Binnenland
[PIDMAG] Slapende Angst

[PIDMAG] Slapende Angst

Roerloos lig je in bed. Vanuit je ooghoek zie je een donkere gedaante opdoemen. Je voelt angst, probeert recht te staan, weg te lopen. Maar dat lukt niet. Je bent verlamd, het is onmogelijk om terug te vechten. Net voor het ergste kan gebeuren, verdwijnt de schim weer. Neen, dit is geen horror film, maar slaapverlamming. Een aandoening waarmee 25 tot 30% van de mensen minstens één keer in zijn leven te maken krijgt. Dat kan Beatrice* (23) bevestigen.

IMG_0788

[PIDMAG] De dunne lijn 
tussen interesse en obsessie

In Duitsland bestaan er aparte parkeerplaatsen voor vrouwen, dichtbij de ingang van het gebouw en in het zicht van de garagebewaker of van de veiligheidscamera’s. Na de massale verkrachtingen in Keulen worden er voor vrouwen en kinderen aparte treinwagons voorzien. Een verregaande vorm van sociale segregatie? Mannelijke aandacht blijft vaak ‘onschuldig’, maar escalatie kan desastreuze gevolgen hebben. In extreme gevallen leidt het zelfs tot aanranding en stalking.

[PIDMAG] Vluchten van de angst

[PIDMAG] Vluchten van de angst

In maart 2016 registreerde de Dienst Vreemdelingenzaken 1.374 asielzoekers in België. Op de vlucht voor de dood laten ze hun thuis, vrienden en familie achter. Maar niet hun angst.

student

Studenten werken niet voor de luxe

Studenten moeten studeren, niet werken, schrijft Yves Stevens (KU Leuven) in een opiniestuk in de Standaard. Die opinie is niet alleen onrealistisch, maar ook onrespectvol tegenover studenten. “Wij werken niet voor de luxe, meneer Stevens: we hebben de luxe niet om te kiezen.”

tunnel

[PIDMAG] Wat is angst eigenlijk?

Angst: iedereen heef ter wel eens last van, maar wat is het eigenlijk? Wij vroegen het aan psychologe Marlies Van Kerckhoven. “Angst is in feite een normale reactie op een gevoel van bedreiging in de omgeving. Angstig zijn, kan ook nut hebben, omdat het je helpt te anticiperen op mogelijk gevaar.”

(Foto © Flickr/JD)

[PIDMAG] De tien gekste fobieën

Ooit al gehoord van hippopotomonstrosesquippedaliofobie? Die gekke naam wordt gegeven aan de angst voor lange woorden. Welke tien andere gekke fobieën bestaan er zo nog?

[PIDMAG] Angst door een virtuele bril

[PIDMAG] Angst door een virtuele bril

Virtual Reality wordt steeds populairder. Ook in de gezondheidszorg wordt er geëxperimenteerd met deze techniek. Het blijkt een goede manier om van je diepste angsten af te komen.

(Foto © Flickr/JordanFrancisco)

[PIDMAG] Bang …

Angst is van alle tijden. Al vanaf het ontstaan van de mensheid leven we in angst. Hoe complexer de samenleving, hoe complexer de verschillende angsten. Angst vormt dan ook een rode draad doorheen onze geschiedenis.

(Foto © Jente Vandewijer)

[PIDMAG] Toch werkt studentenbegeleiding niet: drempel te hoog?

47,5 MILJOEN SUBSIDIE,
EN TOCH WERKT STUDENTENBEGELEIDING NIET

Veel studenten vinden de weg naar psychologische begeleiding op school niet. Nochtans trekt het ministerie van Onderwijs 47,5 miljoen euro uit voor het sociale beleid op hogescholen en universiteiten. Pedagoog Tom Smets beaamt dat er veel drempels z n die het studenten bemoeilijken om de juiste hulp te vinden: “Het aanbod is zo groot en zo complex dat veel studenten zoek raken in het kluwen. De complexiteit verhoogt de drempel om hulp te zoeken”.

[PIDMAG] Moeten we bang zijn?

[PIDMAG] Moeten we bang zijn?

22 maart 2016, het is een datum die voor eeuwig in ons geheugen gegrift staat. België werd op ongekend harde w ze getroffen door terreur. Iedereen kreeg er op één of andere manier wel mee te maken: scholieren die op het punt stonden de eindejaarsreis van hun leven te maken, pendelaars die zich zoals elke dag met de metro naar het werk haastten. Het mag dan ook niet verwonderen dat één op drie Vlamingen sindsdien angst heeft om slachtoffer te worden van een terreuraanslag. Iedereen is op zijn hoede, angstig zelfs. Maar is dat gevoel wel terecht?

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 23 juli 2016 @ 13:38

  Waterpret op Sint-Andries! #watergevecht #zon #zomer #antwerpen #fun #water @ StampMedia https://t.co/uquMizsEzM

 • 22 juli 2016 @ 15:08

  Wanneer Aäron en Eloi een Afrikaanse moskee bezochten tijdens Eid al-Fitr ... https://t.co/Wvgvz7yitQ https://t.co/8cabgo1NbW

 • 22 juli 2016 @ 08:39

  "Liefste België, ik zou jou en sommige van je kinderen kunnen haten, maar koos ervoor om van jullie te houden" https://t.co/yaXcAbWQhh

 • 20 juli 2016 @ 16:26

  RT @_StoryLab_: Soms heb je niet meer nodig dan dit als er verschrikkelijke dingen gebeuren... Dankjewel Akram! #Nice #Solidariteit https:/…

 • 17 juli 2016 @ 16:00

  "Ze zeggen dat de studententijd de leukste tijd van je leven is en ik ging daarin geloven" https://t.co/8XSrz7J8oG #bangvoorhetleven

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2016 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk