Op bezoek in het Psychiatrisch Ziekenhuis van Mortsel

IMG_7088

Met een groep van een tiental Stampmedia-jongeren gingen we op bezoek in het Psychiatrisch Ziekenhuis in Mortsel. We werden rondgeleid op de jongerenafdeling. Zo kregen we te zien hoe een dag van een ‘patiënt’ eruitziet. En zijn onze verwachtingen totaal veranderd.

Jongeren kunnen in Mortsel terecht als er thuis bijvoorbeeld problemen zijn. Of wanneer ze even uit hun ‘milieu’ gehaald moeten worden. Om tot rust te komen en geholpen te worden. Jongeren hebben allemaal een huisarts waarmee ze gemakkelijk kunnen praten. Als de huisarts ziet dat er ‘psychiatrisch gezien’ iets aan de hand is, kunnen ze dus doorverwezen worden naar Mortsel.

IMG_7096

In Mortsel zijn er twee soorten kamers – de ene voor vier weken, de andere voor 15 weken. Er zijn allerlei activiteiten waarmee de jongeren zich kunnen bezighouden, zoals de moestuin onderhouden, koken, knutselen, psycho-educatie,… Jongeren krijgen elke dag ook verschillende therapieën waaronder creatieve therapie. Woensdag hebben ze een vrije middag en kunnen ze naar buiten gaan. Ook tijdens het weekend hebben de jongeren vrij, zo kunnen ze naar huis gaan of bij vrienden logeren. Zodat ze het contact met de buiten wereld niet verliezen.

IMG_7100

De jongeren kunnen ervoor kiezen om school te laten liggen of toch op te nemen. Ze kunnen dan enkele dagen in de week naar school om een vak te volgen of om pakweg een eindwerk te maken. Als de begeleiders zien dat het toch geen succes is, wordt er na een overleg gevraagd om er mee te stoppen zodat er meer focus is op de behandeling.

Slecht beeld

Veel mensen hebben een slecht beeld als het over psychiatrie gaat, maar ons beeld is veranderd nadat we zelf gezien hebben hoe het eraan toe gaat. Een van onze reporters, Sara Ebrahimi, getuigt: “Ik voelde een verwelkomende en aangenaam huiselijke sfeer in de jongerenafdeling van het psychiatrisch centrum in Mortsel. Ondanks het feit dat de klassieke ziekenhuisbedden nog steeds te zien waren in de slaapkamers. Oranje gekleurde zetels, kleine kamerplantjes en zelfgemaakte kunstwerken kenmerkten de gemeenschappelijke ruimte. Hier koken de jongeren ook samen, getuigden de restjes chocolade die in de keuken achtergebleven waren.”

IMG_7102

De foto’s zijn van Isar Bahro. “De beelden tonen voor mij een open gevoel. Ze verbreken het stereotype van een ‘donkere, grillige psychiatrische instelling, zoals in de films.”

Dit artikel kwam tot stand na de workshop ‘Themadag: Psychiatrisch zorg voor jongeren.’

© 2017 – StampMedia – Tekst: Samim Shafayi en Sara Ebrahim, Foto: Isar Bahro

===

Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad – Online op 18/05/2017

Reactie posten

Gelieve je naam in te vullen

Naam is vereist

Gelieve een geldige e-mail in te vullen

E-mail is vereist

Gelieve een reactie in te vullen

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 29 mei 2017 @ 15:49

  Syrische vluchteling traint jonge voetballertjes bij MSC. https://t.co/RQ9jKg6P7s https://t.co/vYbxzubYlb

 • 24 mei 2017 @ 15:52

  Op het menu vandaag: insecten! Binnenkort meer hierover op onze website en Facebookpagina… https://t.co/C5Mp8HVso8

 • 24 mei 2017 @ 14:10

  JES ontvangt 35.000 euro voor bouw van Antwerpse droomhut! @JESstadslabo @Stad_Antwerpen https://t.co/lbTNKhD4tM… https://t.co/7QTtOVOkTX

 • 23 mei 2017 @ 15:00

  Armand (84) is al 37 jaar uitbater van de oudste homobar van Antwerpen - https://t.co/4Fcu0o6keR https://t.co/DVz5BE0ALw

 • 20 mei 2017 @ 15:37

  RT @timmermansniels: Mijn allereerste #pride, nu via Instagram #SorrySnapchat #loveislove https://t.co/CuNAG4ZXtC

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk