President Maduro wint de Venezolaanse verkiezingen opnieuw. Maar Maduro is ook degene die de Venezolanen in een diepe crisis stortte. “We waren altijd arm, maar we hadden nooit honger”, vatte een 70-jarige vrouw samen. Wat is er aan de hand? Redactrice Hinda belt met expert Orlando Verde over Venezuela.
Hoi Orlando, wat is er aan de hand in Venezuela?
“Venezuela is in diepe crisis. President Maduro is herverkozen. Maar de oppositie (De oppositie wordt in de politiek gevormd door alle politieke partijen die niet werden verkozen) wil het regime omverwerpen. Ze erkent de verkiezingsresultaten niet en houdt gewelddadige straatprotesten. Ze wordt daarbij toegejuicht en gefinancierd door de VS, die Venezuela een buitengewone bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS noemen. Intussen is de bevolking het grootste slachtoffer van het slechte bestuur van het land.”
Waarom is de bevolking zo anti-Maduro? Wat heeft hij gedaan?
“Onder leiding van Maduro gleed de economie van het Zuid-Amerikaanse land verder de afgrond in. De crisis van nu is ongekend. Het Venezolaanse geld is niks meer waard, er is schaarste en vooral: honger. Miljoenen mensen hebben grote moeite om hun dagelijkse kostje bij elkaar te zoeken. Het beleid van Maduro is er enkel op gericht om zoveel mogelijk steun bij zijn aanhangers te hebben, zonder dat hij oog heeft voor de afgrond die steeds dichterbij komt.”
Hoe komt het dat hij alsnog is verkozen?
“Omdat de voorwaarden voor een geloofwaardig kiesproces niet zijn vervuld. Zo mochten de twee grootste oppositiepartijen niet deelnemen aan de verkiezingen omdat ze de vorige gemeenteraadsverkiezingen “geboycot” zouden hebben. En de populairste oppositieleiders zitten achter de tralies of mogen niet deelnemen. Gewone burgers werden ook onder druk gezet om te gaan stemmen. Zo werd er gedreigd om hun voedselpakketten af te pakken als ze niet naar de stembus zouden komen.”
Wat zijn de problemen dan, Orlando?
- Afhankelijkheid van olie: Venezuela heeft de grootste oliereserves ter wereld. Olie was altijd de grootste bron van inkomsten in Venezuela, maar een wereldwijde daling van de olieprijzen leidde tot een tekort aan inkomsten.
- Schaarste: De socialistische regering controleert de prijzen en voert nauwelijks handel met het buitenland. Dit leidde de afgelopen jaren tot een tekort aan onder meer groenten, fruit, medicijnen, wc-papier en zeep. De schaarste-index wordt geschat op 80 procent. Dit wil zeggen dat 8 producten op 10 moeilijk te verkrijgen zijn.
- Corruptie: Het leger heeft de controle over de productie en distributie van voedsel, maar is corrupt. De regering doet niets.
- Plunderingen en criminaliteit
- Humanitaire crisis: de sterftecijfers stijgen.
Waren die problemen er altijd al?
“Het is een probleem van de laatste jaren. Toen Chavez regeerde, die president was van Venezuela van 1999 tot 2013, werd er geïnvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg en sociale diensten. Voedselvoorziening en huisvesting werden voor iedereen toegankelijker door staatssubsidies. Dit leidde tot enorme vermindering van armoede, ongelijkheid, ondervoeding en een grote vermeerdering van het aantal inschrijvingen aan de universiteit. Een 70 jarige Venezolaanse vrouw vatte het mooi samen: ‘We waren altijd arm, maar we hadden nooit honger.’ Nu wel dus.”
Wie was Chavez?
“Voor sommigen was hij de man die zijn volk bevrijdde van de armoede en onderdrukking, voor anderen een nieuwe dictator die alle moderne vrijheden in Venezuela vernietigde. Toen Chavez eind de jaren 90 leider werd van Venezuela was de werkloosheid hoog en de economie een puinhoop. Chavez wilde een zo goedkoop mogelijke economie voor de zwaksten van de samenleving, maar hij handelde zonder plan, met heel veel conflicten en weinig plaats voor overleg en onderhandelingen. Zo ontstonden er steeds meer conflicten.” In 2015 volgde Maduro Chavez op, met een meerderheid aan stemmen. En onlangs won hij de verkiezingen dus opnieuw. Maar of hij eerlijk is gewonnen, daarover zijn dus veel twijfels.
En wat nu?
- Venezuela raakt geïsoleerd van de rest van de wereld
- Weinig hoop op verbetering en weinig vooruitgang
- Mensen zijn moe geprotesteerd en migreren naar de buurlanden.
Wil je meer weten?
Filmpje: Bekijk hoe de onrust meer dan een jaar geleden ontstond.
https://www.youtube.com/watch?v=jcVbhgKqO_I
Filmpje: Wat is er aan de hand in Venezuela?
https://www.youtube.com/watch?v=_g9b5rYqWYM
Artikel: Waarom is Venezuela in crisis?
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/09/11/waarom-is-venezuela-in-crisis
Artikel: Waarom is de verkiezingsuitslag geen verrassing?