Theater heeft normaal gezien een script, dat nauwgezet gevolgd wordt door de acteurs. Bij improvisatietheater liggen de kaarten iets anders: door input van het publiek kan het verhaal alle kanten opgaan. Op 29 en 30 oktober speelde het improvisatiegezelschap Swaajp in Antwerpen de voorstelling Weerwolven. ‘We betrekken het publiek mee in het stuk om uit te zoeken wie de weerwolf is. Zelfs wij weten nooit hoe de voorstelling zal eindigen.’
“Swaajp zag 5 jaar gelenden het levenslicht”, vertelt medeoprichter Ben Verhoeven. "In tegenstelling tot klassiek theater, waarbij acteurs vooraf geschreven tekst instuderen, vinden wij alles ter plekke uit. Als improvisatieacteur speel je op elkaar in zonder iets te hebben ingestudeerd, wat uiteindelijk leidt tot een verhaal. Natuurlijk schrijven we voor iedere voorstelling wel de achterliggende idee uit, dat kan niet anders. Maar de rest gebeurt spontaan: door input van het publiek ontstaan telkens nieuwe verhalen en personages, wat het ongelooflijk leuk maakt.”
Zoek de weerwolf
Weerwolven is gebaseerd op de De Weerwolven van Wakkerdam, een van oorsprong Frans kaartspel uit 2001. De spelers worden ingedeeld in twee groepen: dorpelingen en weerwolven. Een neutrale spelleider leidt het spel, dat verloopt in een opeenvolging van dagen en nachten: ‘s nachts eten de weerwolven een onschuldige burger op, overdag zoeken de inwoners van het dorp (samen met de weerwolven) wraak en wordt een van hen op de brandstapel gegooid. De burgers proberen alle weerwolven uit het dorp te vermoorden, omgekeerd willen de weerwolven alle burgers opeten. “Het theaterstuk speelt zich af in het dorp Wakkerdam in de jaren 1200 à 1850,” zegt Ben. “Tijdens de voorstelling gaan we met het publiek in discussie om uit te zoeken wie de weerwolven zijn. Vaak krijg je bijzonder creatieve reacties, die je niet meteen zou verwachten.”
Spannend
“Door mee te gaan in de suggesties van het publiek vouwt het verhaal zich steeds verder uit” vervolgt Ben. “Elke finale van Weerwolven is daardoor anders. Voor de acteurs is dat ook telkens heel spannend: je weet namelijk nooit helemaal zeker hoe een voorstelling zal aflopen. We starten met 8 acteurs, elke keer wordt er één iemand vermoord. Je moet elkaar aanvoelen en kijken welke richting het spel uit gaat. We hebben een aantal opties maar ook een zekere vrijheid om interessante elementen toe te voegen tijdens de voorstelling.”
“Swaajp speelt zowel Nederlandse als Engelstalige voorstellingen. Bij die laatste brengen we telkens iemand vanuit het buitenland naar Antwerpen om met ons op te treden. Daar leer je als acteur veel uit, want je werkt met iemand die zijn eigen ervaringen meebrengt. Momenteel spelen we om de twee maanden een Engelstalige voorstelling, maar vanaf januari doen we dat elke laatste zaterdag van de maand.”
Live muziek
“De muziek tijdens onze voorstellingen is altijd live. Bij Weerwolven hebben we daarvoor een pianist, die als een extra improvisator op het podium fungeert. Hij kan de sfeer van een bepaalde scène bepalen en daarop inspelen. Hij kan het stuk in een totaal andere richting sturen, of met geluidsaccenten het publiek volledig laten onderdompelen in het verhaal.”
“In het begin vond ik improvisatie heel moeilijk. Je moet telkens iets nieuws verzinnen. Omdat wij als volwassenen heel kritisch zijn voor onszelf, is dat een uitdaging. Om goed te kunnen improviseren, moet je die kritisch e houding afleren, want elk idee dat in je opkomt is goed, al denk je soms van niet. Ik heb zelf een cursus improvisatie van drie jaar gevolgd alvorens Swaajp op te richten. We bieden nu zelf cursussen aan voor beginnelingen of gevorderden. Iedereen is dus van harte welkom”
Voor meer informatie neem een kijkje op www.swaajp.be
Dit artikel werd gepubliceerd door (smallteaser.com) op (16/10/2018)