Jongeren van OKAN-klassen HIVSET delen hun verhalen op toneel

Okan Turntout Theater

© Stien Verdick

Op 16 mei spelen de twee OKAN-klassen (Onthaalklassen Anderstalige Nieuwkomers) van HIVSET toneel in theaterwerkplaats HETGEVOLG in Turnhout. Algemeen directeur Stefan Perceval en medewerkster participatie Caroline Lambrechts begeleiden het stuk zonder een scenario vooraf.

Met 20 zijn ze, de jonge toneelspelers. Caroline Lambrechts omschrijft het als een pittige jonge groep met verschillende nationaliteiten en verschillende persoonlijkheden. “Die persoonlijkheden zullen ook duidelijk te zien zijn in de voorstelling. Omdat de jongeren echt hun verhaal kunnen doen.”

Elke repetitie stelden Perceval en Lambrechts heel wat vragen. “Als ik een koning(in) was, dan zou ik…?” De armen helpen, racisme stoppen of heel veel mooie winkels bouwen, zijn maar enkele van de antwoorden die naar boven kwamen. Door de bewegingen die de tieners bij hun antwoord verzonnen, kwamen er scènes tot stand. “We kunnen ook vragen wat liefde voor hen betekent”, legt Perceval uit. “De ene zal een hartje vormen met zijn handen, de andere zijn tong uitsteken. Zo kan er een liefdesdans ontstaan.”

Dat de jongeren zo hun eigen verhaal kunnen vertellen, is volgens Lambrechts heel belangrijk. Voor de OKAN-klassen van HIVSET, maar ook voor het publiek. “Als mensen je nooit vragen naar je dromen, ga je daar zelf ook minder over nadenken”, legt Lambrechts uit. “We mogen curieuzer zijn naar onze medemensen.”

Okan Theater Turnhout

© Stien Verdick

Uit die nieuwsgierigheid is dus het toneelstuk voor dinsdag ontstaan. “Deze jongeren komen van over heel de wereld en hebben allemaal een verhaal”, vertelt Lambrechts. “Ze hebben zo ontzettend veel talent.” Zo zal Janet dansen in de voorstelling en Farrah zal haar verhaal rappen in haar eigen taal. “Een taal die iedereen verstaat, omdat zij dit doet met wie ze is.”

Iedereen kan dinsdag om 13u45 en om 19u30 komen kijken. De toegang is gratis, reserveren kan via reservatie@hetgevolg.be.

© 2017 – StampMedia – Stien Verdick

Dit artikel werd gepubliceerd door het Nieuwsblad – online op 13/05/2017

Reactie posten

Gelieve je naam in te vullen

Naam is vereist

Gelieve een geldige e-mail in te vullen

E-mail is vereist

Gelieve een reactie in te vullen

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 29 mei 2017 @ 15:49

  Syrische vluchteling traint jonge voetballertjes bij MSC. https://t.co/RQ9jKg6P7s https://t.co/vYbxzubYlb

 • 24 mei 2017 @ 15:52

  Op het menu vandaag: insecten! Binnenkort meer hierover op onze website en Facebookpagina… https://t.co/C5Mp8HVso8

 • 24 mei 2017 @ 14:10

  JES ontvangt 35.000 euro voor bouw van Antwerpse droomhut! @JESstadslabo @Stad_Antwerpen https://t.co/lbTNKhD4tM… https://t.co/7QTtOVOkTX

 • 23 mei 2017 @ 15:00

  Armand (84) is al 37 jaar uitbater van de oudste homobar van Antwerpen - https://t.co/4Fcu0o6keR https://t.co/DVz5BE0ALw

 • 20 mei 2017 @ 15:37

  RT @timmermansniels: Mijn allereerste #pride, nu via Instagram #SorrySnapchat #loveislove https://t.co/CuNAG4ZXtC

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk