MORTSEL  - Tijdens het weekend van 9 en 10 maart gingen alle remmen los op het carnaval van Mortsel. Voor de 18de keer trok de stoet door de straten waarbij opnieuw een groot aantal feestende toeschouwers kwam opdagen. De onlangs overleden Prins Karnamor keek vanop een ereplaats goedkeurend toe.

Toen in 1994 de Mortselse carnavalsvereniging ‘De Lobbes’ besloot om na twintig jaar de boeken te sluiten, was de teleurstelling groot. De koppen werden al snel bijeengestoken en in datzelfde jaar ontstond ‘Karnamor’, de nieuwe koepel van Mortselse carnavalsgroepen. “De stoet trekt al 18 jaar door Mortsel. In het begin was die heel klein, maar sinds enkele jaren, onder andere door de steun van de stad, is hij erg populair geworden in de Antwerpse regio”, vertelt Erik Broeckx (NV-A), de burgemeester van Mortsel.

Groei

In al die jaren is de carnavalstoet zowel in kwantiteit als in kwaliteit gegroeid. “Vandaag zijn er een veertigtal groepen, wat een verdubbeling betekent tegenover het begin. Ook de kwaliteit van de groepen is verbeterd. Wij hebben natuurlijk niet hetzelfde niveau als de grote carnavalssteden zoals Aalst, maar tot ieders verbazing komen er elk jaar toch zeker duizend mensen naar de stoet kijken”, aldus de burgemeester.

Sponsoring

Het bestaan van het carnavalsweekend is niet altijd een vast gegeven geweest, weet Broeckx te vertellen. “Op een gegeven moment moesten we kiezen of we die stoet nog zouden laten doorgaan of niet. We hebben er dan voor gekozen om ze wel te laten doorgaan, op voorwaarde dat de kwaliteit ervan zou verbeteren", zegt Erik Broeckx. "En dat ging alleen met behulp van meer sponsoring."

De carnavalstoet is een evenement dat heel veel mensen aanspreekt. Veel toeschouwers behoren tot een subgroep binnen Mortsel die anders niet bereikt wordt. Bovendien wordt met de stoet een traditie in stand gehouden.

Remmen los

Op het programma van het carnavalsweekend stond onder meer een seniorennamiddag, een carnavalsbal, en als hoogtepunt de internationale carnavalsstoet. Ondanks het overtrokken weer, lokten de vele praalwagens en de knetterende muziek grote aantallen naar het centrum van de stad. “De remmen los, plezier maken, maar ook verdraagzaamheid en vriendschappelijkheid is wat dit weekend voor mij betekent”, zegt Vivianne Van Haezendonck, secretaresse van Karnamor.

Niet alleen tijdens dit weekend worden de handen uit de mouwen gestoken. "Tijdens het hele jaar organiseren we evenementen: een prinsenbal, de dag van de dansmariekes, een paasontbijt en een familiedag", zegt Van Haezendonck. "Dat doen wij om centjes in de lade te krijgen.”

Eerbetoon

De carnavalsoptocht van dit jaar stond volledig in het teken van de pas overleden Roger Scheurwegen, bestuurslid en geprezen Prins van Karnamor. “We dragen in de stoet zijn foto mee in de vorm van een ster die aan de wagen wordt bevestigd. Nadien wordt de foto aan het podium gehangen. Zo heeft Roger gedurende de drie dagen het oog op heel het gebeuren”, vertelt Van Haezendonck.

© 2013 – StampMedia – Laura Lefever


Dit artikel werd gepubliceerd door Het Nieuwsblad - online op 11/03/2013