Skaten is erg populair en dat weet de stad Antwerpen maar al te goed. Na vijf jaar intensief skatebeleid volgt nu de evaluatie. Om na te gaan of Antwerpen een skatevriendelijke plek is krijgen de skaters, bladers en bikers nog tot 1 februari 2009 de kans om via een vragenlijst hun stem te laten horen.

Hype

In Antwerpen kan er geskatet worden op drie plaatsen: in het Stadspark, op het Theaterplein en in de Skatebowl in park Spoor Noord. Bram werkt in de Lockwoord Skateshop en zegt dat er dan ook een vrij grote skategemeenschap bestaat in Antwerpen. “Skaten krijgt tegenwoordig veel aandacht in de media en is erg hip. Het is een creatieve sport beoefend door doorsnee mensen die elk een eigen stijl hebben. De ene luistert naar punk, de andere naar hip hop. Skaters kun je niet omschrijven aan de hand van een aantal kenmerken. Wat ze gemeen hebben, is dat ze hun eigen ding doen en daar kijken mensen blijkbaar naar op.” Bram vermoedt dat het eerder mensen zijn die niet skaten, die er een hele hype rond creëren en termen uitvinden zoals skatekleding. “Grote merken spelen natuurlijk in op deze trends en kopiëren vaak de ontwerpen van kleinere merken. Dat merk ik hier in de winkel,” aldus Bram.

Progressief en creatief

Bram is best tevreden over het aanbod in Antwerpen. “Bij het ontwerp van het skatepark in het Stadspark werd er heel goed rekening gehouden met de skaters. Het enige nadeel van de parken is dat ze niet ‘streetgericht’ zijn. Skaten is creatief en progressief. Op straat kan je altijd iets nieuws uitproberen en die mogelijkheid ontbreekt in een skatepark.” Barcelona is volgens Bram ‘the place to be’ voor skaters. “Maar buitenlandse teams zakken ook geregeld af naar Antwerpen. Moderne architectuur spreekt hen aan en dus komen ze hier op straat maar al te graag hun kunsten ten toon spreiden.”

Geen politiek

Jan en Oscar van de skatewinkel Harry Beaver staan iets kritischer tegenover skaten in Antwerpen. “Skaten gaat om vrijheid en doen waar je zin in hebt en zover staan we hier nog niet. In tegenstelling tot vroeger zijn er nu wel faciliteiten voor skaters, maar het kan beter. Er is geen verlichting waardoor er ’s avonds niet kan geskatet worden, er zijn geen drinkfonteintjes,... Als er plannen zijn voor een nieuw skatepark hangt er bovendien altijd wel een politiek geurtje aan en dat is wat wij skaters net niet willen.”

Rockers en hiphoppers

Arno Talboom is 16 jaar en begon zo’n jaar geleden te skaten. “Elke skater heeft zijn eigen karakter en een verschillende skatestijl, maar toch hebben ze ook allemaal iets gemeen.” Wat dat juist is, valt moeilijk te beschrijven vindt Arno. “Vaak kan je skaters herkennen aan de kledingstijl. Zo zijn er de rockers die strakke kleding dragen en de hiphoppers met de wijde broeken.”
Over de skatemogelijkheden in Antwerpen hoor je Arno niet klagen. “Het Theaterplein vind ik heel tof omdat het overdekt is. Maar eigenlijk skate ik het liefst op straat omdat je daar meer mogelijkheden hebt en nieuwe dingen kan uitproberen. Het is fijn om jezelf te zien evolueren en steeds meer te durven. Soms krijg je dan wel klachten van geluidsoverlast, maar al bij al valt dat heel goed mee.”

De vragenlijst kan ja downloaden via: http://antwerpen.made4it.be/skatersbevraging.htm

Je kan de vragenlijst ook invullen in de volgende skatewinkels:

  • Lockwood skateshop, Lange Klarenstraat 29-31, Antwerpen
  • Harry Beaver, Kammenstraat 34, Antwerpen
  • One Love, Ernest Van Dijckkaai 25, Antwerpen
  • All 4 skate, Kloosterstraat 6, Antwerpen

© 2009 – StampMedia – Astrid Boost


Dit artikel werd gepubliceerd in Gazet Van Antwerpen - Editie Metropool op 29/01/2009
Dit artikel werd gepubliceerd door GVA - Online op 29/01/2009