Opinie
"We lijken niet verder te komen dan debatten over waarom geld voor straaljagers niet naar de bejaarden gaat." (Foto © Flickr/FaceMePLS)

Over straaljagers en inschrijvingsgelden

Bram (25) vindt het voorzien van betaalbaar onderwijs met een gelijke toegang voor iedereen een basistaak van de overheid. “Ik betaal daar met plezier belastingen voor. Maar defensie is een publiek goed en dus zelfs in een zeer liberale benadering van de overheid blijft het een kerntaak”, beargumenteert hij in onderstaand opiniestuk.

Een politiedienst moet transparant zijn, maar naast agent zijn zij ook een gewone burger. (Foto © Facebook/VTM)

Verander de mentaliteit

De zeer gevoelige discussie over het filmen van agenten is weer opgelaaid na een banaal voorval in Brugge. Een man plaatste een interventie online op Facebook. Op deze beelden waren de agenten duidelijk herkenbaar. Wat Kwinten (22) persoonlijk het meeste stoort is de hele mentaliteit van die man en een steeds groter wordende groep in onze maatschappij.

Naast de nikkelcontactallergie is ook een allergische reactie mogelijk na het eten van voeding met een hoog nikkelpercentage. (Foto © Flickr/jDevaun)

Leven met nikkelallergie

Dat sommige mensen een contactallergie hebben voor nikkel en eczeem krijgen bij aanraking met de huid, is vrijwel algemeen bekend. Wat velen echter niet weten, is dat een kleine groep mensen ook een allergische reactie krijgt na het eten van voeding met een hoog nikkelpercentage. Lisa (22) is een van hen.

"Het onderwijs, en ja: ook de overheid, hebben de macht om vooroordelen en onverdraagzaamheid te counteren." (Foto: © Flickr/ca-e)

Verkeerd signaal én gemiste kans

Een homoseksuele leerkracht weigerde een job in het Brusselse onderwijs, omdat de directie hem aanraadde te zwijgen over zijn geaardheid. De directeur-generaal van de koepel breidde die raad uit naar alle leerkrachten. “Een verkeerd signaal én een gemiste kans”, stelt onze reporter Gunther Malin (25) in dit opiniestuk.

gaza

Aan de groten der aarde

Naar aanleiding van de verschrikkelijke situatie in Gaza stuurde Sabiha Harrass (17) uit Machelen een opiniestuk naar onze redactie. “In dialoog treden zou in een ideale wereld alles oplossen. In deze iets minder ideale wereld ook, al zal het veel tijd en moeite kosten”, schrijft ze. Sabiha richt haar schrijven tot de groten der aarde.

Onderwijs

Vaarwel aan het recht op onderwijs voor iedereen?

De beslissing van de Vlaamse regering om de overheidsdotatie voor hogescholen en universiteiten af te zwakken met 5 procent, kan niet op begrip rekenen van Charlotte (20). Zij vreest dat het recht op onderwijs voor iedereen in gevaar is. “Weldra kunnen enkel de meest gefortuneerden pronken met hun diploma, wat ettelijke duizenden euro’s heeft gekost”, schrijft ze in onderstaand opiniestuk.

Naarmate de ochtend nadert, blijft een straat vol afval en de geur van rank bier over. (Foto © Mediaraven)

De Gentse Feesten en de techniek van de verschraalde aarde

Je allereerste slokken alcohol, je allereerste kater, je allereerste boete voor wildplassen: voor alles is een eerste keer. Ruben (23) heeft de Gentse Feesten tot dit jaar kunnen “vermijden,” zegt hij, “maar aan alle mooie dingen komt ooit een eind.” Een eigenzinnig verslag van zijn eerste en meteen ook laatste dag van de Feesten.

"Tijdens dit soort reizen verbergen we ons achter onze lenzen." (Foto © Mo*)

De vrijwilliger als ster in zijn eigen selfie

De combinatie van vakantie en vrijwilligerswerk in het Zuiden staat volop in de belangstelling. De beelden die de wereldreizende vrijwilligers op internet plaatsen, vertellen veel meer dan de voluntourists beseffen, schrijven Lauren Kascak en Sayantani DasGupta in een heel persoonlijke opiniebijdrage.

Telkens wanneer onze Duivels het beeldscherm sieren, voelen we ons allen even verenigd. (Foto © Flickr/Koinsky)

Rode Duivels tegengif voor confederalisme

Terwijl de Belgische driekleur vrolijk overal het landschap siert, zijn er nog enkelingen waar de voetbalmicrobe geen vat op heeft. Tot voor kort hoorde Charlotte (20) nog bij deze kleine groep. “Tot ik in de krant een bericht las dat N-VA geen nationale vlaggen wil zien die gesierd zijn met het jupilerlogo”, stelt ze in onderstaand opiniestuk. “Omdat het verboden is om reclame te maken voor een product dat men niet zelf verkoopt?!”

Heel wat studenten trekken zich terug in een klooster, een oase van rust.

Studeren in het klooster: opstaan, leren, bidden

Karen (20) vond de examenperiode dringend tijd om zichzelf op te sluiten. “Het was tijd om alle verleidingen te weerstaan. Net als liefjes die afstand doen tijdens de blok ging ik hetzelfde doen met mijn enige echte ware: het internet. Ik dus voor 10 dagen het celibaat beoefenen. Ja, het was tijd om een klooster in te stappen. Letterlijk”, schrijft ze als inleiding voor deze column.

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 20 september 2014 @ 11:57

  Opkomst voor Special Olympics niet al te hoog - http://t.co/Bk5KoGJar9 http://t.co/sra78sIFGB

 • 19 september 2014 @ 08:25

  Zal streamingdienst #Netflix ook #België veroveren? - http://t.co/Tln2xTKJzy http://t.co/915AZOUOKF

 • 19 september 2014 @ 05:28

  @Ilona_ @FVdkhove Alle mogelijke redenen

 • 18 september 2014 @ 22:01

  Onafhankelijkheidsdroom in Wales blijft beperkt http://t.co/Vo1iK88kF9 http://t.co/5tbbpKddpu

 • 18 september 2014 @ 15:18

  We zijn zoek naar mensen die problemen/vervelende ervaringen hebben met het systeem van leerkrediet. Ben jij of ken jij zo iemand? #dtv

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2014 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk