Buitenland
Een pijl wijst naar de stemlokalen.

Wat zijn de standpunten van de Amerikaanse presidentskandidaten?

Hoe denken Bernie Sanders, Hillary Clinton, Ted Cruz en Donald Trump over wapens, onderwijs, de doodstraf, het klimaat, de gezondheidszorg en het buitenlands beleid? Democraten versus Republikeinen. We hebben voor u de standpunten van de belangrijkste presidentskandidaten op een rijtje gezet.

Bernie Sanders

Waarom Sanders altijd lijkt te verliezen (zelfs wanneer hij wint)

Je zou veel geld verdiend hebben als je een jaar geleden gewed had dat democratisch presidentskandidaat Bernie Sanders in april 2016 nog in de race zou zitten. Zijn kansen leken toen onbestaande, maar nu slaan zijn sociale, ecologische en economische boodschap enorm aan. Het zal niet dankzij de Amerikaanse media zijn, want zij houden vast aan een bijzonder narratief: de mythe van de tekortschietende Sanders.

Frietjes met tartaar.

Stoot de friet de patat van de troon?

Als een klant in een Belgische frituur vraagt om een zakje patat, dan kan je er prat op gaan: de persoon in kwestie moet een Nederlander zijn. Maar de grens van de benaming van onze nationale trots valt niet samen met de geografische scheiding tussen België en Nederland. Meer nog, de term friet lijkt zelfs aan een opmars bezig.

De ontwerper toont een dakloze de slaapzakjas 'Sheltersuit'.

Slaapzakjas ‘Sheltersuit’ voor daklozen: “Geen oplossing, wel waardevol product”

Nederland telt meer dan 31.0000 daklozen en slechts honderden locaties om hen ’s nachts een onderdak te bieden. Om de situatie voor hen die de nacht op straat moeten doorbrengen dragelijker te maken, ontwierp modeontwerper Bas Timmer de ‘Sheltersuit’ en stichtte hij met kompaan Alexander de Groot de ‘Sheltersuit Foundation’ op.

Nagorno-Karabach

Nagorno-Karabach: “Hulp van Internationale gemeenschap is broodnodig”

Na 22 jaar bevroren conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan, wordt de onafhankelijke regio Nagorno-Karabach opnieuw geteisterd door geweld. Vlaamse jongeren met roots in de beide staten volgen de confrontatie met argusogen. “Iedereen wil vrede.”

Een intifadastrijder wordt uitgebeeld op een muurschildering, met een kenmerkende sjaal rond zich.

Sociale media zijn kweekplaats voor ‘digitale intifada’

In bezet Palestina en Israël worden sinds oktober 2015 ook sociale media ingezet in de strijd. Op sociaalnetwerksites worden jonge Palestijnen aangemoedigd om de wapens op te nemen, wat dan ook in de praktijk gebeurt. Er is sprake van een heuse ‘digitale intifada’.

offshore bedrijven

Een offshore-bedrijf, wat is dat precies?

Met de Panama Papers kennen we het grootste belastingschandaal uit de geschiedenis. Duizenden mensen, waaronder tientallen regeringsleiders, worden genoemd in het dossier over offshore-bedrijven in belastingparadijzen. Maar een offshore-bedrijf, wat is dat precies?

referendum oekraïne

Nederlanders voor of tegen samenwerking met Oekraïne?

Op 6 april krijgen de Nederlandse burgers de kans om hun mening te uiten over een associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne. Het “Ja-kamp” en “Nee-kamp” proberen al een aantal weken stemmen voor zich te winnen. Tegelijkertijd bestaat er nog veel onduidelijkheid over wat het verdrag inhoudt. Waar stemmen de Nederlanders woensdag nu voor of tegen?

(Foto © Joris Hermans)

Gebrek aan wegen in Congo: dodelijke gevolgen voor ziekentransport

Zieke kinderen of zwangere vrouwen uit afgelegen dorpen in Congo hebben moeilijk toegang tot de gezondheidszorg. Het ontbreken van berijdbare wegen maakt het voor ambulanciers moeilijk tot zelfs onmogelijk om in de dorpen te geraken. “Zwangere vrouwen met weeën moeten soms 60 kilometer wandelen naar het ziekenhuis.”

Lukas Pairon met Gaza op de achtergrond

Lukas Pairon: “Ik leer zo ontzettend veel van Gaza”

“Dit project gaat over vrede”, vertelt Lukas Pairon. Hij is te gast in het Koninklijk Atheneum van Antwerpen, de school waar het zeven jaar geleden voor hem allemaal begon. “We haalden vredesactivisten uit Israël en Palestina naar hier en trokken met een stel Antwerpse jongeren naar daar.”

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 3 mei 2016 @ 15:29

  'Stemmen uit de stad' laat wekelijks jongeren aan het woord over de zaken die hen bewegen #stemmenuitdestad - https://t.co/JZr8sUDD0x

 • 3 mei 2016 @ 10:30

  Wat zijn de standpunten van de Amerikaanse presidentskandidaten? @VerkiezingenVS https://t.co/GnqUEkTZXE

 • 2 mei 2016 @ 14:21

  RT @KasperGoethals: We launched our Athens project yesterday. Applications are open until 23d of May: https://t.co/btvVd3meJ4

 • 2 mei 2016 @ 12:29

  30/30/30: Huiskamers in @stadgenk kunstpodium voor een dag https://t.co/2kzplXLAey https://t.co/EZhRzUvEVi

 • 2 mei 2016 @ 08:46

  Netwerkevent van @MvslimInspires in #Berchem: "Maak van de V wat je wil" #mvslimconnects https://t.co/WXGlyEhBBf

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2016 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk