Binnenland
Sociale verhuurkantoren kunnen het afsluiten van verhuurcontracten voor vluchtelingen vergemakkelijken .

Dreigend woonprobleem voor vluchtelingen, want “zonder garantie geen huurcontract”

De massale doorstroom van vluchtelingen naar de reguliere huisvesting zal deze maand mogelijk een woonprobleem veroorzaken. De zoektocht naar een huis was in 2015 al een moeilijke opdracht voor migranten, maar zonder concrete oplossingen wordt het binnenkort haast onmogelijk.

Als je blind wordt, kun je mobiliteit leren. (Foto © Flickr/UNAMID)

Hoe vinden blinden de weg?

Mobiliteit leren blinden en slechtzienden vanaf de lagere school. Als je met een visuele beperking wordt geboren, leer je al in de kleuterschool om je te oriënteren. Die lessen zijn constant in beweging. Onze reporter Pieter-Jan, zelf blind sinds zijn vijf, legt de huidige mobiliteitstrainingen voor blinden en slechtzienden uit.

Antwerpen-Centraal

NMBS verkort aanvraagtijd voor assistentie aan hulpbehoevenden

Vanaf vandaag kunnen mensen met een beperking op korte termijn assistentie aanvragen bij de NMBS. Voor achttien Belgische stations zullen hulpbehoevenden drie uur op voorhand begeleiding kunnen aanvragen, terwijl dat nu nog 24 uur is. De Reizigersbond reageert positief, maar er moet nog heel wat gebeuren opdat mensen met een beperking zelfstandig kunnen reizen.

(Foto © Kaoutar Lekraïchi)

Brailleliga: “Er zijn jammer genoeg veel vooroordelen over blinden”

Dat er jammer genoeg nog veel vooroordelen zijn over blinden, zegt Ronald Vrydag, departementsdirecteur van de Brailleliga. De Brailleliga is een organisatie die kosteloos hulp biedt aan mensen die blind of slechtziend zijn, zodat ze hun zelfstandigheid kunnen bewaren. “In een snel evoluerende wereld wordt te weinig rekening gehouden met mensen met een visuele handicap.”

(Foto © Flickr/Eric Andresen)

Engels in Vlaanderen: it’s five for twelve

Vlamingen noemen zichzelf graag polyglotten. Ze gaan er prat op bij hoog en laag te beweren dat ze veel verschillende talen beheersen en spreken. Maar cijfers liegen niet, en zeggen ontegensprekelijk dat dat mantra al lang niet meer bewaarheid wordt. Zelfs de lingua franca Engels deelt flink in de klappen. We hinken hoe langer hoe meer achterop.

Wael en Adil van 5 Onthaal & marketing blinken van trots.

Leerlingen atheneum Hoboken organiseren feest voor daklozen

Afgelopen vrijdag vond in het Antwerpse daklozenopvangcentrum ‘Victor’ een feestje plaats voor daklozen. De bijeenkomst werd georganiseerd door een klas van het atheneum in Hoboken. “De leerlingen bedachten dit allemaal zelf.”

(Foto © Stefan Lambrechts)

Studenten organiseren creatieve workshops voor een goed doel

Kavka opent zaterdag haar deuren voor Charged Up, een workshopdag georganiseerd door drie beloftevolle studenten. Voor De Warmste Week presenteren de studenten workshops waarin je in een creatieve sfeer kunt genieten. Het accent ligt op het kunst-educatieve, want De Batterie in Brugge is het goede doel. “Het wordt een leuke dag vol inspiratie, leuke creaties en solidariteit.”

(Foto © Stefan Lambrechts)

Chanoeka: acht kaarsen op acht dagen

In het Museum Aan de Stroom is de eerste kaars aangestoken in het kader van Chanoeka, het joodse ‘feest van de lichtjes’. Philip Heylen, schepen van cultuur, leidde de avond in. “Het MAS, een boegbeeld voor en door Antwerpen, is de geschikte plaats om samen feest te vieren.”

Geroge Arakel

Online platform zet inspirerende allochtonen in de kijker: “Zorgen dat iedereen in 2030 allochtoon wil zijn”

Het platform Voorbeeld Allochtoon, van succesvol ondernemer George Arakel, komt naar België. De oprichter wil inspirerende voorbeelden van allochtonen tonen, om de stereotiepe en negatieve berichtgeving in de media te corrigeren. Onlangs publiceerde Arakel een boek over zijn leven met tips om succesvol te worden. “Niemand had verwacht dat ik zou zijn waar ik nu ben.”

(Foto © Wikimedia/Tech. Sgt. Matt Hecht)

Genderstereotypen beïnvloeden studiekeuze van jongeren

Jongens kiezen nog altijd massaal voor technische studies, exacte wetenschappen en ICT, meisjes voor opleidingen in verzorging en onderwijs. Het gevolg is dat mannen en vrouwen onevenwichtig verdeeld blijven over de beroepssectoren. “We zijn al op een punt gekomen dat iedereen fan is van gelijke kansen, maar genderstereotypen leven impliciet nog voort”, aldus Helena Bonte, medewerker van RoSa vzw.

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 5 februari 2016 @ 12:11

  Dreigend #woonprobleem voor #vluchtelingen, want “zonder garantie geen huurcontract” https://t.co/mMOY3IwvnF https://t.co/A5uBi2bg78

 • 5 februari 2016 @ 09:02

  @Xournalist *gooi dinokoek*

 • 5 februari 2016 @ 08:36

  Laatste dag om je in te schrijven: gratis mediaworkshops tijdens de krokusvakantie! RT = dinokoek. https://t.co/nJBpfpLTL0

 • 4 februari 2016 @ 10:43

  .@AdamsMensah2 (24) maakt aangrijpende #documentaire over moeder-zoonrelatie @Het_Bos https://t.co/Xh78gkM38Y https://t.co/PhbXFPIgXd

 • 4 februari 2016 @ 07:30

  Hoe vinden blinden de weg? https://t.co/mte9V7d1qX https://t.co/bkzZLvv5Ne

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2016 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk