Binnenland
Wat moet je doen bij een bloedneus?

Fabels over EHBO

Er bestaan veel fabels rond het verzorgen van onder meer wonden bij een ongeval. Zo zou je boter op een brandwonde moeten smeren en je hoofd naar achter moeten houden als je neus bloedt. Niets is minder waar. Wat zijn de bekendste valkuilen? We vroegen het aan Kristof Muylaert, EHBO-lesgever, en Matthieu Clarysse van het Rode Kruis.

de stadsboerderij

Urban farming: Turnhout laat stad en platteland versmelten

Op zondag 15 september opende Turnhout zijn Stadsboerderij. De bedoeling van zo’n urban-farming is de stad en het platteland samen te brengen en bewustzijn te creëren. Het opvoeden van jongeren en aandacht voor de landelijke identiteit staan daarbij centraal.

Kledingontwerper Eli (rechts) met Sergej van rapgroep Netwerk: "Als Relik groeit, dan groeit Netwerk ook." (Foto © Stefan Lambrechts)

1 jaar Relik: 18-jarige oogst succes met eigen kledingmerk

Zondag showde Eli Alders de collectie van zijn urban kledingmerk Relik tijdens de Open Studio Dag, in hartje Borgerhout. De 18-jarige ontwerper hoopt zijn eigen winkel te openen in Antwerpen. “Sinds het bestaan van Relik heb ik geen plan B. Ik wil mijn eigen winkel. Dat is plan A !”

Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, stelde dat de strijd om vrede er één is die we moeten blijven voeren. (Foto © Milou Verstappen)

“Zonder vrede is er geen toekomst”

In Antwerpen zijn 300 religieuze leiders van over de hele wereld bijeen voor de Internationale Vredesontmoeting ‘Peace is the Future’. Tijdens de openingsceremonie getuigden onder meer Herman Van Rompuy en de Yezidische Vian Dakheel over de nood aan dialoog. “Zonder vrede is er geen toekomst.”

De populariteit van de waterpijp gaat nog steeds in stijgende lijn. (Foto © Flickr/Francis)

Shisha: populair, maar lang niet ongevaarlijk [Video]

De populariteit van de waterpijp gaat nog steeds in stijgende lijn in België. Heel wat jongeren proberen de waterpijp uit met hun vrienden en velen brengen geregeld een bezoekje aan shishabars. De gezondheidsrisico’s die hiermee verbonden zijn, blijken echter minder bekend bij de jeugd.

Lander Piccart

Piccart: “Hoop dat mijn opvolger over de nodige dosis lef beschikt”

Lander Piccart, de voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, gaat vanaf maandag aan de slag als kabinetsmedewerker van Brussels minister Pascal Smet (SP.A). Bijna drie jaar lang verdedigde Piccart (22) de belangen van de Vlaamse jongeren en hun organisaties. Hij blikt tevreden terug op de voorbije periode. “De Vlaamse Jeugdraad is een organisatie geworden waarnaar wordt geluisterd.”

Dirk De Muynck ruilde de computerschermen in voor een stekje onder de Siciliaanse zon. (Foto © Niels D'Haene)

Antico Sapore: van maffiagrond tot sociaal project

Tien jaar geleden gaf informaticus Dirk De Muynck zijn leven een totaal andere wending. Van de ene op de andere dag wisselde hij de computerschermen in voor een stekje onder de Siciliaanse zon. Sindsdien is er veel gebeurd: de man werd olijfboer en stampte het bedrijfje Antico Sapore uit de grond.

Alle katten die van eigenaar veranderen moeten voortaan gesteriliseerd, geïdentificeerd en geregistreerd worden. (Foto © Flickr/Skating Nun)

Kat die van eigenaar verandert, moet gesteriliseerd zijn

Particulieren die een kat willen verkopen of weggeven, moeten er vanaf vandaag op toezien dat het dier gesteriliseerd is. De maatregel moet het aantal zwerfkatten en dieren in een asiel beperken.

"Vandaag wenden bepaalde politieke krachten dit probleem aan om een vijandsbeeld te scheppen." (Foto © Flickr/Jarek Jarosz)

“Ik neem evenveel afstand van IS als ik van een andere zaak zou doen”

De discussie over radicalisering onder moslimjongeren laait hoog op. Politici en experten proberen uit te leggen wat die jongeren drijft en hoe we radicalisering kunnen tegengaan. Wat jongeren zelf te vertellen hebben, blijft vaak onderbelicht. Wij gingen in gesprek met vier jongeren over hun geloof en de heisa rond de radicalisering.

taal onderwijs

Amper 25 Vlaamse scholen doen mee aan immersie-onderwijs

Het gewijzigde onderwijsdecreet laat scholen toe om niet-taalvakken, zoals chemie, wiskunde of aardrijkskunde, te geven in een taal naar keuze. Vanaf 1 september kunnen 1.780 leerlingen uit het middelbaar onderwijs dus vakken volgen in een andere taal. Maar is die nieuwe didactische aanpak wel haalbaar? Een groot deel van de Vlaamse middelbare scholen en leerkrachten twijfelt er (nog) over.

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 20 september 2014 @ 11:57

  Opkomst voor Special Olympics niet al te hoog - http://t.co/Bk5KoGJar9 http://t.co/sra78sIFGB

 • 19 september 2014 @ 08:25

  Zal streamingdienst #Netflix ook #België veroveren? - http://t.co/Tln2xTKJzy http://t.co/915AZOUOKF

 • 19 september 2014 @ 05:28

  @Ilona_ @FVdkhove Alle mogelijke redenen

 • 18 september 2014 @ 22:01

  Onafhankelijkheidsdroom in Wales blijft beperkt http://t.co/Vo1iK88kF9 http://t.co/5tbbpKddpu

 • 18 september 2014 @ 15:18

  We zijn zoek naar mensen die problemen/vervelende ervaringen hebben met het systeem van leerkrediet. Ben jij of ken jij zo iemand? #dtv

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2014 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk