©ThoughtCatalog

Eindelijk is het zo ver: je bent klaar met studeren en klaar voor je eerste werkervaring! Alles verliep perfect volgens plan, maar plots houdt een virus de wereld in zijn greep. De coronacrisis gooit overal roet in het eten, ook bij jongeren op zoek naar hun droomjob.

Voor het eerst sinds vijf jaar stijgt het werkloosheidscijfer in Vlaanderen. Bovenop het grote aantal tijdelijk werklozen, zijn er ook steeds meer mensen die een nieuwe job zoeken. “Het aantal werkzoekenden stijgt, terwijl het aantal vacatures daalt”, vertelt Joke Van Bommel, woordvoerder van VDAB. Sollicitaties verlopen momenteel via alternatieve wegen, zoals online platformen en videochat.  “Jongeren ondervinden doorgaans geen problemen met de nieuwe manier van solliciteren, omdat zij bekend zijn met de digitale tools. We zien ook dat werkgevers moeite doen om sollicitaties zoveel mogelijk online te laten doorgaan. Als ze toch liever persoonlijk contact hebben, organiseren ze soms wel een sollicitatiegesprek, maar dan op de parking.”

"Soms organiseren ze wel een sollicitatiegesprek, maar dan op de parking”

Het effect op jongeren

De coronacrisis heeft een grote impact op de economie en de arbeidsmarkt. Van alle werkzoekenden is momenteel 18,2 procent jonger dan 25 jaar. Het aantal jongeren met een werkloosheidsuitkering is gestegen met 5,6 procent ten opzichte van vorig jaar. “Wanneer de arbeidsmarkt verandert, ondervinden jongeren daar als eersten de negatieve effecten van”, aldus Van Bommel. “Jongeren hebben vaak minder stabiele contracten, zoals dat van jobstudent, interim of tijdelijk werknemer. Maar er is ook goed nieuws: als het economisch beter gaat, profiteren jongeren daar ook meteen weer van.”

“Wanneer de arbeidsmarkt verandert, ondervinden jongeren daar als eersten de negatieve effecten van”

Volgens Van Bommel is een goede start van de loopbaan essentieel voor het verdere verloop ervan. “Jongeren moeten zich nu vooral focussen op het behalen van hun diploma. Eens ze dat op zak hebben, kunnen ze goed starten, zodra de economie zich opnieuw hersteld heeft.”   

De toekomst

Kim van Walsem is business manager bij een uitzendbureau en heeft regelmatig contact met jongeren die op het punt staan om af te studeren. “Als ik tegenwoordig aan studenten vraag vanaf wanneer ze beschikbaar zijn voor bepaalde vacatures, kunnen ze daar geen duidelijk antwoord op geven”, vertelt van Walsem. “Bij sommigen zijn de stages onderbroken, bij anderen volledig uitgesteld. Veel jongeren weten niet of ze hun stage later moeten inhalen en of ze daardoor later dan gepland zullen afstuderen. Je merkt dat ze zich veel zorgen maken over hun toekomst.”  

Die zorgen zijn volgens haar terecht. “Voor heel wat bedrijven is de toekomst onzeker. Ze wachten liever de economische impact van de crisis af vooraleer ze nieuwe werknemers aannemen.”   

Jongeren getuigen

Bedrijven liggen volledig stil of draaien op een laag pitje, sollicitaties gaan niet door en heel wat mensen verliezen hun job. Het is niet evident om werk te zoeken in tijden van corona. Vier jongeren getuigen over hun zoektocht naar een job.   

"Er zullen nog minder jobs zijn, zeker voor starters"

© Ellen Todts

Ellen Todts (25): “In juni vorig jaar ben ik afgestudeerd als master in de taalkunde. Na een drukke, maar leuke zomer ben ik eind augustus beginnen zoeken naar werk. Ik ben in de eerste plaats op zoek naar een job waarbij ik mijn talen kan gebruiken en kan schrijven, maar ik sluit andere jobs zeker niet uit. Solliciteren ligt nu iets moeilijker. Er komen minder vacatures online en het is nóg langer wachten op een reactie, als die er al komt. Als je dan toch aangenomen wordt, is het heel moeilijk te zeggen wanneer je precies kan starten.” 

“Ik heb nu twee keer een sollicitatiegesprek gehad met een recruitmentbureau via Skype. Dat verliep heel relaxed, omdat je nog niet echt in gesprek bent met het bedrijf zelf. Online valt er veel stress weg, omdat je in je eigen living zit. Ik vrees dat solliciteren in de toekomst nog moeilijker wordt. Veel mensen zijn hun job kwijt door de crisis, dus zijn we met nog meer op zoek. Ik vrees ook dat heel wat bedrijven het niet zullen overleven, waardoor er nog minder jobs zijn. Zeker voor starters zoals ik.”  

“Ik wil iets doen, het maakt niet uit wat”

© Garnett Chambers

Garnett Chambers (21): “Ik heb zeven jaar modeverkoop gestudeerd in het beroepsonderwijs en al een aantal jobs gehad, maar mijn zoektocht naar een nieuwe job begon twee weken geleden. Ik ben niet op zoek naar iets specifieks. Ik wil gewoon werken, iets doen, het maakt niet uit wat. Ik heb al met elk interimkantoor in Antwerpen contact gehad en ook de VDAB heb ik meerdere keren gesproken. Er is momenteel geen enkele vacature die past bij mijn profiel, waardoor ik nog niet de kans gekregen heb om te solliciteren.” 

“In deze fase van de coronacrisis is er vooral vraag naar specifieke profielen, zoals technici die bedrijven weer kunnen helpen opstarten. Zodra de maatregelen versoepelen en de horecazaken opnieuw opengaan, zal er wel extra werk zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de arbeidsmarkt snel zal normaliseren. Wat ik ook denk: door deze rare periode hebben mensen de tijd gehad om na te denken over hun huidige job en overwegen ze misschien een carrièreswitch.”   

"Technisch gezien ben ik nog steeds werkloos"

© Siemon Gysbrechts

Siemon Gysbrechts (24): “Met een bachelor in communicatiemanagement op zak ben ik al van midden januari op zoek naar een job in de consulting- of communicatiesector. Het zijn dynamische sectoren die veel afwisseling bieden. Ik had eerder al kans op een job in communicatie, maar die vacature werd plots on hold gezet als gevolg van de coronacrisis.”

“Momenteel zit ik in een speciale situatie. Net voor de crisis kreeg ik een voorstel voor een job als consultant, waarvoor ik moest langsgaan bij bedrijven voor opdrachten in marketing, sales, HR, customer service, enzovoort. Normaal kon ik op 20 april starten, maar dat werd voorlopig uitgesteld naar 25 mei. Ik heb nog geen contract ondertekend, dus technisch gezien ben ik nog steeds werkloos. Maar tenzij het bedrijf zware problemen krijgt door de crisis, ben ik verzekerd van een job. Het is afwachten.”

"Dit wordt een moeilijk jaar om werk te vinden"

© Shanty van den Berge

Shanty van den Berge (18): “Momenteel zit ik in mijn zevende jaar haarzorg aan de middelbare school. Mijn zoektocht naar een vaste job is nog maar pas begonnen. Liefst iets deeltijds, want ik wil graag nog een opleiding voor nagelstyliste en make-up volgen in het volwassenenonderwijs. Dat wil ik dan combineren met een parttime job in een ziekenhuis of bejaardentehuis, waar ik de haren van de patiënten of bewoners kan knippen. Werken in een kleine kapperszaak zou ik ook zien zitten.”

"Tijdens de coronacrisis heb ik nog niet gesolliciteerd, omdat ik denk dat het te moeilijk is. Veel bedrijven hebben geen vacatures openstaan voor een contactberoep zoals kapster. Wanneer de crisis grotendeels overgewaaid is, ga ik zeker weer solliciteren. Dit wordt sowieso een moeilijk jaar om werk te vinden. Veel bedrijven moeten heropstarten. Ik ga ervan uit dat ze alles terug op een rijtje willen hebben vooraleer ze nieuwe mensen aannemen.”  


Dit artikel werd gepubliceerd door De Wereld Morgen op 01/05/2020

vorige volgende