Cultuur
Neveneffecten stond al jaren niet meer samen op een podium.

Neveneffecten komt weer samen voor improshow in Leuven

Neveneffecten komt voor het eerst in jaren opnieuw samen voor een optreden met improvisatiegezelschap Preparee. Dat pakt op 25 februari uit met een nieuwe show in de aula Pieter De Somer, de grootste campuszaal in Leuven. De crew van Preparee is enorm enthousiast: “Ik vraag me af hoe die mannen ruiken!”

Zia poseert voor de zes zwart-witportretten.

Kunstenares Zia Smets: “Bezoekers moeten niet naar mij kijken”

Vrijdag ging in Antwerpen de expo The Story I Have Is Not A Story van Zia Smets van start. De tentoonstelling heeft als rode draad identiteit en thuis, en de betekenis daarvan. “Met deze expo wil ik mensen inspireren, een statement maken en een discussie starten”, vertelt Smets enthousiast.

Adams Mensah, jonge filmmaker met kamerbrede glimlach

Adams Mensah maakt aangrijpende documentaire over moeder-zoonrelatie

De documentaire ‘Ik Belg mijn moeder Ghanees’ van Adams Mensah gaat op donderdag 4 februari in première. Voor deze film gaat de jonge acteur, danser en filmmaker zijn moeder in Ghana bezoeken. “Ik had geen andere keuze dan naar haar toe te gaan.”

(Foto © Johannes Markus Vandevoorde)

Fagotspeler Bert Helsen: “Hopelijk verschraalt artistieke landschap niet”

In Belgie werd de voorbije jaren veel bespaard op cultuur. In het rapport-Blanchard staat dat het Nationaal Orkest van België en het operaorkest van De Munt moeten fuseren tegen 2026. Bert Helsen, fagotspeler bij het Nationaal Orkest van België: “Het is goed dat er eens grondig nagedacht wordt over de toekomst van klassieke orkesten. Sociaal-cultureel moet een stap naar de Brusselaar worden gezet.”

(Foto © Annick Wellens)

Size zero maakt plaats voor plus-size

Luguber magere modellen domineerden jarenlang de catwalk. Intussen lijken de size zero modelletjes plaats te maken voor gezonde modellen mét vormen. We mogen echter niet dromen, vindt Marianne Nykjaer, modeblogster en model met een gezond maatje meer. “Het is gewoon een harde wereld, waarin je continu beoordeeld wordt op je uiterlijk. Meisjes die niet sterk in hun schoenen staan, zullen altijd gevoelig blijven voor zulke commentaar.”

cartoonKim

Cartoonist Kim 1 jaar na Charlie Hebdo: “Goede cartoons teken je onbezorgd”

Een jaar en enkele terroristische aanslagen later vertelt Kim Duchateau, bekend als cartoonist Kim, over ‘Charlie Hebdo’ en over de niet zo rooskleurige toekomst voor cartoonisten. “Regelmatig wensen mensen mij na een cartoon dingen toe die honderd keer grover zijn dan de mop op zich.”

VRT-topman Leo Hellemans.

Wat betekent de nieuwe VRT-beheersovereenkomst voor jongeren?

De nieuwe VRT-beheersovereenkomst valt magertjes uit voor jongeren. Dat blijkt na de voorstelling van het bindende contract tussen de Vlaamse Overheid en onze openbare radio- en televisieomroep, waarin richtlijnen worden vastgelegd waar de VRT zich de komende jaren aan moet houden. “Televisie blijft een lastig medium om jongeren te bereiken.”

(Foto © Arthur Van Duyse)

Berchemse kinderen maken kunst voor iedereen

De Berchemse tentoonstelling ‘JAM!’ (Jonge Artiesten Museum) is afgesloten met een slotfeest. Acht weken lang gingen meer dan 300 Berchemse kinderen aan de slag met hun handen, penselen en potloden. Hedendaagse kunstenaars, zoals Guy Rombouts en Karen Vermeren, begeleidden het proces. Het resultaat: erg fantasievolle werkjes.

(Foto © Milou Verstappen)

Sven Gatz: “Circuskunsten hebben nog heel wat groeimarge”

Onze reporter Karolien Segers gaat een week lang op zoek naar de ziel van circus. Onderweg ontmoet ze boeiende mensen. Vandaag aan het woord: minister voor cultuur Sven Gatz (Open VLD): “Circus heeft zichzelf van de periferie naar het centrum kunnen werken.”

(Foto © Flickr/trialsanderrors)

André Depoorter keert terug in de (circus)tijd

StampMedia-reporter Karolien Segers ging een week lang op zoek naar de ziel van circus. Onderweg ontmoette ze boeiende mensen. Vandaag: het relaas van André Depoorter. Uit liefde voor het circus archiveert hij het Belgische circus.

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 12 februari 2016 @ 15:07

  Peter Bouckaert: “Crisis is niet in Europa, maar in Syrië, Afghanistan en Irak” @KU_Leuven https://t.co/GAZEQzcAXT https://t.co/J5YjEJy1O1

 • 11 februari 2016 @ 11:53

  Schilderij in #CarolusBorromeus gewisseld volgens eeuwenoude techniek #timelapse https://t.co/ifRhnsvqIe https://t.co/PUyp5vKgzf

 • 10 februari 2016 @ 15:37

  Comeback Neveneffecten in #Leuven @lievenscheire @JonasGeirnaert @koendepoorter @Preparee https://t.co/HPG8cYSjlq https://t.co/j0l2fULy0E

 • 9 februari 2016 @ 17:00

  Vijf jaar na de #ArabischeLente: een verwelkte bloem in een verwoest veld https://t.co/27XqPc13vB https://t.co/lyDkUgVhv9

 • 9 februari 2016 @ 13:35

  ‘#ManyVoicesOneLove’: Artiesten tegen mensonwaardige #vluchtelingenkampen @NoMoBSOfficial https://t.co/EUYRKgOePJ https://t.co/A03bBeYigm

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2016 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk