Cultuur
Straattaal

Leer een mondje Antwerpse straattaal praten

Jongeren gebruiken straattaal om zich te onderscheiden van mekaar en van hun ouders. Wij speurden in het stadscentrum naar typische uitdrukkingen ‘van de straat’. Beluister de geluidsfragmenten en leer een mondje straattaal spreken!

(Foto © Thomas Verstrepen)

“Taal is dé manier om te laten zien wie je bent, of wil zijn”

YOLO, selfie, fixen of chillen: iedereen heeft deze woorden wel eens horen vallen. Op de bus, toevallig op straat, overal. Het zijn woorden die gebruikt worden door de jongeren van vandaag. “Taalgebruik is voor jongeren dé manier om te laten zien wie ze zijn of wie ze willen zijn.”

Boten aan het MAS.

Water-rAnt: ‘t Eilandje in “nautische sfeer”

Dit weekend vindt in Antwerpen het festival Water-rAnt plaats. Het driedaags evenement belicht de dynamiek van de haven en haar verleden en brengt authentieke schepen naar het Bonaparte-, Willem- en Verbindingsdok. Zo wordt ‘t Eilandje ondergedompeld in “een nautische sfeer”.

15.000 studenten zakten af naar de Sloepenweg op 't Eilandje.

Studenten geven het beste van zichzelf op 12de editie van StuDay

Wanneer in Antwerpen een nieuw academiejaar van start gaat, wordt er door de studenten altijd reikhalzend uitgekeken naar de eerste donderdag van de universiteitsweek. Voor de twaalfde keer al bouwden studenten uit de hogescholen of universiteiten tijdens StuDay een stevig feestje.

Sinds 2013 ligt de festivalsite van StuDay aan de Waagnatie. Opgesteld aan de oevers van de Schelde, niet zo gek ver van de Antwerpse haven. (Foto © Jef Cauwenberghs)

Vooruitblik op Studay: lintjes, pintjes en dansen maar

Donderdag is het weer Studay, dus hoog tijd voor een voorbeschouwing. Dat doen we door terug te blikken. Onze reporter trok vorig jaar naar de Waagnatie en trof er bonkende beats, kleurrijke vaandels en ladderzatte studenten aan. StuDay: het laatste feestje van de festivalzomer, het eerste van een academiejaar vol fuiven.

(Foto © Marijke Vermander)

Tout Va Train, Black Bus Revelation en Tram Jets sluiten Car Free Festival af

Met het Car Free Festival trakteerde Studio Brussel de pendelende Vlaming op muziek. Het festival werd afgesloten op het Martelarenplein in Leuven met straffe Belgische bands als Tout Va Bien, Black Box Revelation en The Van Jets.

Enkele vroege vogels aan de ingang van deSingel.

De Nacht van De Standaard versus De Correspondent

‘De Standaard’ heeft haar waarden herschreven en trad daarmee naar buiten tijdens ‘De Nacht van De Standaard’ in deSingel. De redactie van de krant nodigde haar publiek uit om o.m. kritisch na te denken over de positie van media ten opzichte van politiek en de veranderingen doorheen de tijd. Een lesje mediawijsheid, verpakt als cultureel evenement.

Schermafbeelding 2015-09-09 om 14.58.53

MAS meest toegankelijke museum voor blinden

Pieter-Jan is blind en testte uit hoe de beleving van enkele Antwerpse musea is voor iemand met een visuele beperking. Het Museum Plantin-Moretus, het M HKA, het Middelheimmuseum en het MAS werden onder de loep genomen. Welk museum scoorde nu het best?

Schermafbeelding 2015-09-09 om 14.45.51

Antwerpse musea voor blinden: het MAS

Pieter-Jan is blind en testte uit hoe de beleving van enkele Antwerpse musea is voor iemand met een visuele beperking. Het Museum Plantin-Moretus, het M HKA, het Middelheimmuseum en het MAS werden onder de loep genomen. Als laatste aan de beurt: het MAS.

(Foto © Milou Verstappen)

Fotografe Célestine Aerden stelt tentoon: ‘How the West is Now’

Van 10-28 september loopt in Kavka de tentoonstelling ‘How the West is Now’. Deze tentoonstelling van fotografe Célestine Aerden vertelt het verhaal van ranches, in Alberta, Canada, die plaats moesten maken voor grote bedrijven.

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 5 oktober 2015 @ 15:36

  Het ING-voorval in #Antwerpen: een invasie van angst @mohamedouaamari http://t.co/zeUgevAI07

 • 5 oktober 2015 @ 11:37

  Komen Eten @opVIER ontvangt transvrouw: “Het woord transseksueel vind ik ongepast” #komeneten http://t.co/3y0IT7KovP http://t.co/1kmJmxaoVq

 • 5 oktober 2015 @ 09:33

  Pieter-Jan De Smet (21) kroont zich tot Belgische kampioen @muurkeklop in #Nijlen #bkmk2015 http://t.co/HLeBVHLPB5 http://t.co/rJmqmDSe8E

 • 3 oktober 2015 @ 09:43

  Vandaag houden we onze Startdag @StampMedia in Antwerpen! http://t.co/OeVRCvMnvd

 • 2 oktober 2015 @ 13:38

  Leer een mondje Antwerpse straattaal praten - http://t.co/5YzbqVk9Yk http://t.co/zcVl4UbsZu

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2015 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk