Opinie
(Foto © Fabric)

Racisme heeft inderdaad geen kleur

Nadat de interne keuken van La Gare 27 lekte via sociale media, heerst een golf van verontwaardiging. Gaat het om racisme of niet? Niet volgens Paul Beloy (DM, 25/8) die de context tracht te schetsen van het hele verhaal. Khalid (21) gaat niet akkoord. “Racistische uitlatingen verbloemen is kennelijk de gemakkelijkste oplossing”, zo stelt hij.

Referendum Oosterweelverbinding

BAM-tracé: “Begin nu maar met bouwen”

Alsof het nooit ophoudt, blijft de Oosterweelverbinding een gevoelig punt in Antwerpen. Eerder deze week kregen duizenden Antwerpenaars een folder in de bus waarin het BAM-tracé in zijn huidige vorm uit de doeken wordt gedaan. Lien (21) legt uit waarom zij wél blij was dat die folder in haar bus stak.

Met een aardige webdesigner en een handjevol slimme marketeers kan tegenwoordig elke zelfverklaarde journalist zich in het medialandschap smijten.

Digitalisering: de Gouden Eeuw van de journalistiek?

“De 21ste eeuw wordt de Gouden Eeuw van de journalistiek”. Dat poneerde journalist en Newsmonkey-oprichter Wouter Verschelden deze week in de zeer interessante artikelenreeks op Newsmonkey. Maar “hoezeer ik hoop dat hij spijkers met koppen slaat, ben ik zeer voorzichtig met zoveel optimisme”, stelt onze reporter Jef Cauwenberghs (20).

"Hoe kan je penisgrootte en tevredenheid in bed niet in verband laten staan als je een condoom met meetlat gebruikt in bed?" (© Foto Flickr/Sébastien Cheniclet)

Condoom met centimeters: ver over de meet

Rekha (21) kreeg een mailtje van het tijdschrift Flair. En daar stootte ze op een artikel dat condooms met meetlint promoot, onder de noemer Measure the Pleasure. “Niet fair”, stelt de studente orthopedagogie in onderstaand schrijven aan de redactie van Flair. “Het gaat volgens mij ver over de meet – boekskes mogen daarmee stoppen.”

Nachtbus

Brief van een nachtbusgebruiker

“De 9 Antwerpse nachtbussen brengen u tijdens de weekends zonder problemen ’s avonds laat autovrij en zonder zorgen naar de film, het toneel, een concert of een dancing. U geraakt op elk moment weer veilig thuis.” Het staat nog altijd op de site van De Lijn. Maar vanaf 1 juli 2015 wordt het nachtnet Antwerpen stopgezet. Dominic (23) is daar niet over te spreken en richt onderstaand schrijven aan de directie van De Lijn.

bart de wever

Quo vadis met Bart De Wever in de States?

Bart De Wever zit in New York, en zijn avonturen worden zo minutieus bijgehouden dat het veredelde memoires beginnen te worden, neergepend door een hele meute ghostwriters tegelijkertijd. “Voor de journalisten is het alsof ze op cruise zijn met BV’s om zich aan te vergapen, maar dan zonder water, zonder boot en slechts met één BV”, analyseert Jonathan (21) in onderstaande vrije tribune.

(Foto © Flickr/Mzximvs VdB)

Debat, een zegen voor de democratie

N-VA was deze week weer volop in het nieuws dankzij de helfie. Tijdens de persvoorstelling van de nieuwe campagne was partijvoorzitter Bart De Wever in zijn element. Maar, schrijft Lennert De Vroey (20): “Heel de wereld doet het, maar wij weten het beter”, is een uiting van het eigen ‘Grote Gelijk’”.

Over de dood van Steve Stevaert: "Meer dan het gisteren condoleances regende, zag ik hoe mensen zich verbaasden over de manier waarop mens en media met een zoveelste tragische dood omgaan." (Foto © Flickr/Caroline Coenen)

Stevaerts dood legt belangrijke problematiek bloot

Waar in mijn deontologiebijbel nog “Gij zult opletten met de dood en zelfdoding” staat, lijkt “de een zijn dood is de ander zijn brood” eerder het credo in het journalistieke werkveld te zijn”, schrijft Jef in onderstaand opiniestuk. Of hoe het overlijden van de oud-minister nog maar eens pijnlijk duidelijk maakt hoe mens en media met de dood omgaan.

Nee, deze foto heeft Lien niet genomen op de VRT. De lucht wsa vandaag ook niet zo blauw. (Foto © Flickr/leefschool)

Sociale media maken 1 april nog gemakkelijker

1 april: het lijkt zo’n cliché dat je een grap met iemand uithaalt. “Normaal doe ik echt nooit mee,”, stelt Lien (21), “maar vandaag wilde ik een experiment doen via sociale media. Hoe snel kan je mensen iets wijsmaken en hoe ver kan je daar in gaan?” Vrij ver, zo blijkt uit haar ervaringsverslag.

"400 miljoen euro per jaar, dat is wat we jaarlijks met z'n allen ophoesten om de papieren pers in dit land te 'ondersteunen'." - foto (cc) Luc De Leeuw

Tijd voor innovatief én fair mediabeleid in plaats van dure blanco cheques

De digitale en onafhankelijke media in dit land bloeien. Maar het mediabeleid loopt hopeloos achterop. Meer zelfs, de overheid pompt nog steeds honderden miljoenen euro’s per jaar in een paar ‘oude’ mediagiganten, zonder voorwaarden.

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 1 september 2015 @ 15:54

  [PIDMAG] Natuurlijk high worden met Vipassana #meditatie http://t.co/SAi74x1NGn http://t.co/Mo3CGW18aG

 • 1 september 2015 @ 11:51

  Jong, hooggeschoold en zonder uitkering @ABVVJongeren @peeters_kris1 @FonsLeroyVDAB http://t.co/hmfZbobMm0 http://t.co/JFVDTRsWmV

 • 31 augustus 2015 @ 19:43

  [Video] Vrijwilligers onthalen asielzoekers bij StartPunt @VluchtwerkVl @_ZakaBen http://t.co/an0PSG87Hn http://t.co/OIKFFn7T7X

 • 31 augustus 2015 @ 15:43

  Villanova: festival voor jong en artistiek talent http://t.co/wR33af7VV5 http://t.co/S8nQn9Q47H

 • 31 augustus 2015 @ 12:09

  De wondere wereld van de digitale schone schijn #PIDMAG http://t.co/YEEPmHC2YJ http://t.co/tXgc7MgWZ3

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2015 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk