALw

 • 20 mei 2017 @ 15:37

  RT @timmermansniels: Mijn allereerste #pride, nu via Instagram #SorrySnapchat #loveislove https://t.co/CuNAG4ZXtC

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk