Binnenland
Savina Istas: "wat wij willen bereiken met een afvalvrije winkel voor de klant is dat wij verpakkingen helemaal weglaten." (Foto © Wikke Witteveen)

“Niets is honderd percent duurzaam”

Duurzaam is een buzzword. Geen wonder met de klimaatsverandering en globale opwarming, die steeds duidelijker hun gevolgen laten zien. Maar hoe begin je aan duurzaam leven? Savina Istas uit Antwerpen heeft daar een simpel antwoord op: “Vermijd verpakkingen zo veel mogelijk.”

Robuust: The Zero Waste Shop. (Foto © Wikke Witteveen)

Winkelen zonder verpakking

Zondag ging in Antwerpen een supermarkt open waar geen enkele verpakking wordt gebruikt. ‘Robuust: The Zero Waste Shop’ is de eerste in zijn soort in België. Op de allereerste dag was de winkel alvast te klein voor alle nieuwsgierigen. “Ik erger me dood aan de hoeveelheid verpakkingen in de andere supermarkten.”

Belgische, Congolese en Chinese studenten denken samen na over de uitdagingen van hun generatie. (Foto © Mo*)

Een generatie in opbouw

(MO*) Wat komt er uit de bus wanneer je acht Congolese, acht Chinese en zeven Belgische studenten drie weken laat nadenken over de mondiale uitdagingen van morgen? Het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (UCOS) vroeg het zich af en bracht de studenten samen rond de tafel.

Faryda Moumouh

Faryda Moumouh: Botsing op muur van geloof en cultuur

Faryda Moumouh: beeldende kunstenares, kunstfotografe en dochter van haar vader. In 2008 overleed Faryda’s vader erg plots. Zijn lichaam wordt binnen de 48 uur gerepatrieerd naar zijn geboorteland. Faryda botst op de muur van geloof, vervreemding en het migratieprobleem. In 2012 stelt ze haar solotentoonstelling ´Reclaim´ voor. Het is een reeks van pakkende beelden die verdriet, trots en een zoektocht naar identiteit blootgeeft. Ze deelde haar ervaring met ons.

sarah

“De VRT laat veel evidente kansen liggen”

“De VRT laat veel evidente kansen liggen. Ze zorgen wel voor meer anderskleurige gezichten op het scherm, maar ik vond het percentage ook absoluut niet ambitieus.” Aan het woord: Katleen De Ridder, auteur van het boek De Witte Media. Het boek schetst de belangrijke evoluties in de relatie media-’allochtonen’ en legt uit waarom media en ‘allochtonen’ op gespannen voet leven.

nationalestraat

Nationalestraat: opbraak nummer 2 [Video]

U heeft het waarschijnlijk al gemerkt, de tweede opbraak van de nationalestraat is een feit! Amper een jaar na de vorige heraanleg vertoonde de straat al verzakkingen en loskomende stenen. Een verkeerde materiaalkeuze was de oorzaak.

Conchita Wurst

Antwerp Pride trotseert regen

Na een week vol festiviteiten stond op zaterdag 10 augustus het slotfestival van Antwerp Pride op het programma. Met artiesten als Michael Lanzo, Lilianne Saint-Pierre en Eurosongwinnaar Conchita Wurst passeerden er heel wat bekende namen de revue.

belwinkels

Opleiding tot Belg bestaat 10 jaar

Nieuwkomers die in Vlaanderen arriveren moeten van de overheid een cursus volgen wanneer vaststaat dat ze hier voor een behoorlijke tijd zullen blijven. Deze noodzaak tot aanpassing in de samenleving is niet van alle tijden. Pas sinds 1 april 2004 is de inburgering realiteit, het viert dus haar tinnen jubileum.

de ideale migrant

De ideale migrant

Geen onderwerp dat meer verhalen van miserie, ontbering, angst, woede, spanning en onbegrip oproept dan migratie. Je vraagt je af waarom de mens sinds zijn ontstaan niets anders doet. Welnu: omdat migratie, ondanks alles ­ en dan bedoelen we wel degelijk: zonder afbreuk te doen aan al die ontbering, angst, onbegrip… ­ uiteindelijk, op lange termijn, veel voordelen heeft. Migranten kunnen slagen. Alleen gaat het voor de ene vlotter dan voor de andere. Wanneer is migratie gelukt? En voor wie?

nieuwebelgen

Nieuwe Belgen kleuren televisie

Vorig jaar zijn op de televisiezenders van de VRT
 6,8 % nieuwe Vlamingen aan bod gekomen. Geertje De Ceuleneer, diversiteitscoördinator van de VRT, vindt dat een goed teken, maar weet dat het percentage niet representatief is. “In de toekomst willen we nog beter doen.”

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 2 september 2014 @ 09:39

  Winkelen zonder verpakking: @IstasSavina opent verpakkingsvrije winkel in Antwerpen http://t.co/kC8hsUVEU8 http://t.co/KOLaA6Avbz

 • 2 september 2014 @ 09:38

  “Niets is honderd percent duurzaam” http://t.co/3pj3m21ATO http://t.co/eMlCR2YQlB

 • 31 augustus 2014 @ 14:51

  Kruistocht eindigt in @middelheim park - http://t.co/bJ6eUAgStq http://t.co/9tRMcgiK0m

 • 29 augustus 2014 @ 08:25

  Over straaljagers en inschrijvingsgelden http://t.co/TKvGTFJ3sC http://t.co/kmb075UIWt

 • 28 augustus 2014 @ 08:30

  Verander de mentaliteit http://t.co/xPLoT6803q http://t.co/zmbRSGU0I4

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2014 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk