Opinie
"Het maatschappelijk ideaalbeeld en de ideologische principes worden opzij geschoven en maken plaats voor tabelletjes en complexe berekeningen." (© Foto Picz.in)

“There is no alternative” en geitenwollensokken

Er is geen alternatief, klinkt het al enkele maanden van overheidswege. De 23-jarige communicatiewetenschapper Kristof Boghe, werpt zijn licht over dat discours in onderstaand opiniestuk. “Misschien moeten we met zijn allen toch wat meer geitenwollensokker worden en samen een verhaal verzinnen waar we ons achter kunnen scharen. Als we dan toch ten onder gaan aan de schulden, dan doen we dat maar beter hand in hand.”

[OPINIE] Voor mij hoef je niet te staken!

Voor mij hoef je niet te staken!

De staking van afgelopen maandag was een groots opgezette actie waar iedereen die ‘solidair’ was aan meedeed. Lien (21) niet. “Omdat ‘solidair zijn’ niet hetzelfde is al voor je mening opkomen”, schrijft ze in onderstaand opiniestuk.

Het shoppingcenter heeft in maanden geen maandag als de deze gezien. (Foto © Laura Sear)

15 december 2014 in Wijnegem: dag van de ironie

Geen lessen, geen De Lijn, geen trein, geen mens te zien op straat. Een herkenbaar scenario. Is er iemand nog verbaasd als je op een decembermaandag aankondigt: “Ik blijf thuis want ik geraak er niet!”? Deze ochtend, tijdens de zoveelste druk op de snooze-knop, vroeg Laura zich af wat ze in godsnaam op deze druilerige dag moest doen. Ze botste op de meest tijd winnende en efficiëntste oplossing: kerstcadeaus kopen.

Discussie over Sint en Piet is niet zwart/wit

Discussie over Sint en Piet is niet zwart/wit

Dit weekend klimt de Sint weer op de daken. Zijn knecht zorgde de afgelopen weken voor beroering. Racistisch of niet? Ismail (19) pleit in dit opiniestuk noch voor de afschaffing, noch voor het behoud van Zwarte Piet. “Ik vraag enkel voor een publiek debat dat op een iets volwassenere en meer respectvolle manier gevoerd wordt. Een gelaagde problematiek als deze is nooit zwart of wit.”

De zelfscan: de kassa zonder kassierster. (Foto © Flickr/Glen Wallace)

De kilte van de zelfscan

Ze duiken op in supermarkten, luchthavens en restaurants: de automatische kassa’s waar de klant aan de slag kan met een zelfscan. Geschenk van de innovatie? “Ik hoef het niet. Doe mij maar een ‘goeiedag’”, laat Gunther (25) optekenen in onderstaand opiniestuk.

Agora Leercentrum

Niet enkel onderwijs maakt student volwassen

Op knack.be maakte redacteur Ann Peuteman zich sterk dat het normaal is dat studenten in hun eerste jaar zo slecht scoren. Maya (22) is het daar niet mee eens. “Laten we studenten inderdaad de tijd geven om volwassen te worden – maar dan buiten het onderwijs.”

"Als het licht in heel het land uitgaat, is dat het sterkste signaal dat de Belg geven kan." (Foto © Flickr/Gabriel Jordy)

Waarom het licht écht uit moet

Het risico op een stroomonderbreking wordt groter, lezen we vandaag in De Morgen. “Het resultaat van jaren wanbeleid op vlak van energie. Misschien moeten we maar eens niét solidair zijn?”, stelt onze reporter Niels Timmermans (20) .

Activisme

Hete Herfst: tegen élke vorm van geweld

Terwijl meer dan 120.000 betogers door de straten van Brussel trokken tegen de drastische besparingen die de regering-Michel I wil doorvoeren, zoomde het medialandschap in op rellen tussen ordetroepen en een honderdtal heethoofden. “De media gaan voorbij aan het minder mediagenieke geweld waartegen 120.000 mensen op straat kwamen”, stelt Seppe (22) in onderstaand opiniestuk.

120.000 mensen manifesteren tegen de besparingsmaatregelen die de regering wil doorvoeren. (Foto © Pieter-Jan Luyten)

Hete herfst in Brussel

Tienduizenden betogers trekken donderdag door Brussel. Ze manifesteren tegen de besparingsmaatregelen die de regering wil doorvoeren. “De regering moet het zware onevenwicht corrigeren en een correcte bijdrage vragen aan de andere inkomensgroepen”, klinkt het. Maar Marieke (22) neemt niet deel aan de optocht. “We kunnen niet meer verder op de poef. Iedereen zal een stuk moeten bijdragen aan de toekomst”, schrijft zij in een opiniestuk.

"Het blijft verdacht stil over de vraag hoe men erin zal slagen mensen tot hun 63e, laat staan tot hun 67e, op de arbeidsmarkt zal houden." (Foto © Flickr/Jesse Menn)

De verhoging van de pensioenleeftijd: misschien goedbedoeld, allicht ineffectief

Wouter (25) laat hij zijn licht schijnen over de aangekondigde pensioenmaatregelen: “Het blijft verdacht stil over de vraag hoe men erin zal slagen mensen tot hun 63e, laat staan tot hun 67e, op de arbeidsmarkt zal houden.”

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 20 december 2014 @ 12:38

  RT @_StoryLab_: StoryLab - digital storytelling http://t.co/AyyanEH5aJ

 • 20 december 2014 @ 12:17

  Dimitri Vegas & Like Mike veroveren Sportpaleis opnieuw @dimitrivegas @likemike @tomorrowland http://t.co/ZgYGN3J5da http://t.co/uRRUDQdUpK

 • 20 december 2014 @ 10:51

  Operatie brown-out: 48 uur zonder elektriciteit #kernenergie http://t.co/L0CCFDlY0A http://t.co/EVfiAJAau5

 • 19 december 2014 @ 21:25

  RT @LaurensSoenen: Kom morgen 20 december het werk van jonge journalisten @StampMedia bewonderen: https://t.co/JVhLI7gRhC. RT wordt erg gea…

 • 19 december 2014 @ 20:39

  [OPINIE] "There is no alternative" en geitenwollensokken http://t.co/jscKgV1Dcf http://t.co/wh0J9pwCKe

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2014 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk