Jongeren en psychisch welzijn
IMG_7088

Op bezoek in het Psychiatrisch Ziekenhuis van Mortsel

Met een groep van een tiental Stampmedia-jongeren gingen we op bezoek in het Psychiatrisch Ziekenhuis in Mortsel. We werden rondgeleid op de jongerenafdeling. Zo kregen we te zien hoe een dag van een ‘patiënt’ eruitziet. En ons beeld is totaal veranderd.

Open brief van Laurens

Open brief van een zoon: geestelijke gezondheidszorg begint met empathie

“In februari pleegde mijn vader zelfmoord”, schrijft Laurens (23). “Deze open brief is geen wraak voor bijna 25 jaar vruchteloze begeleiding in de geestelijke gezondheidszorg, maar wel een oproep voor meer empathie.”

Games om negatieve gevoelens te verdrijven

Games om negatieve gevoelens te verdrijven

Op de campus C-Mine van de LUCA school of arts in Genk maakt Lisa Janssens haar eigen games. Al van kleins af aan is ze gefascineerd door games, en begon die ook zelf te ontwikkelen nadat ze op haar achttiende in een depressie belandde. Door games te maken over emoties wil ze anderen helpen om negatieve gevoelens te verwerken en wil ze hen een hart onder de riem steken.

Agressiebeheersing, een onderschat hulpmiddel?

In het nieuwe decreet voor Integrale Jeugdhulp is het duidelijk dat er meer ingezet zal worden op de begeleiding van jongeren. Er zijn echter veel verschillende vormen van begeleiding, die niet allemaal worden toegepast. Aangezien agressie een veelvoorkomend probleem is voor jongeren binnen de jeugdhulp, lijkt de stap naar agressiebeheersing-sessies niet enorm groot te zijn. Toch wordt er maar weinig over gesproken. Wij namen een kijkje bij twee organisaties die zulke sessies aanbieden om een beter beeld te krijgen wat agressiebeheersing inhoudt en wat het zou kunnen betekenen voor jongeren in opvangcentra en erbuiten.

Storymap: A Walk without Barriers

 

Kop(op)zorgen doet nadenken over de toekomst van Jeugdhulp

De werkgroep voor psychisch welzijn, in 2014 opgericht door de Vlaamse Jeugdraad, organiseerde in Brussel haar eerste dialoogmoment, Kop(op)zorgen. “Het is vooral de bedoeling om kennis te vergaren en het debat wat open te trekken”, aldus voorzitter van de Jeugdraad, Nozizwe Dube.

IPO-criet: censuur bij Jeugdhulp

De Internaten met Permanente Openstelling (IPO’s) vragen meer financiële middelen om kinderen uit de jeugdzorg te kunnen ondersteunen. Aanvankelijk zijn ze blij met onze vraag naar meer informatie, maar als we iets later opnieuw contact opnemen, is er plots geen vuiltje meer aan de lucht. Wat is er gebeurd?

Eigen begeleider voor elke jongere?

De verschillende routes naar meer continuïteit in de jeugdhulp

(Foto © Liesbeth Knaeps)

De Open Deur: “Helpen door te luisteren”

[Jongeren en psychisch welzijn] De Open Deur is al veertig jaar het ‘luisterhuis’ van Antwerpen. Iedereen die met iets zit, kan er bij vrijwilligers terecht voor een openhartig gesprek. “Je kan mensen al steunen door simpelweg naar hun verhaal te luisteren.”

Jill_3

Jongeren engageren zich als Jeugd@viseur: “Met problemen kan je bij vrienden terecht”

[Jongeren en psychisch welzijn] Praat met elkaar, zeggen experts die de oorzaak van psychische problemen bestuderen. Maar hoe doe je dat? Bij Jeugd@viseurs, een initiatief van Eerste Hulp Bij Jongeren, leren ze hoe je met problemen van vrienden kunnen omgaan. “Bij vrienden kun je altijd terecht”

Over StampMedia

StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 24 mei 2017 @ 15:52

  Op het menu vandaag: insecten! Binnenkort meer hierover op onze website en Facebookpagina… https://t.co/C5Mp8HVso8

 • 24 mei 2017 @ 14:10

  JES ontvangt 35.000 euro voor bouw van Antwerpse droomhut! @JESstadslabo @Stad_Antwerpen https://t.co/lbTNKhD4tM… https://t.co/7QTtOVOkTX

 • 23 mei 2017 @ 15:00

  Armand (84) is al 37 jaar uitbater van de oudste homobar van Antwerpen - https://t.co/4Fcu0o6keR https://t.co/DVz5BE0ALw

 • 20 mei 2017 @ 15:37

  RT @timmermansniels: Mijn allereerste #pride, nu via Instagram #SorrySnapchat #loveislove https://t.co/CuNAG4ZXtC

 • 20 mei 2017 @ 13:09

  Volg samen met reporter @timmermansniels hoe hij de #belgianpride beleeft op ons instagram verhaal! #pride https://t.co/OTyyoToGVn

 • StampMedia © 2017 - alle rechten voorbehouden

  StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk