© Dirk Kerstens

In de Sint-Rochusstraat in Deurne vieren de buurtbewoners op zaterdag 13 april voor het tweede jaar op rij samen het islamitische Suikerfeest. Het initiatief komt van buurtwerking ‘t Pleintje, die hiermee mikt op een jaarlijkse traditie.

De ramadan, de islamitische vastenmaand, is dinsdag afgelopen. Naar goede traditie vieren moslims dan Eid-al-Fitr, het zogenaamde Suikerfeest dat drie dagen duurt. De dag beginnen moslims traditioneel met een gebed. Dan trekken ze hun mooiste outfits aan en gaan ze op familiebezoek. De driedaagse staat in het teken van familie en lekker eten: er worden volop zoetigheden gemaakt en uitgedeeld. Die verschillen per cultuur. In de Marokkaanse gemeenschap eten ze bijvoorbeeld dadels met melk, in de Turkse gemeenschap drinken ze thee en eten ze baklava.

Iedereen welkom

In de St. Rochusstraat in Deurne vieren ze zaterdag het Suikerfeest met de hele buurt. “Officieel is het dan wel geen Suikerfeest meer”, zegt Patrick Vinck (57), organisator en opbouwwerker van SAAMO ‘t Pleintje. “Maar we hebben voor zaterdag gekozen, omdat dan de meeste mensen thuis zijn en we op die manier iedereen kunnen laten meegenieten.”

De buurtbewoners zijn hiermee niet aan het proefstuk toe. “Vorig jaar organiseerden we de Eid-al-Fitr voor het eerst”, zegt Patrick. “Toen kwamen er zeker vijftig mensen uit de buurt langs. Het was een gezellig ontmoetingsmoment en iedereen bracht hapjes mee. We hebben zelf koekjes gemaakt en de ruimte mooi aangekleed. We hopen dat er dit jaar nog meer buurtbewoners komen. We willen iedereen de kans geven om te groeien en zich te uiten. Met SAAMO zetten we voluit in op diversiteit.”

Volgens Patrick is het belangrijk om de hele samenleving te representeren in de buurt. “We organiseren verbindende projecten zoals dit, zodat de buurtbewoners elkaar beter leren kennen en er meer onderlinge solidariteit ontstaat.”

© Dirk Kerstens

Buurtfeest

Buurtbewoner Bouchra Fannane is enthousiast over het initiatief. Volgens haar brengen vieringen als deze de mensen samen. “Ik help ‘t Pleintje al twaalf jaar en ken mensen van verschillende afkomsten; Belgische, Syrische, Turkse, Oezbeekse…”

Bij ‘t Pleintje leerde ze dankzij conversatieklassen Nederlands. Dankzij haar vele kennissen en constante communicatie beheerst ze nu een sterke basis van de taal. “Eid is een groot feest, we gaan op familiebezoeken en maken ons op. Daar kijken we de hele ramadan lang naar uit.” Bouchra hoopt dit ook te vieren met haar buren op zaterdag.

Jaarlijkse traditie

SAAMO ‘t Pleintje hoopt hier nu een jaarlijkse traditie van te maken. Dat gebeurt nu al met de feestdagen van andere religieuze en culturele groepen, zoals het kerstdiner.

Patrick geeft toe dat het bewust een kleinschalig initiatief is, want kleinere groepen hebben meer onderlinge communicatie. “Het doel van dit soort bijeenkomsten is conversaties op te wekken”, zegt Patrick. “De groep in zijn geheel heeft minder mogelijkheden om zich te splitsen. Zo leren mensen elkaar beter kennen. We streven naar een gemeenschap waarin ieder individu zich goed voelt.”


Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen op 12/04/2024.

vorige volgende