Binnenland
Belgische, Congolese en Chinese studenten denken samen na over de uitdagingen van hun generatie. (Foto © Mo*)

Een generatie in opbouw

(MO*) Wat komt er uit de bus wanneer je acht Congolese, acht Chinese en zeven Belgische studenten drie weken laat nadenken over de mondiale uitdagingen van morgen? Het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS) vroeg het zich af en bracht de studenten samen rond de tafel.

Faryda Moumouh

Faryda Moumouh: Botsing op muur van geloof en cultuur

Faryda Moumouh: beeldende kunstenares, kunstfotografe en dochter van haar vader. In 2008 overleed Faryda’s vader erg plots. Zijn lichaam wordt binnen de 48 uur gerepatrieerd naar zijn geboorteland. Faryda botst op de muur van geloof, vervreemding en het migratieprobleem. In 2012 stelt ze haar solotentoonstelling ´Reclaim´ voor. Het is een reeks van pakkende beelden die verdriet, trots en een zoektocht naar identiteit blootgeeft. Ze deelde haar ervaring met ons.

sarah

“De VRT laat veel evidente kansen liggen”

“De VRT laat veel evidente kansen liggen. Ze zorgen wel voor meer anderskleurige gezichten op het scherm, maar ik vond het percentage ook absoluut niet ambitieus.” Aan het woord: Katleen De Ridder, auteur van het boek De Witte Media. Het boek schetst de belangrijke evoluties in de relatie media-’allochtonen’ en legt uit waarom media en ‘allochtonen’ op gespannen voet leven.

nationalestraat

Nationalestraat: opbraak nummer 2 [Video]

U heeft het waarschijnlijk al gemerkt, de tweede opbraak van de nationalestraat is een feit! Amper een jaar na de vorige heraanleg vertoonde de straat al verzakkingen en loskomende stenen. Een verkeerde materiaalkeuze was de oorzaak.

Conchita Wurst

Antwerp Pride trotseert regen

Na een week vol festiviteiten stond op zaterdag 10 augustus het slotfestival van Antwerp Pride op het programma. Met artiesten als Michael Lanzo, Lilianne Saint-Pierre en Eurosongwinnaar Conchita Wurst passeerden er heel wat bekende namen de revue.

belwinkels

Opleiding tot Belg bestaat 10 jaar

Nieuwkomers die in Vlaanderen arriveren moeten van de overheid een cursus volgen wanneer vaststaat dat ze hier voor een behoorlijke tijd zullen blijven. Deze noodzaak tot aanpassing in de samenleving is niet van alle tijden. Pas sinds 1 april 2004 is de inburgering realiteit, het viert dus haar tinnen jubileum.

de ideale migrant

De ideale migrant

Geen onderwerp dat meer verhalen van miserie, ontbering, angst, woede, spanning en onbegrip oproept dan migratie. Je vraagt je af waarom de mens sinds zijn ontstaan niets anders doet. Welnu: omdat migratie, ondanks alles ­ en dan bedoelen we wel degelijk: zonder afbreuk te doen aan al die ontbering, angst, onbegrip… ­ uiteindelijk, op lange termijn, veel voordelen heeft. Migranten kunnen slagen. Alleen gaat het voor de ene vlotter dan voor de andere. Wanneer is migratie gelukt? En voor wie?

nieuwebelgen

Nieuwe Belgen kleuren televisie

Vorig jaar zijn op de televisiezenders van de VRT
 6,8 % nieuwe Vlamingen aan bod gekomen. Geertje De Ceuleneer, diversiteitscoördinator van de VRT, vindt dat een goed teken, maar weet dat het percentage niet representatief is. “In de toekomst willen we nog beter doen.”

Belwinkels

Geen hokjes voor migranten

Antwerpse belwinkels hebben met de telefoonhokjes altijd ingespeeld op de behoeften van migranten. Maar volgens de uitbaters zijn hun telefoonhokjes niet winstgevend meer. Door de komst van social media en smartphones gebruiken steeds minder mensen de telefoonhokjes om hun familie in het buitenland te contacteren.

Maryam H’madoun: "In de VS is er geen enkele zichzelf respecterende econoom die discriminatie in vraag stelt. Dat is daar ondenkbaar. In Europa bestaan die wel." (Foto © Apache)

“Economiestudenten krijgen nog altijd gedateerde verklaringen aangeleerd”

In de zomermaanden spreekt Apache.be elke week met jonge economen over hun onderzoek, de praktische toepassingen ervan en de actualiteit. Hoe heeft de financiële crisis hun onderzoek veranderd? Wat valt er van economen te leren over de wereld? En waarom gebruiken ze altijd zulke ingewikkelde formules waar andere sociale wetenschappers niets van begrijpen?

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 29 augustus 2014 @ 08:25

  Over straaljagers en inschrijvingsgelden http://t.co/TKvGTFJ3sC http://t.co/kmb075UIWt

 • 28 augustus 2014 @ 08:30

  Verander de mentaliteit http://t.co/xPLoT6803q http://t.co/zmbRSGU0I4

 • 27 augustus 2014 @ 15:40

  Jeroen Meus: “Een keukendeur staat net iets vaker op een kier” @een http://t.co/TK7EDNl9Y4 http://t.co/VzQfKQ4tnH

 • 27 augustus 2014 @ 14:50

  Tumblr introduceert merkherkenning op afbeeldingen http://t.co/XDFSV2DK1a http://t.co/qkc35gMVyb

 • 25 augustus 2014 @ 13:59

  Victory Wanderers schitteren op toernooi - http://t.co/wzyjFqDbhC http://t.co/1f8Tqt4tuZ

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2014 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk