Binnenland
(Foto © KifKif)

“Het is tijd voor nieuwe perspectieven over gender en superdiversiteit”

Van dinsdag 16 augustus tot en met zaterdag 20 augustus organiseerde Kif Kif in samenwerking met ella – kenniscentrum gender en etniciteit – een Gender & Superdiversiteit summer school in het Antwerpse Zuiderpershuis. De beweging organiseerde een week lang workshops, lezingen en culturele activiteiten voor dertig deelnemers van diverse achtergronden. Kers op de taart was een slotdebat in het Ecohuis over superdiversiteit en migratie in het kader van de vluchtelingencrisis.

RINGLAND_Rivierenhof_Ontwerp

[PIDMAG] Blijft Burgerparticipatie zonder gevolg?

Al twee jaar op rij ziet de Vlaamse regering dat Ringland, de burgerbeweging die bijna enkel door vrijwilligers getrokken wordt, vele duizenden mensen verwelkomt op haar festival. Om aan dit krachtige signaal van burgers tegemoet te komen, werd een ‘intendant voor overkapping’ aangesteld om te luisteren naar de voorstellen van het volk. Wat op het eerste zicht lijkt op een Vlaamse regering die na jarenlang aanmodderen eindelijk naar haar burgers luistert, openbaart zich al snel als een zoethoudertje, waardoor de burger met een kluitje in het riet wordt gestuurd.

(Foto © Babs Gabriel)

[PIDMAG] Is de winkel van de toekomst groen?

Ecologie en duurzaamheid zijn belangrijk. Dat beseffen ook steeds meer winkels en diensten. Ze bedenken originele concepten om hun steentje bij te dragen aan een klimaatvriendelijkere samenleving. Van een verpakkingsvrije winkel tot een gecombineerde leverings- en recyclagedienst: wie ecologisch zoekt, die vindt. Hoogleraar Pim Martens bevestigt: “Er is nog veel werk voor de boeg, maar elk duurzaam initiatief is een stap in de goede richting.”

[PIDMAG] Safari in de stad

[PIDMAG] Safari in de stad

Wie in de stad woont, moet het doen zonder al te veel natuur. Althans, dat denken we. Wij gingen op safari in Antwerpen en ontdekten de mooiste wilde plantjes, kruiden en dieren. Een overzicht per locatie:

(Foto © Nienke van Kapel)

[PIDMAG] “De natuur is doodgeknuffeld”

Vlamingen zijn verkavelingsziek, zo beweerde professor Leo Van Broeck (KU Leuven) tijdens een recente klimaattop. Volgens Van Broeck moeten de mensen dichter bij elkaar gaan wonen zodat er meer plaats is voor groen. Maar moeten we dan met zijn allen massaal in wolkenkrabbers gaan huizen?

[PIDMAG] ThermoStad

[PIDMAG] Thermo-Stad

In april gingen elf studenten journalistiek aan de slag voor een PIDMAG in samenwerking met KULeuven. Mieke Geysmans leidde als gasthoofdredacteur alles in goede banen. Waarover de zestiende PIDMAG gaat, vertelt ze in dit voorwoord.

“We moeten evolueren naar een kringloopeconomie"

[PIDMAG] “Overheid faalt in klimaatbeleid”

België heeft één van de grootste ecologische voetafdrukken ter wereld. Toch lijkt het ons niet te lukken om een wetgevend kader voor klimaatregels op te stellen. “De nationale overheid blijft absoluut in gebreke”, stelt het Wereld Natuur Fonds België (WWF). Steden en gemeenten nemen daarentegen wel initiatief om klimaatvriendelijker te worden.

(Foto © Fatima-Zahra Naimi)

Brussel Centraal in alle kleuren voor BlackLivesMatter

Brussel Centraal was even in Amerikaanse sferen tijdens Brussels goes VIRAL for BLACKLIVESMATTER. Zo’n 250 tot 300 Belgen, maar ook Fransen en Britten, die begaan zijn met wat er zich in Amerika afspeelt, stroomden toe op het plein voor Brussel Centraal. Je waande je even in Baton Rouge of Minnesota.

IMG_9811 kopie

3D straatkunst promoot duurzame waterflesjes

Sinds zaterdag kan je in de loods van Cargo Zomerbar aan Park Spoor Noord terecht voor een foto op een driedimensionaal kunstwerk. Het is een initiatief van Dopper, het merk van de hervulbare waterflesjes, die hiermee het overmatig gebruik van plastic flessen wil aankaarten en het gebruik van kraantjeswater wil promoten. De eerste honderd bezoekers kregen een Doppperflesje mee.

[PIDMAG] Slapende Angst

[PIDMAG] Slapende Angst

Roerloos lig je in bed. Vanuit je ooghoek zie je een donkere gedaante opdoemen. Je voelt angst, probeert recht te staan, weg te lopen. Maar dat lukt niet. Je bent verlamd, het is onmogelijk om terug te vechten. Net voor het ergste kan gebeuren, verdwijnt de schim weer. Neen, dit is geen horror film, maar slaapverlamming. Een aandoening waarmee 25 tot 30% van de mensen minstens één keer in zijn leven te maken krijgt. Dat kan Beatrice* (23) bevestigen.

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 31 augustus 2016 @ 12:16

  Vluchtelingen en designers werkten samen in Studio Refugee @Gioia_Arduini https://t.co/K6BkbmVXSr https://t.co/IwHhtMWCRH

 • 27 augustus 2016 @ 12:30

  "De verdeling tussen een collectie voor ‘de man’ en ‘de vrouw’ is vermoeiend" @Gioia_Arduini https://t.co/pLOVUWBfZZ https://t.co/6E5uS5Mzop

 • 26 augustus 2016 @ 12:54

  De hegemonie van de rationaliteit: mag G-/god nog bestaan?, vraagt @JefCauwenberghs zich af https://t.co/EkDBpnsMw2 https://t.co/XsnkI7C2Ty

 • 25 augustus 2016 @ 14:55

  Voor het eerst in drie jaar wereldwijd weer meer jeugdwerklozen volgens @ilo https://t.co/YZ1WhnoYav https://t.co/rWwzDP8o03

 • 23 augustus 2016 @ 13:26

  “Het is tijd voor nieuwe perspectieven over gender en superdiversiteit” @KifKifbe https://t.co/p58lPjN4lZ https://t.co/9w0tHlWdwz

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2016 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk