Buitenland
(Foto © Flickr/Socialdemokraterna)

Diplomatieke rel tussen Zweden en Saoedi-Arabië

Zowel Zweedse zakenmensen als Zweedse aapjes (!) zijn niet langer welkom in Saoedi-Arabië. Een gevolg van uitspraken van de Zweedse Minister van Buitenlandse Zaken, over het gebrek aan mensenrechten in het conservatieve Saoedi-Arabië. Die zijn internationaal in het verkeerde keelgat geschoten. Minister Margot Wallström wordt in buiten- en binnenland veroordeeld, en de (mogelijke) represailles zijn bijna niet meer te overzien.

(Foto © Flickr/Jean-Marc Ferré)

VN moeten grotere rol spelen bij internationale belastingafspraken

Op een hoorzitting over de strijd tegen fiscale fraude hebben drie Belgische journalisten van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) in de kamercommissie Financiën toelichting gegeven bij hun onderzoeken Offshore Leaks, LuxLeaks en SwissLeaks.

(Foto © Flickr/Vernon Chan)

Lee Kuan Yew: keerzijde van dictatuur

Een aantal dagen geleden overleed Lee Kuan Yew. Hij was 31 jaar lang premier van Singapore en transformeerde het toenmalige derdewereldland tot een van de welvarendste staten in Azië. Zijn beleid geldt als een voorbeeld voor een succesvolle dictatuur.

(Foto © Bahram Maaruf)

“Als wij terroristen zijn, waarom komen jullie dan niet zelf tegen ISIS vechten?”

In de bergen van Iraaks Koerdistan, op het drielandenpunt van Irak, Iran en Turkije ligt het Qandil-gebergte. In dit gebergte hebben de guerillastrijders van de PKK (de Koerdische Arbeiderspartij) een enclave opgericht waar ze hun hoofdkwartier hebben. De PKK staat in Europa en Amerika op de lijst van terroristische organisaties. Ik heb de kans om hen te ontmoeten en te kijken hoe ze leven in het gebied dat ze onder hun controle hebben.

(Foto © Yasmien Vranken)

“Mijnbouwbedrijven hebben 24/24 water, gewone Peruviaan 1 uur/dag”

De Peruviaase Elsa Merma Ccahua is in ons land om de nieuwe campagne van Broederlijk Delen kracht bij te zetten. Elsa vraagt aandacht voor de water- en vervuilingsproblematiek, veroorzaakt door mijnbouwbedrijven. Ook de doofpotpolitiek van de Peruviaanse regering klaagt ze aan. “Voor de regering zijn we maar domme boeren”.

Op deze dag, 27 jaar geleden, lieten 5.000 Koerden het leven met de geur van appel in hun neus en wit schuim op hun lippen.

Vandaag stond Koerdistan stil

Vandaag is het 27 jaar geleden dat Koerdistan en de wereld werden opgeschrikt door één van de meest gruwelijke gebeurtenissen sinds de Tweede Wereldoorlog. Het dorpje Halabja, in het noorden van Irak, werd gebombardeerd met mosterdgas. Bahram was vandaag getuige van de herdenking, die wordt gehouden over heel Koerdistan.

Vechten om het woord ‘genocide’

Vechten om het woord ‘genocide’

100 jaar geleden voltrok zich de Armeense genocide in het toenmalige Ottomaanse Rijk. In 1915 beval de Ottomaanse regering de deportatie van alle Armeniërs naar de toenmalige Ottomaanse provincie Syrië. Daarbij lieten vele honderdduizenden het leven. Recep Tayyip Erdogan, de Turkse premier, sprak vorig jaar al verzoenende woorden: “Het is een plicht om het leed van dat volk in herinnering te brengen’.”

In Estland regeert de jeugd

In Estland regeert de jeugd

Taavi Rõivas won met zijn Hervormingspartij (Eesti Reformierakond) de Estse parlementsverkiezingen. De 35-jarige politicus wordt de jongste regeringsleider in de Europese Unie. Hem wacht nu de zware opdracht om het versplinterde Estse politieke landschap te lijmen.

Nicolás Maduro probeert de populariteit van Chávez te erven door vergelijkbare maatregelen te nemen. (Cartoon © Flickr/DonkeyHotey)

Venezuela kondigt diplomatieke sancties aan tegen VS

Nicolas Maduro, president van Venezuela, onthulde zijn plannen om het aantal Amerikaanse diplomaten in zijn land te verminderen. Ook moeten Amerikaanse toeristen voortaan in het bezit zijn van een visum als ze het land bezoeken. De aankondiging markeert een nieuw dieptepunt in de relatie tussen de twee landen.

Foto © Pietro Valocchi/Flickr

Turkse graftombe kan NAVO op zucht van oorlog brengen

Afgelopen weekend stormde het Turks leger Syrië binnen om een graftombe te evacueren. IS-strijders dreigden namelijk het heiligdom te vernielen. Officieel ligt dit graf wel degelijk op Turks grondgebied. Als NAVO-lid heeft Turkije recht op militaire steun bij een aanval van buitenaf. Een vergeten graftombe kan dus de hele NAVO alsnog meesleuren in het Syrisch conflict.

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 20 april 2015 @ 13:33

  @zjokka Terechte bemerking, bij dezen gepubliceerd mét link :)

 • 20 april 2015 @ 13:33

  Magali heeft #afasie: “Spreek is voor mij makkelijker dan begrijp” http://t.co/ilmPJTorol http://t.co/EghAjKVDiC

 • 20 april 2015 @ 05:41

  Bijna 7000 likes op de #StampMedia facebookpagina - https://t.co/uAhoMwzsr7

 • 18 april 2015 @ 12:10

  Sigmar Polke herleeft in Alibis, leve Sigmar Polke! #Koln #Keulen #kunst http://t.co/zVNwfVZmo5 http://t.co/78dfkn3i4K

 • 17 april 2015 @ 12:16

  Carmien Michels en Firky El Azzouzi: “Taal moet rollen en sprankelen” - http://t.co/c7phQXXN5T http://t.co/PWANpw7cTn

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2015 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk