Hanna De Boe aan de Universiteitshal in Leuven. © An-Katrien Van De Winkel

Hanna De Boe (19) is een studente van de KU Leuven uit Aalst die drie dagen lang een hongerstaking deed. De Boe wil met deze hongerstaking haar solidariteit tonen aan de Palestijnen en de universiteit overtuigen om de banden te verbreken met universiteiten in Israël. De hongerstaking duurde van maandag tot en met woensdag. Reporter An-Katrien Van De Winkel was woensdag ter plaatse.

Op maandag begon Hanna De Boe een hongerstaking. “Deze symbolische drie dagen zullen in het teken staan van Palestijnse solidariteit en een vraag naar een universitaire boycot van Israël”, zegt De Boe zelf. “Ik doe het maar drie dagen omdat ik mezelf niet wil verliezen. Dan zou ik geen stem meer hebben om mij in te zetten voor Palestina.” De studente Biomedische wetenschappen begon met staken aan het rectoraat van de KU Leuven. Daar werd ze na een kwartier weggestuurd.

“De universiteit is een plaats waar ruimte is voor uiteenlopende standpunten en waar je op een veilige en respectvolle manier je mening kan delen”, zegt de KU Leuven in een schriftelijke reactie. “We vragen wel dat protestacties op ons grondgebied en in onze gebouwen veilig en respectvol verlopen. Een hongerstaking is geen veilige manier van protesteren en brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, het is wellicht ook met die intentie dat de werknemer de studente vroeg om geen gebruik te maken van het domein van de universiteit.”

© An-Katrien Van De Winkel

Vervolgens is Hanna De Boe aan de Universiteitshal in de Naamsestraat gaan zitten. Daar werd ze weggestuurd door de politie omdat ze geen vergunning had. “Ik heb binnen het uur een vergunning geregeld en nu kunnen ze mij niets meer maken en mag ik hier gewoon zitten”, zegt de studente uit Aalst. “Een bewaker die enkele keren gebeld werd om mij weg te halen, bracht mij zelf koekjes en vertelde dat het goed is wat ik doe. Hij steunt mij ook heel erg.”

Hanna De Boe zet zich sinds 7 oktober 2023 in voor Palestina. Dat deed ze eerst door te protesteren, naar marsen en stille waken te gaan en petities te ondertekenen, maar zonder succes, volgens De Boe. “In het begin had ik nog veel hoop dat al deze acties iets gingen uithalen, maar die hoop is nu weg. Daarom ben ik nu een hongerstaking begonnen.” Het idee om een hongerstaking te doen speelde al langer, maar sinds twee weken is ze hier serieus over beginnen nadenken, met deze drie dagen als gevolg. Volgens De Boe is dit bijna de enige manier om nog vredevol te protesteren. Tijdens de hongerstaking gaat zowel fysiek als mentaal alles goed met haar. “Ik heb gewoon heel veel kou”, vertelde ze zelf. “Het hongergevoel is eigenlijk al weggegaan.”

‘If I must die’

Naar het gedicht ‘If I Must Die” van Refaat Alareer, deelt De Boe ook witte vliegers uit. Refaat Alereer was een Palestijnse dichter uit de Gazastrook die zeer kritisch was tegenover Israël. Hij overleed op 6 december 2023 tijdens een Israëlische luchtaanval in Noord-Gaza.

Als de actie geen reactie krijgt, zal De Boe zich blijven inzetten voor Palestina. “Ze zullen de druk wel voelen, van zowel mij als van vele andere studenten”, zegt ze zelf. “Ik ben zeker van plan om verder te protesteren, maar verder dan een hongerstaking ga ik niet gaan.”

“Ik krijg dagelijks honderden berichten van mensen die mij steunen en dat verwarmt mijn hart enorm. Die enkele negatieve reacties maken dan niet zo veel meer uit. Gisteren heeft er wel iemand op mij gespuwd” – Hanna De Boe

Reactie van de KU Leuven heeft ze nog niet gekregen, maar volgens de studente zijn ze er wel mee bezig. “De universiteit is een plaats waar ruimte is voor uiteenlopende standpunten en waar medewerkers en studenten op een veilige en respectvolle manier hun mening kunnen delen. We begrijpen de vele vragen en sterke gevoelens die dit conflict oproept”, zegt de KU Leuven hierover. “We hebben reeds meermaals alle partijen opgeroepen om de regels van het internationaal recht en oorlogsrecht te respecteren, onmiddellijk over te gaan tot een duurzaam staakt-het-vuren en dat strikt na te leven, en meteen te voorzien in grootschalige humanitaire hulp.”

Hanna De Boe nodigde mensen uit om mee te doen op verschillende manieren zoals vliegers uitdelen, samen wachten of eventueel zelfs effectief deelnemen aan de hongerstaking. “Er is zonnecrème voor wie snel verbrandt en dekentjes als je het koud hebt”, klinkt het. Ze brak haar hongerstaking op woensdag om 21 uur door dadels uit te delen aan mensen die haar steunden. Vervolgens kreeg ze ook een maaltijd van een Palestijns restaurant in Leuven.

Via haar Instagramaccount liet De Boe intussen weten dat andere studenten haar stakingsactie zullen overnemen. Ze hoopt dat er iedere dag één student is die zal blijven protesteren met een hongerstaking voor de Universiteitshal in Leuven.

vorige volgende