© Laurence Verhees

Sinds oktober 2017 is de Catalaanse kwestie een ‘hot topic’ in de Europese media. Oriol Clavera is freelance fotograaf en werkt voor de Diari Jornada, een nieuwe linkse coöperatieve krant die in mei haar eerste editie uitbrengt. Hij is ook lid van de CUP (Candidatura d’Unitat Popular), een links pro-separatistische partij in Catalonië. Wij hadden een gesprek met hem.

In oktober organiseerde de partij van Carles Puidgemont een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. De Spaanse eerste minister Martiano Rajoy verbood dit referendum en de politie greep hard in toen burgers alsnog gingen stemmen. Later werden politieke kopstukken van separatistische partijen gevangen genomen.

De CUP partij van Diari Jornada begon als volksbeweging en zit nu in het parlement. Het is een links socialistische, maar ook separatistische partij. In een café in de buurt van Parc Güell in Barcelona legt hij uit wat zijn drijfveren zijn.

Waarom wil Catalonië onafhankelijk worden van Spanje? Is er een dieper liggende oorzaak?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen in Catalonië een onafhankelijke staat willen. De eerste reden is eerder historisch. Onder de dictatuur van Franco (1939-1975) was het verboden Catalaans te spreken, de Catalaanse cultuur te eren of zich simpelweg Catalaans te noemen. Catalonië werd van al haar autonomie beroofd en onderdrukt door het regime van Franco."

"Waarom verbiedt de Spaanse overheid nu een eerlijk referendum? Ze zijn bang voor de uitkomst. Ze zijn; bang van democratie omdat ze goed beseffen dat ze zelf niet-democratisch zijn. Ze hebben nog steeds de Franco-structuur. Dezelfde mensen zijn nog steeds aan de macht en de politionele en legerstructuren zijn nooit veranderd.”

"Uiteindelijk is voor mij de grootste reden voor onafhankelijkheid het recht om over jezelf te beschikken. Ik vergelijk onze situatie graag met Ierland. De Ieren wilden graag afsplitsen van Groot-Brittannië omdat ze zich geen Britten voelden. Wanneer  mensen onafhankelijkheid willen, is dit hun recht.”

Zou het niet eerlijker zijn om het referendum te houden in zowel Spanje als Catalonië aangezien dat referendum ook over het lot zou beslissen van alle andere Spanjaarden?

Het argument van de Spaanse overheid is inderdaad dat Catalonië niet kan beslissen over iets wat heel het land aangaat. Maar uit de verkiezingsuitslagen bleek dat de PP (Partido Popular) van eerste minister Rajoy sterk vertegenwoordigd was in andere delen in Spanje, maar absoluut niet in Catalonië. Dus nu is Catalonië het slachtoffer van wat de rest van Spanje wil."

"Uiteindelijk denk ik dat in elk onafhankelijkheidsproces in de wereld, de bevolking die onafhankelijkheid nastreeft hierover moet stemmen. In Spanje is het probleem dat Catalonië en het Baskenland niet erkend worden als een eigen bevolking maar als een deel van Spanje.”

Wordt dit Catalaans gevoel al meegegeven vanaf de schooltijd?

Er wordt gezegd dat wij kinderen in Catalonië zouden indoctrineren. Als dit waar zou zijn, dan zou de bevolking niet 50/50 verdeeld zijn. We worden ervan beschuldigd kinderen te verplichten om Catalaans te spreken, wat niet waar is. Er zijn zowel Spaanse als Catalaanse scholen in Catalonië. Zelfs in de Catalaanse scholen is het toegestaan om Spaans te spreken. Zelfs linguïsten zeggen dat als we het Catalaans niet beschermen, de taal zal verdwijnen. De Spaanse regering durft de hele situatie wel eens om te draaien.”

© Laurence Verhees

Kijkt u optimistisch naar de toekomst?

Alle bewegingen die zich tegen het systeem van het kapitalisme verzetten, worden veroordeeld als terroristen. Iedereen die op straat komt voor een zaak waar de overheid niet achterstaat, wordt door de pers afgeschilderd als terrorist. De overheid wil de mensen bang maken om op straat te komen door ze te arresteren. Het is belangrijk voor de Catalanen om geweldloos te protesteren, zodat de Spaanse overheid ons niet kan beschuldigen van terrorisme.”

Waarom komt de Europese Unie hier niet tussen?

Ze zouden controle moeten uitvoeren op de democratie in haar lidstaten, maar dit gebeurt duidelijk niet. Het trieste is dat er in de rest van Spanje geen linkse bewegingen zijn die mee voor onze rechten opkomen. Enkel van Baskenland krijgen we steun. Gesloten grenzen, politiecontroles en de manier waarop Europa de vluchtelingencrisis aanpakt, is geen Europa waar wij deel van willen uitmaken."

"De laatste 30 jaar zijn er veel politieke gevangenen bijgekomen in Spanje. Dit zijn politieke gevangenen die nooit geweld hebben gebruikt of nooit mensen hebben aangezet tot geweld. Toch worden ze veroordeeld tot 20 of 30 jaar cel. Vorige maand heeft een Baskische politieke gevangene zelfmoord gepleegd in de gevangenis, omdat hij al twee jaar geïsoleerd moest leven."

"De mishandeling van politieke gevangenen komt vaak voor in Spanje. Turkije is geen lid van de EU, omdat het geen democratische staat is en ze hun eigen volk uitmoorden. Maar wat is het verschil met Spanje dan? Spanje is zogezegd democratischer, maar ik zie niet in waarom.”

Denk je dat de situatie al te ver is geëscaleerd om tot een akkoord te komen?

Een politiek akkoord is de enige oplossing. De Spaanse regering hoopt op geweld in Catalonië, want dan hebben ze het argument van repressie. Tot nu toe hebben ze enkel geweld en repressie gebruikt. Ik zie geen vooruitgang in de Spaanse regering."

"Waarschijnlijk gaat de situatie alleen maar erger worden. De situatie is triest, maar opgeven wil ik zeker en vast niet. Misschien is de oplossing dat de Spaanse regering eerst honderden of duizenden politiekers en militanten arresteert en dat de rest van Spanje hierna hopelijk in opstand komt.”

Hoe zit het met de rechters die deze politieke gevangenen moeten veroordelen? Is er geen scheiding der machten?

Er is geen scheiding der machten. Veel mensen komen hier nu pas achter, maar dit is oud nieuws. De Spaanse regering heeft de Spaanse media onder de knoet. Zij sturen de onderwerpen in de media. De oppositie wordt altijd negatief in de media afgeschilderd. Er zijn maar enkele kleine kranten die neutraal zijn. Wij hopen met de nieuwe krant die we volgende maand lanceren een stem te kunnen zijn voor de Catalaanse bevolking.”


Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 03/05/2018

 


Dit artikel werd gepubliceerd door (KifKif) op (03/05/2018)

vorige volgende