De Grote Markt in Antwerpen was maandag 29 november het toneel voor een betoging van een dozijn internationale Erasmus studenten. Ze betoogden tegen de stemming, op 30 november, van een Italiaanse wet die flink zal snijden in het budget van Italiaanse universiteiten. Onder hen deelnemers uit Italië, Rusland, Spanje en Estland.

Het protest vond tegelijkertijd plaats in 38 Europese steden, na een oproep via Facebook van vijf dagen geleden. Het is gericht tegen de Italiaanse minister van onderwijs, Mariastella Gelmini, de auteur van de hervormingswet voor de universiteiten. De studenten droegen een paneel met het opschrift: “Geen Gelmini wet. Geen braindrain vanuit Italië.” Op een paar dagen vond de oproep op Facebook zijn weg naar zo’n 1200 Italiaanse studenten overal in Europa. Die slaagden erin hun medestudenten te mobiliseren .

Privatisering

Het voorstel wil fors snijden in de toelages voor de universiteiten. Een eerste slachtoffer van de besparingen zijn de onderzoeksinstituten. Italiaanse wetenschappers worden nu reeds slechts weinig betaald (zeven à achthonderd euro per maand). Met deze hervorming zullen velen van hen uit het systeem geduwd worden. Een ander heikel punt is de gedeeltelijke privatisering van het overkoepelend orgaan dat de universiteiten beheert. Voor het land waar de eerste publieke universiteiten ontstonden, is dat een fatale breuk met de originele geest van die universitaire gedachte, aldus Dario Gaspari (21), Valentina Balletti (21) en Chiara Rizzi (22).

Vorige week waren er al protesten: studenten en wetenschappers bezetten gedurende enkele dagen het Colosseum in Rome, de scheve Toren van Pisa, Het San Marco plein in Venetië en een hele reeks Italiaanse universiteiten. Na het studentenprotest en veel tegenwerking in het parlement, werd de oorspronkelijke voorstelling van de wet uitgesteld. Naar verluidt stemde de Italiaanse minister tijdens een amendement in het parlement per ongeluk tegen haar eigen voorstel.

Solidariteit uit Rusland, Spanje en Estland

Onder de betogers waren niet alleen Italiaanse studenten maar ook Spanjaarden, een meisje uit Estland en zelfs twee Russische studentes. Vanwaar die solidariteit met hun Italiaanse collega’s? Anastasja Kolesnik (20) en Anna Serova (20) uit Moscow: "We willen onze Italiaanse vrienden steunen in hun protest omdat wij in ons land een vergelijkbare situatie kennen. De overheid wil ons onderwijs gedeeltelijk privatiseren. Demonstraties zijn niet evident in Rusland. We wilden meedoen en kijken hoe zulke betogingen gaan in Europa. Die ervaring willen we gebruiken om in Rusland vergelijkbare protesten te organiseren.”

Anna Castro (20) en Veronica Peral Galvez(22), van Barcelona: "We doen mee omdat het ons doet denken aan demonstraties in Spanje twee jaar geleden in de universiteit van Barcelona. Het privatiseren van het onderwijssysteem betekent een verarming voor de hele samenleving.”

Merili Tammisaar (22) uit Estland: "Ook in Estland wil de regering geld besparen ten koste van onderwijs, o.m. door te besparen op lonen van leraars. Maar hoe kan je onderwijzen zonder leraars? Landen met een slecht onderwijssysteem verliest niet alleen kennis maar ook cultuur.”

© 2010 - StampMedia – Karen De Bruyn, Foto: Bert Roymans


Dit artikel werd gepubliceerd door MO* - online op 29/11/2010
Dit artikel werd gepubliceerd door Gazet van Antwerpen, editie Metropool, p. 40 op 30/11/2010