Opinie
Een 28-jarige copiloot heeft de vlucht 4U9525 van GermanWings naar alle waarschijnlijkheid met opzet doen crashen. (Foto © Flickr/Bjoern Schwarz)

De dag van de co-piloot

Iedereen kent intussen de naam van de co-piloot die 150 mensen de dood injoeg. Lien (21), studente medical management assistant, snapt niet hoe media overal ter wereld omgingen met dit verschrikkelijke nieuws. “Straf niet de verkeerde. Hou de verslaggeving feitelijk”, stelt ze in onderstaand opiniestuk.

Zullen de nieuwe meisjes van K3 niet langer blank zijn? (Foto © Flickr/Michal Swatila)

De nieuwe K3 moet niet blank en blond zijn

Dit najaar volgt een zoektocht naar de nieuwe K3. “Ik hoop daarom dat er zich een diversiteit aan meisjes aanmeldt, uit alle hoeken van België en Nederland, blank, licht getint, donker, donkerharig, ros, blond, met of zonder hoofddoek, gelovig of niet, dat de beste mag winnen”, stelt Sakina in volgend opiniestuk.

Dank u om in onze plaats te getuigen over onze situatie

Dank u om in onze plaats te getuigen over onze situatie

De uitspraken van Bart De Wever blijven reactie uitlokken, ook bij onze jongeren. Onze reporter Ismail Eddegdag schreef een open brief, een ironisch dankwoord aan de burgemeester. Ismail schreef de brief, maar hij werd ook ondertekend door tien van onze redactieleden met Noord-Afrikaanse roots.

Met #wijoverdrijvenniet biedt een bloemlezing aan vrouwen die aanranding, intimidatie en dergelijke willen aanklagen. (Foto © Flickr/Carlos Lorenzo)

Ongewilde aandacht: #wijoverdrijvenniet

Sinds vandaag is de hashtag #wijoverdrijvenniet trending op sociale media. Een gevolg van het stuk dat verscheen op de blog van Yasmine Schillebeeckx. De hashtag biedt een bloemlezing aan vrouwen die aanranding, intimidatie en dergelijke willen aanklagen. Sommigen reageren er lacherig op, maar Liesbet (22) vindt die reacties beneden alle peil.

Cartoon © Meriam Akaouch

[Opinie] Wanneer voeren wij contrapropaganda tegen onszelf?

Khalid (21) buigt zich over de nieuwe maatregel die de federale overheid wil inzetten tegen radicalisering. We hebben geen nood aan deradicalisering maar reradicalisering, meent hij. “De deradicaliseringsindustrie is een nieuw middel om inclusief verantwoordelijk bestuur en echte volksvertegenwoordiging van zich af te wimpelen.”

Foto © Wikipedia/Takver

[Opinie] Dagen zonder vlees én zuivel

Het initiatief ‘Dagen Zonder Vlees’ overtuigt dit jaar een recordaantal mensen om zo min mogelijk vlees en vis te consumeren in de komende weken. Dat zal natuur en milieu, de gezondheid van mensen en het welzijn van sommige dieren ten goede komen. “Maar spijtig genoeg vergeten we op deze manier het leed dat de eieren- en zuivelindustrie veroorzaakt”, schrijft Isabelle Gheldolf (23) in onderstaand opiniestuk.

Foto © Flickr/Floris Oosterveld

[Opinie] Selfiestick: enige stok die achter een deur hoort

Nederlandse concertzaaluitbaters bannen de ‘selfiestick’. Geen moment te vroeg vindt Gunther (26). “Tijd voor inbeslagname aan elke landsgrens en een inreisverbod voor toeristen die het ding willen binnensmokkelen.”

"Objectiviteit is een voorwaarde voor kwalitatieve journalistiek. Toch is media bias nooit ver weg." (Foto © Flickr/Jonathan Hinkle)

[Opinie] Objectieve media bestaan niet

In crisissituaties zoals de oorlog in Oost-Oekraïne of tragedies door natuurrampen, is berichtgeving cruciaal om wereldwijd betrokkenen, zoals familieleden, te informeren. Objectiviteit is daarom een voorwaarde voor kwalitatieve journalistiek. “Toch is media bias nooit ver weg”, stelt Anastasia (20) in dit opiniestuk.

Weekendbiljet

[Opinie] Discussie verzekerd met nieuwe boordtoeslag NMBS

Op 1 februari lanceert de NMBS haar nieuwe boordtarief. Reizigers die hun ticket kopen bij de conducteur betalen vanaf dan automatisch 7 euro extra. Het nieuwe systeem is voordelig voor zwartrijders, nadelig voor pechvogels en getuigt bovenal van weinig realiteitsbesef.

world eocnomic

[Opinie] “Het is onze morele plicht geen wereldarmoede te veroorzaken”

Tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos zetelde voor het eerst Oxfam directeur Winnie Byanyima. Voor Terzake de gelegenheid om het te hebben over de groeiende globale ongelijkheid. Thibaut Renson (23) toont zich teleurgesteld in het resulterende debat met politici Gwendolyn Rutten en John Crombez. “Politici moeten beseffen dat ons ‘eigenbelang’ ook de werkelijke zorg voor de ander kan omvatten”, luidt het in onderstaand opiniestuk.

Over C.H.I.P.S. StampMedia

C.H.I.P.S. StampMedia is het eerste persagentschap in Vlaanderen - erkend als ‘algemeen nieuwsmedium’ door de Vlaamse Vereniging van Journalisten - dat een stem geeft aan alle jongeren in de media.
En dat niet alleen. StampMedia wil de berichtgeving over jongeren corrigeren en hen vooral zelf aan het woord laten. Zeker daar waar hun mening van belang is en weinig gehoor vindt in de mainstream kanalen.
Kortom: C.H.I.P.S. StampMedia is een persagentschap door jongeren met nieuws voor iedereen die het wil horen.
Daarom zijn we op zoek naar jongeren van allerlei slag, allerlei afkomst, allerlei overtuigingen en graag tussen zestien en zesentwintig jaar om mee te werken binnen dit unieke persagentschap.

Twitter

 • 27 maart 2015 @ 15:41

  De Molenstraat ontpopt [Interactieve map]- http://t.co/fKHSxToBq3 http://t.co/6QJ7QE53gz

 • 27 maart 2015 @ 10:05

  Gentse handelszaken in de spotlights op Newplacestobe Festival - http://t.co/PoJSqprkJu http://t.co/ZRFelu4xP7

 • 27 maart 2015 @ 06:11

  [Opinie] De dag van de co-piloot #crashA320 #Germanwings http://t.co/udWqKRXCID http://t.co/Rxfa1YreAh

 • 26 maart 2015 @ 19:51

  RT @vrtderedactie: Hoe reageren jonge Marokkanen op de uitspraken van Bart De Wever? http://t.co/HGXQfJwRfP

 • 26 maart 2015 @ 17:52

  In het @VRTjournaal is er zo meteen een interview met enkele van onze jongeren nav. de ironische open brief die Ismail (19) gister schreef.

 • C.H.I.P.S. StampMedia © 2015 - alle rechten voorbehouden

  C.H.I.P.S. StampMedia wordt betoelaagd door

  de Vlaamse Gemeenschap, Stad Antwerpen en Stad Genk