Buitenland
(Foto © Bahram Maaruf)

“Als wij terroristen zijn, waarom komen jullie dan niet zelf tegen ISIS vechten?”

In de bergen van Iraaks Koerdistan, op het drielandenpunt van Irak, Iran en Turkije ligt het Qandil-gebergte. In dit gebergte hebben de guerillastrijders van de PKK (de Koerdische Arbeiderspartij) een enclave opgericht waar ze hun hoofdkwartier hebben. De PKK staat in Europa en Amerika op de lijst van terroristische organisaties. Ik heb de kans om hen te ontmoeten en te kijken hoe ze leven in het gebied dat ze onder hun controle hebben.

(Foto © Yasmien Vranken)

“Mijnbouwbedrijven hebben 24/24 water, gewone Peruviaan 1 uur/dag”

De Peruviaase Elsa Merma Ccahua is in ons land om de nieuwe campagne van Broederlijk Delen kracht bij te zetten. Elsa vraagt aandacht voor de water- en vervuilingsproblematiek, veroorzaakt door mijnbouwbedrijven. Ook de doofpotpolitiek van de Peruviaanse regering klaagt ze aan. “Voor de regering zijn we maar domme boeren”.

Op deze dag, 27 jaar geleden, lieten 5.000 Koerden het leven met de geur van appel in hun neus en wit schuim op hun lippen.

Vandaag stond Koerdistan stil

Vandaag is het 27 jaar geleden dat Koerdistan en de wereld werden opgeschrikt door één van de meest gruwelijke gebeurtenissen sinds de Tweede Wereldoorlog. Het dorpje Halabja, in het noorden van Irak, werd gebombardeerd met mosterdgas. Bahram was vandaag getuige van de herdenking, die wordt gehouden over heel Koerdistan.

Vechten om het woord ‘genocide’

Vechten om het woord ‘genocide’

100 jaar geleden voltrok zich de Armeense genocide in het toenmalige Ottomaanse Rijk. In 1915 beval de Ottomaanse regering de deportatie van alle Armeniërs naar de toenmalige Ottomaanse provincie Syrië. Daarbij lieten vele honderdduizenden het leven. Recep Tayyip Erdogan, de Turkse premier, sprak vorig jaar al verzoenende woorden: “Het is een plicht om het leed van dat volk in herinnering te brengen’.”

In Estland regeert de jeugd

In Estland regeert de jeugd

Taavi Rõivas won met zijn Hervormingspartij (Eesti Reformierakond) de Estse parlementsverkiezingen. De 35-jarige politicus wordt de jongste regeringsleider in de Europese Unie. Hem wacht nu de zware opdracht om het versplinterde Estse politieke landschap te lijmen.

Nicolás Maduro probeert de populariteit van Chávez te erven door vergelijkbare maatregelen te nemen. (Cartoon © Flickr/DonkeyHotey)

Venezuela kondigt diplomatieke sancties aan tegen VS

Nicolas Maduro, president van Venezuela, onthulde zijn plannen om het aantal Amerikaanse diplomaten in zijn land te verminderen. Ook moeten Amerikaanse toeristen voortaan in het bezit zijn van een visum als ze het land bezoeken. De aankondiging markeert een nieuw dieptepunt in de relatie tussen de twee landen.

Foto © Pietro Valocchi/Flickr

Turkse graftombe kan NAVO op zucht van oorlog brengen

Afgelopen weekend stormde het Turks leger Syrië binnen om een graftombe te evacueren. IS-strijders dreigden namelijk het heiligdom te vernielen. Officieel ligt dit graf wel degelijk op Turks grondgebied. Als NAVO-lid heeft Turkije recht op militaire steun bij een aanval van buitenaf. Een vergeten graftombe kan dus de hele NAVO alsnog meesleuren in het Syrisch conflict.

TTIP Staes 620

Bart Staes: “TTIP ontmantelt nationale rechtspraak en wetgeving”

Wordt het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Verenigde Staten (TTIP) goedgekeurd, dan zal dat het leven van miljoenen mensen door elkaar schudden. Wetgevingsprocedures zouden onder druk komen te staan. “TTIP behartigt in eerste instantie de belangen van grote bedrijven.”

Iraanse ayatollah wil brug slaan tussen islam en westen

Iraanse ayatollah wil brug slaan tussen islam en westen

De westerse jeugd heeft, collectief, een brief gekregen van de Iraanse ayatollah Khamenei. In de brief roept de geestelijk leider op om een brug te slaan tussen de islam en het westen. Khameini richt zich tot jongeren, “niet omdat ik over jullie ouders en politici heen kijk, maar omdat de toekomst van onze naties in jullie handen ligt”.

© Simon Englebert, aka. Trebelgnoms

Knuffelweeshuizen in Cambodja: hoe zinvol is vrijwilligerswerk?

Selfies met schattige lachende Aziatische kindjes op Facebook. Het lijkt wel een nieuwe trend. Meer dan ooit hebben jongeren de drang om zichzelf te gaan ontdekken in het buitenland, vaak door vrijwilligerswerk. In Cambodja stijgt het aantal weeshuizen terwijl het aantal wezen daalt. Worden weeshuizen uit de grond gestampt als hostels om naïeve vrijwilligers te lokken?

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 26 maart 2015 @ 19:51

  RT @vrtderedactie: Hoe reageren jonge Marokkanen op de uitspraken van Bart De Wever? http://t.co/HGXQfJwRfP

 • 26 maart 2015 @ 17:52

  In het @VRTjournaal is er zo meteen een interview met enkele van onze jongeren nav. de ironische open brief die Ismail (19) gister schreef.

 • 26 maart 2015 @ 16:35

  De nieuwe K3 moet niet blank en blond zijn - http://t.co/rsitZ8IRq3 http://t.co/tPbkXBNhst

 • 26 maart 2015 @ 15:09

  .@vrtderedactie op bezoek voor een interview http://t.co/XGxPJMkaN8

 • 26 maart 2015 @ 13:21

  [Video] “Psychologisch racisme tegen Aziaten” - http://t.co/aF4eHl0QfX http://t.co/rztT8pNtUu

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2015 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk