Binnenland
(Foto © Maya Witters)

Alexander De Croo: “Eigenlijk heb ik nooit aan politiek willen doen”

Alexander De Croo (Open VLD) maakte zondag bekend dat ons land 36 miljoen euro uittrekt voor onderwijs in de minst ontwikkelde landen. Wij praatten met de minister voor zijn vertrek naar Washington. “We doen niet aan ontwikkelingshulp om aan lokale politiek te doen, wel om de lokale bevolking te helpen.”

Schermafbeelding 2015-04-20 om 13.22.26

Magali heeft afasie: “Spreek is voor mij makkelijker dan begrijp”

(PIDMAG) Praten en luisteren, lezen en schrijven, we doen het zo vaak dat we er niet meer bij stil staan. Tot er een kink in de kabel zit. Dan is het zoeken naar manieren om te overleven in een samenleving die opgebouwd is rond communicatie. Magali Biemans (28) liep acht jaar geleden een hersenletsel op en lijdt sindsdien aan afasie.

Ook in Antwerpen werd er, in aanwezigheid van schepen van Jeugd Nabilla Ait Daoud (N-VA) geknuffeld tegen alle vormen van agressiviteit. (Foto © Chiara Bonardo)

Knuffelmoment tegen pesten en zinloos geweld

Het negende nationale Knuffelmoment, een initiatief van Idee Kids & vzw Zinloos Geweld, vond donderdag plaats op 20 plaatsen over heel Vlaanderen. Zo ook in Antwerpen, waar in het Koninklijk Lyceum – zo wil de legende – om stipt 13.33 de Paashaas tot leven kwam.

(Foto © Flickr/Jurriaan Persyn)

Nieuwe regels rond rijbewijs: “Dom om 3 jaar te wachten”

Wie een voorlopig rijbewijs heeft, maar binnen de drie jaar niet zijn rijexamens aflegt, moet drie jaar wachten. “Een domme regel”, klinkt het bij jongeren die het slachtoffer zijn van deze wet. Het kabinet van minister van Mobiliteit Ben Weyts wil voor 2016 nieuwe regels omtrent het rijbewijs.

(Foto © Yilza Brahimi)

Spreken zonder woorden: gebaren over alle talen heen

Gebaren kun je in het Vlaams, in het Nederlands, maar ook in het Engels of Frans. Kortom: de ene gebarentaal is de andere niet. “In West-Vlaanderen zijn er gebaren die niet gebruikt worden in Limburg. En omgekeerd.”

(Illustratie © Nick Baelemans)

Taal leer je beter in de klas

(PIDMAG) Een nieuwe taal leer je beter op de schoolbanken dan in de jeugdbeweging of de sportclub. Dat blijkt uit onderzoek van doctoraatsstudent Goedele Vandommele (Centrum voor Taal en Onderwijs in Leuven). “Vooral spreken gaat beter vanop de schoolbanken.”

De Reuzenpijp. (Foto © Stefan Lambrechts)

Cheerio, cheerio, Antwerpen heeft een (pre)metro

Op zaterdag 18 april rijdt er eindelijk een tramstel onder de Turnhoutsebaan. Om dat te vieren mogen bezoekers tijdens de tweede week van de paasvakantie wandelen door de nieuwe kokertunnel. “Het is de inhuldiging van 40 jaar werk”, aldus Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn.

(Illustratie © Nick Baelemans)

Taboewoorden: van ‘neger’ tot ‘zelfmoord’

(PIDMAG) ‘Neger’, ‘zelfmoord’ of ‘bejaarde’: terwijl de ene er geen punt van maakt, is de ander gekwetst dat je een van die termen gebruikt. Taboewoorden: waar, wanneer en hoe gebruik je ze het best, of toch liever helemaal niet?

(Foto © Stamp Media)

Waarom we spelfoudten maken

(PIDMAG) Taalfouten zijn van alle tijden. De mythe dat het steeds slechter gesteld zou zijn met onze taalbeheersing, wordt met liefde ontkracht door experts: in Latijnse inscripties barstte het ook al van de uitschuivers. Maar hoe ontstaan zo’n fouten en waarom zijn ze zo hardnekkig?

(Archieffoto © Flickr/i_m_not_here)

Geheim protocol tussen mediagroepen en Financiën

De Europese Commissie heeft België in gebreke gesteld voor een geheim protocol, opgemaakt tussen de administratie Financiën en grote mediagroepen. Dat protocol stipuleert dat de uitgevers geen btw moeten betalen op hun digitale nieuwsproducten. Door een toevalligheid kreeg Europa lucht van de geheime ‘Belgische regeling’ en stelde ons land prompt in gebreke.

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 21 april 2015 @ 11:13

  RT @_StoryLab_: Cardification #2: FOLD voegt context toe aan journalistieke verhalen - http://t.co/TWnUrtTWJf … /translated from @storybench

 • 21 april 2015 @ 09:57

  Alexander De Croo:“Eigenlijk heb ik nooit aan politiek willen doen” @alexanderdecroo @openvld http://t.co/P7OPIlfL3O http://t.co/fdG8Z1eUEW

 • 20 april 2015 @ 13:33

  @zjokka Terechte bemerking, bij dezen gepubliceerd mét link :)

 • 20 april 2015 @ 13:33

  Magali heeft #afasie: “Spreek is voor mij makkelijker dan begrijp” http://t.co/ilmPJTorol http://t.co/EghAjKVDiC

 • 20 april 2015 @ 05:41

  Bijna 7000 likes op de #StampMedia facebookpagina - https://t.co/uAhoMwzsr7

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2015 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk