De Jordaanse koning Abdullah II bezoekt ons land. Hij zal in Brussel spreken met leiders van de Europese Unie en de NAVO. Premier Di Rupo heeft een onderhoud gevraagd. Freelance journalisten Pieter Stockmans en Majd Khalifeh bezochten zijn land en deden diepgaand onderzoek over de ‘Jordaanse lente’ als onderdeel van hun langlopende project Tussen Vrijheid en Geluk.

Zij doorbreken de stilte rond deze absolute monarchie in Israëls achtertuin en vonden niet het hervormingsgezinde, voorbeeldige Jordanië dat Europese en Jordaanse leiders onder elkaar bespreken. Ze leefden wekenlang samen met de drie belangrijkste protestbewegingen in het land: de linkse oppositie, de islamisten van de Moslimbroeders en de spontane woede van de verwaarloosde stammen in het zuiden (de poten van de Jordaanse troon).

Wil je nu al het echte Jordanië van binnenuit  leren kennen, voor het land misschien wel de volgende dominosteen in de Arabische lente wordt? Neem dan zeker een kijkje in hun dossier op www.mo.be/jordaanse-lente met artikels, foto’s en video’s.

Omdat de Jordaanse koning in het Westen moet doorgaan voor gematigd, krijgen we al 20 jaar lang het verhaal van een democratisering te slikken. Maar een democratisering volgens Jordaans model kan niet eeuwig duren. In alle uithoeken van het land stijgen gevoelens van onrechtvaardigheid naar een climax. Westerse steun zal de troon van Abdullah II tijdelijk stabiliseren, maar de poten zullen verder beven als hij niet snel met een ander democratisch model op de proppen komt.

Lees hier hun opinie op deredactie.be

Dit dossier is onderdeel van het project "Tussen vrijheid en geluk". Pieter Stockmans, Majd Khalifeh en Xander Stockmans reizen door Noord-Afrika en het Midden Oosten, op zoek naar dromen van vrijheid en geluk. Je kunt ze volgen op Facebook.
Dit project komt tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos. Info: www.fondspascaldecroos.be