Jongeren en psychisch welzijn
Games om negatieve gevoelens te verdrijven

Games om negatieve gevoelens te verdrijven

Op de campus C-Mine van de LUCA school of arts in Genk maakt Lisa Janssens haar eigen games. Al van kleins af aan is ze gefascineerd door games, en begon die ook zelf te ontwikkelen nadat ze op haar achttiende in een depressie belandde. Door games te maken over emoties wil ze anderen helpen om negatieve gevoelens te verwerken en wil ze hen een hart onder de riem steken.

Agressiebeheersing, een onderschat hulpmiddel?

In het nieuwe decreet voor Integrale Jeugdhulp is het duidelijk dat er meer ingezet zal worden op de begeleiding van jongeren. Er zijn echter veel verschillende vormen van begeleiding, die niet allemaal worden toegepast. Aangezien agressie een veelvoorkomend probleem is voor jongeren binnen de jeugdhulp, lijkt de stap naar agressiebeheersing-sessies niet enorm groot te zijn. Toch wordt er maar weinig over gesproken. Wij namen een kijkje bij twee organisaties die zulke sessies aanbieden om een beter beeld te krijgen wat agressiebeheersing inhoudt en wat het zou kunnen betekenen voor jongeren in opvangcentra en erbuiten.

Storymap: A Walk without Barriers

 

Kop(op)zorgen doet nadenken over de toekomst van Jeugdhulp

De werkgroep voor psychisch welzijn, in 2014 opgericht door de Vlaamse Jeugdraad, organiseerde in Brussel haar eerste dialoogmoment, Kop(op)zorgen. “Het is vooral de bedoeling om kennis te vergaren en het debat wat open te trekken”, aldus voorzitter van de Jeugdraad, Nozizwe Dube.

IPO-criet: censuur bij Jeugdhulp

De Internaten met Permanente Openstelling (IPO’s) vragen meer financiële middelen om kinderen uit de jeugdzorg te kunnen ondersteunen. Aanvankelijk zijn ze blij met onze vraag naar meer informatie, maar als we iets later opnieuw contact opnemen, is er plots geen vuiltje meer aan de lucht. Wat is er gebeurd?

Eigen begeleider voor elke jongere?

De verschillende routes naar meer continuïteit in de jeugdhulp

(Foto © Liesbeth Knaeps)

De Open Deur: “Helpen door te luisteren”

[Jongeren en psychisch welzijn] De Open Deur is al veertig jaar het ‘luisterhuis’ van Antwerpen. Iedereen die met iets zit, kan er bij vrijwilligers terecht voor een openhartig gesprek. “Je kan mensen al steunen door simpelweg naar hun verhaal te luisteren.”

Jill_3

Jongeren engageren zich als Jeugd@viseur: “Met problemen kan je bij vrienden terecht”

[Jongeren en psychisch welzijn] Praat met elkaar, zeggen experts die de oorzaak van psychische problemen bestuderen. Maar hoe doe je dat? Bij Jeugd@viseurs, een initiatief van Eerste Hulp Bij Jongeren, leren ze hoe je met problemen van vrienden kunnen omgaan. “Bij vrienden kun je altijd terecht”

(Foto © Milou Verstappen)

Betonne Jeugd biedt jongeren een tweede thuis

[Jongeren en psychisch welzijn] Betonne Jeugd, in hartje Stad, biedt een tweede thuis aan jongeren die het nodig hebben. De jeugdwerking richt zich vooral op kansarme jongeren, maar ook op jongeren die geen aansluiting vinden in de maatschappij. “jongeren kunnen hier ervaringen uitwisselen, elkaar helpen en zo sterker worden.”

(Foto © Chiara Bonardo)

De Jonghe (TEJO): “Elke jongere heeft recht op onmiddellijke hulpverlening”

[Jongeren en psychisch welzijn] Ingrid De Jonghe richtte vijf jaar geleden TEJO (Therapeuten voor Jongeren) op in Antwerpen. Jongeren kunnen er vandaag nog steeds terecht voor gratis en anonieme psychische hulp. “Niemand zocht naar een oplossing, daarom heb ik zelf het heft in handen genomen.”

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 24 maart 2017 @ 10:07

  RT @Nieuwsarchief: De resultaten van het onderzoek vind je ook in de nieuwe Nieuwsmonitor van het ENA: https://t.co/2bUFOUA0zP https://t.co…

 • 23 maart 2017 @ 21:08

  RT @msillis: .@AnoukTorbeyns' adoptiedossier voor @StampMedia en @demorgen morgen ook nog eens op @hautekiet @radio1be https://t.co/94nF1ep…

 • 23 maart 2017 @ 16:25

  In dialoog met adoptiekinderen en stedelijke jongeren. @AnoukTorbeyns @rob_televisie @demorgen @HLN_BE @destandaard… https://t.co/AKG1x4YKWq

 • 23 maart 2017 @ 15:52

  RT @JefCauwenberghs: Het onbespreekbare bespreekbaar maken. Zeer sterk dossier van @AnoukTorbeyns vandaag in @demorgen https://t.co/FCqHIB3…

 • 23 maart 2017 @ 15:14

  Herbeluister hier de bespreking over het dialoogtraject rePresent met @hautekiet op @radio1be. https://t.co/VvRSZ4NFCW

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk